IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран разработи нови дронове с далекобойност 1500 км за нуждите на Русия в Украйна

Русия има за цел да унищожи Украйна без други алтернативи, смята Володимир Зеленски

07:51 | 11.01.24 г. 8
Един от първите ирански дронове, свалени над Украйна през 2022 г. Снимка: President.gov.ua
Един от първите ирански дронове, свалени над Украйна през 2022 г. Снимка: President.gov.ua

Иран е разработил нови далекобойни дронове за нуждите на Русия в Украйна, съобщава източник на Sky News. Според тях Техеран е близо и до доставката на балистични ракети за Москва.

Новите дронове - Shahed-107, са снабдени със специална технология, която да търси модерните оръжия, които получи Украйна от Запада, например системите за залпов огън HIMARS. Далекобойността е 1500 километра и имат камера, която може да предава картина за водачите на дроновете.

Русия купи балистични ракети KN-23 и от Северна Корея и те вече се използват в Украйна - по цели в Харков. Те са по-трудни за унищожение от системите за противовъздушна отбрана (ПВО), припомня Институтът за изучаване на войната (ISW).

Зеленски: Русия иска да унищожи Украйна без каквато и да било алтернатива

Няма натиск от партньорите за преговори и прекратяване на войната, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по повод медийни публикации за тайни срещи, на които се подготвят отстъпки, които да доведат до спиране на войната, по време на визитата си в Литва, с която започна обиколката му в Прибалтийските държави. В Киев нееднократно коментират, че териториални отстъпки само биха замразили конфликта.

Литва е един от най-големите донори за Украйна по показател помощ спрямо брутен вътрешен продукт (БВП) - 1,4%. За сравнение, американската помощ за Украйна е 0,3% от БВП на САЩ.

"Руският президент не иска замразяване на конфликта, а унищожението на Украйна", посочи още Зеленски по време на краткия брифинг след срещата му с литовския президент Гитанас Науседа. Според него следващите цели на Кремъл ще бъдат Прибалтийските държави, Финландия, Узбекистан и Казахстан, за които вече са били чути предупреждения и заплахи от руските власти.

Срещу нас са хора, които не желаят да спрат войната, коментира по-късно Зеленски по време на интервю за националното радио и телевизия на Литва. "Когато чуете (президента Владимир - б.р) Путин да казва: "Готови сме на преговори", вижте какво се случва във военнопромишления им комплекс", каза той и допълни, че в такива моменти на Русия е нужна пауза, за да обезпечи производството на ракети, да сключи нови договори за покупка на бойни дронове и "окомплектова" армията си.

Когато всичко това бъде изпълнено, реториката на Путин се променя: "Ние все още не сме изпълнили своите цели, готови сме да вървим напред", отчете още Зеленски.

"Затова, когато някой каже: "А вие мислите ли за алтернативи?", трябва да знае, че не е важно какво мислим ние, а какво се случва в реалността. Реалността е такава, че Русия иска да унищожи Украйна без каквато и да било алтернатива", категоричен е украинският държавен глава.

Висока остава интензивността на бойните действия в Украйна

Висока остава интензивността на бойните действия по фронтовата линия, сочи справката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 686-ия ден от началото на пълномащабната война. През изминалото денонощие е имало 73 директни бойни сблъсъка, а повече от 120 населени места в близост до фронтовата линия са под минометен и артилерийски обстрел.

Главнокомандващият ген. Валерий Залужни се запозна със ситуацията в една от горещите точки на фронта - Купянск, който украинските военни си върнаха през есента на 2022 година след руската окупация. В тази зона боевете в последно време се съсредоточиха около Синкивка, където в последното денонощие са отбити пет атаки.

Няма значителни промени край Авдиевка, въпреки че боевете там са най-интензивни. От ВСУ съобщават за отблъснати 25 атаки край Новабахмутивка, Первомайско и Невелски. Продължават позиционните битки около индустриалната зона, Степове и коксовия завод в града.

Позиционни остават битките и около Бахмут, като геолокализирани данни показват известен напредък на руските части на югозапад от града. Студеното време обаче ограничава боевете и от ВСУ съобщават само за една неуспешна атака край Клещиевка.

След Бахмут руските военни не можаха да продължат напред, каза Володимир Зеленски пред Националното радио и телевизия на Литва. Той посочи, че градът е напълно разрушен и там няма хора. "Просто няма къде да се стои - няма нито една останала цяла сграда", допълни още той. Бахмут остава една от активните зони на бойни действия и през зимата, като украинските военни свидетелстват за отблъсната атака около освободеното от украинските сили населено място Клищиевка.

Украинските части продължават да удържат позиции и около Маринка, за която от Москва съобщиха, че са превзели в края на 2023 година. Малкото населено място беше напълно разрушено още преди месеци. През изминалото денонощие са отблъснати 16 атаки в това направление, посочват още от ВСУ.

Украйна удържа позиции и по левия бряг на Днепър, макар че руските части отчетоха напредък около село Кринки. От ВСУ отбелязват, че разширяват зоната си на действие в региона и има отблъснати 11 атаки срещу свои позиции.

САЩ очакват ясен план за 2024 година от Киев

САЩ очаква ясен план за действията на Украйна през 2024 година и от това ще зависи и американската помощ в следващите месеци, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Според тях това ще бъде дискутирано активно по време на двустранни срещи в швейцарския курорт Давос след няколко дни. От офиса на украинския президент в последните дни съобщават за активна подготовка на среща, посветена на формулата за мир на Киев, която ще се проведе в Давос.

В една от своите изяви в Литва на 10 януари Володимир Зеленски призна, че има хора, които отчитат, че Украйна защитава целия свят. "Те дават всичко, което могат и дори не могат да ме погледнат в очите", коментира той. Има и държави, които очакват аргументи, за да дадат помощта си. Целта ни е тези държави да бъдат по-малко, защото колкото повече са те, толкова повече са шансовете за Русия, допълни Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
Импeраторът
преди 3 месеца
До: sssaaa така е - Боян Чуков каза, че целта на Рашистан е да демилитаризира НАТО в Украйна, т.е. разбираш ли, Путин след три дни може да е в Киев, но предпочита да троши натовската техника като орехи :-) още малко остава, каза Боян Чуков, до смъртта на НАТО :-) после по целия свят ще има рашистки мир, хората че живеят добре, както в Рашистан хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Импeраторът
преди 3 месеца
До: Амеба007 само кажи с какво ще ме плашиш тази зима :-) за две години чухме как няма да има газ, нефт, храна, как ще умрем от студ, как няма да има пари да си купим да ядем, как ще ни атакуват с ядрено оръжие, как ще ни пращат да се умираме в Украйна, защото са свършили украинските бременни жени, как ще фалира туризма в България без крепостници, как ще дойде и при нас рашисткият свят и т.н. :-) и да знам, от какво да ме е страх тази зима :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 22
Tikva007
преди 3 месеца
Отделно, че тази война ще унищожи и Германия, а от там и ЕС, като там значителни маси от мислещото население вече разбират какво им готвят англосаксонските им *съюзници* и политическите последици едва ли ще са според плановете на колониалната администрация на Европа, в лицето на ЕК и някои *лидери* като Шолц и Макрон, още по-малко на обречени мюрета като Зеле и нацистката хунта около него. Само мрак, *плач и скърцане със зъби* (Откровение 20:7-15 Матея) очакват (за сега само) украинците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 25
sssaaa
преди 3 месеца
Цял свят изсипа Безаналоговите си технологии, частни армии от наемници, всякакви новонапечатани фиатки от ЦБ на ФЕД, ЕС и др. И все така не успяват да сломят няква мизерна пияна армия с остаряла техника и слаби технологии (дето вика Фекалната Зелка - едни чистачки нямат), крадци на санитарен фаян, перални и т.н. Украинците са в официална Пролетно-лятна есенна контра атака през зимата с Евроатлантическото темпо 1 напред 4 назад - видно във Вербове, Кринки, Бахму и къде ли не. На кой да вярваме???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 24
Tikva007
преди 3 месеца
*Има и държави, които очакват аргументи, за да дадат помощта си, Целта ни е тези държави да бъдат по-малко, допълни Зеленски.* - Тези държави ще стават все повече, защото актьорският талант на Зеле беше до тук. Това е като след хубав филм или театрална постановка - емоциите от добрата актьорска игра и режисура могат да ти държат дълго, ако не видиш, когато на излизане си включиш телефона, че имаш СМС с напомняне за неплатени задължения, или не намериш колата си със скоба в синята зона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 29
Tikva007
преди 3 месеца
*Русия иска да унищожи Украйна без каквато и да било алтернатива", категоричен е украинският държавен глава.* - Правилно е разбрал Зеле целите на Русия - да унищожи украйна като американски проект *Анти-Русия*. Той имаше 2 години като президент, за да изпълни, или поне да започне да изпълнява Минск 2, после имаше шанс и в Истамбул да спре започналата война. Избра интересите на САЩ и Великобритания пред тези на украинците - ще бере плодовете и носи званието *Унищожител на украйна* за историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 15
evlogi
преди 3 месеца
Ми като не може сама, Иран и Северна Корея логично да и помагат.Все едни такива държави идеал за човечеството са се събрале...А пък що се отнася до унищожаването на Украйна-който копае гроб другиму, сам пада в него е казано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още