IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България, Турция и Румъния подготвят съвместна мисия за разчистване на мини в Черно море

Във водите плуват парчета от дронове и мини, които застрашават трафика и бреговете на страните

16:20 | 10.10.23 г.
Снимка: Cagatay Kenarli/ dia images via Getty Images
Снимка: Cagatay Kenarli/ dia images via Getty Images

Съюзниците в НАТО България, Румъния и Турция обсъждат съвместни действия по разчистване на мините в Черно море, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Според тях детайлите по мисиите все още се обсъждат, но очакванията са съвместните действия да започнат от началото на следващия месец. 

Турското правителство отказва коментар по темата, а министерствата на отбраната на България и Румъния засега не отговарят на запитванията на агенцията за повече информация.

Войната в Украйна се приближава към границите на НАТО, когато руските военни обстрелват големите украински пристанища в Черно море и по р. Дунав, за да блокират износа на пшеница от Украйна. Реакцията на Алианса е сдържана, за да не ескалира конфликта, но в Черно море плуват от части от дронове до мини. Те поставят под заплаха не само корабите, но и акваторията на съседните държави, отбелязва Bloomberg. 

Съвместните действия за "прочистването" на Черно море могат да бъдат разгледани като защитни, допълва още агенцията. Това ще бъде първата по-голяма съвместна операция в Черно море, откакто Русия нахлу в Украйна. Операцията обаче не е под егидата на НАТО, а инициатива на трите държави членки. 

Според източниците на агенцията в Черно море няма да навлизат нови кораби от НАТО за изпълнението на мерките. Една от целите е трите държави да покажат, че могат да решават сами проблемите в региона. За да ограничи напрежението в Черно море, Турция отказа достъп на военни кораби през Босфора през февруари 2022 година. Страната има това право по Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 година.

С действията си Русия застрашава нормалното корабоплаване и превоза на кораби със селскостопански продукти от Украйна, отбелязва Bloomberg. Преди дни военните анализатори от Института за изучаване на войната отчетоха изтеглянето на руски военни кораби от пристанищата на полуостров Крим към Новоросийск. Според оценката по този начин Русия запазва огневата си мощ към Украйна, но коридорите за движение на кораби през Черно море стават малко по-защитени. 

В средата на юли Русия излезе от зърнената сделка, която позволяваше на Украйна да изнася своята зърнена продукция през Черно море, а след това започна и военни учения, навлизайки в част от изключителната икономическа зона на България и Турция. Украйна обаче сформира свой коридор за износ на селскостопански стоки и вече поне шест кораба преминаха през него от средата на август. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още