IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приятелски огън, F-16 или Patriot: версиите за сваления А-50 над Азовско море

Украйна се намира в активна защита, а Русия опитва да вземе инициативата, съобщава украинският генерал Олександър Сирский

07:49 | 16.01.24 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Самолет F-16. Снимка: Bloomberg LP
Самолет F-16. Снимка: Bloomberg LP

Украинските военни потвърдиха информацията, която циркулираше из социалните мрежи за свален разузнавателен самолет А-50 и изваден от строя въздушен команден пункт Ил-22 над Азовско море. Но това повдигна нови въпроси - какво оръжие е използвано срещу самолетите предвид разстоянието, на което са се случили ударите.

Една от първите версии, която се появи в руските канали, беше за приятелски огън като причината за това е или повреда в системата за разпознаване "свой-чужд", или използване на средства за радиоелектронна борба от Украйна, имитиращи масиран ракетен обстрел на екраните на системите за противовъздушна отбрана на руснаците. При последния по-масов обстрел над Украйна през уикенда украинските ВВС за първи път съобщиха за прихванати със средства за радиоелектронна борба руски ракети.

Следващото предположение, което може да бъде направено, е, че Украйна има нови попълнения в арсенала на ракетите "въздух - въздух" и средства за използването им - или дългоочакваните самолети F-16. Реално това е вторият път, когато се появяват подобни подозрения - около празниците Украйна успя за ден да свали три самолета Су-34 над окупираните територии в Южна Украйна. Тогава обаче беше коментирано, че самолетите по-скоро са унищожени със системите за противовъздушна отбрана (ПВО) Patriot.

Сега също не е изключена работата на тези системи, но тя трябва да е претърпяла модификация, тъй  като разстоянието от контролираните от украинската армия територии е прекалено голямо. Украйна може да е използвала и част от своя арсенал от ракети - например С-200, като в последните дни руското Министерство на отбраната на няколко пъти съобщава за унищожени или прихванати ракети над Азовско море.

Украйна е в активна отбрана, а руснаците опитват да вземат инициативата

Украйна е в активна отбрана и опитва да удържи своите позиции, а руснаците опитват да вземат инициативата, съобщи командващият Сухопътните сили на Украйна ген. Олександър Сирский в интервю за Ройтерс. В момента украинските военни извършват ограничени контраатаки, когато е възможно, опитвайки се да изтощят противника, добави той.

Руснаците настъпват в няколко направления, опитвайки се да превземат индустриалните региони в Донецка и Луганска област, както и да  си върнат позиции в Херсонска и Запорожка област.

Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна сочи, че боевете запазват своята интензивност в 691-я ден от началото на пълномащабната война. През изминалото денонощие са регистрирани близо 100 директни сблъсъка, като под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени места в близост до фронтовата линия.

Най-горещи точки на фронта остават Авдиевка и Маринка. Ръководителят на Тарнавското направление ген. Олександър Тарнавский съобщи, че в последните дни руските сили извършват много интензивни въздушни и артилерийски обстрели в региона. Ниските температури позволяват и използването на тежка бронирана техника. Геолокализирани данни, цитирани от Института за изучаване на войната (ISW), показаха обстрел на руски позиции и бронирана техника, превозваща муниции по пътя Е50, но като цяло няма сериозна промяна на фронтовата линия.

По данни на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) край Авдиевка са отблъснати повече от 30 атаки. Украинските части удържат позициите си и край Маринка, отблъсквайки близо 15 атаки.

Без сериозни промени остава и линията в направлението към Бахмут. Активни са боевете около Сиверск и Веселе, както и Бохданивка, Иванивске и Хромове.

Геолокализирани данни показват известен напредък на руските части около Кринки, но украинците като цяло запазват позиции по левия бряг на Днепър. Ниските температури затруднява движението на лодките през реката, части от която замръзват, което може да влоши доставките за украинските части.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за прихванати и унищожени общо 8 дрона над Воронежка област и още четири над Белгородска област в ранните часове на 16 януари. По-рано имаше съобщения и за унищожени три ракети "Точка У" над Курска области и дрон над Белгород. Губернаторът на Воронежка област Алесандър Гусев съобщава за минимални щети по сгради, като в социалните мрежи се твърди, че целта е разположеното в близост летище, използвано като база за самолетите Су-34, участващи в обстрелите срещу Украйна.

В началото на годината при заход към Украйна руски бомбардировач изпусна бомба над населеното място Петропавловка в областта. Тогава Гусев съобщи, че става въпрос за аварийна ситуация и нанесените щети ще бъдат възстановени.

Северна Корея и Русия изграждат сътрудничество във всички области

Външният министър  на Северна Корея Чое Сон-хюи е на посещение в Москва от началото на седмицата и се очаква днес (16 януари) да се срещне с министъра на отбраната Сергей Шойгу. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че се работи за изграждане на сътрудничество във всички области и се надява разговорите да бъдат "плодотворни".

Русия купи над 1 млн. артилерийски снаряда от Пхенян през есента, макар че руски военни кореспонденти се оплакват от качеството им. В масовите обстрели от началото на годината по украинските градове бяха намерени и останки от ракети KN-23, които са балистични ракети със малък обсег на действие.

Преди ден Шойгу разговаря и със своя ирански колега Мохамед Реза Ащияни, като след срещата стана ясно, че се подготвя глобално споразумение между двете страни. Руският военен министър отчете, че Техеран и Москва укрепват своето сътрудничество, за да изградят истински многополюсен свят.

Швейцария ще е домакин на мирна конференция за Украйна

Швейцария ще бъде домакин на мирна конференция на ниво лидери за Украйна, съобщиха след срещата си президентите на двете страни Виола Амхерд и Володимир Зеленски. За участие в нея са поканени всички страни, които уважават суверенитета и териториалната цялост  на Украйна.

"За нас е важно да покажем, че целият свят е срещу руската агресия, че целият свят е за справедлив мир", коментира Зеленски и добави, че "не всичко зависи от нашите желания" на въпрос дали очаква Китай да се включи в тази конференция.

"Китай играе много важна роля в света и много бихме искали да участва и в нашата формула за мир", каза той.

Швейцария оказва единствено политическа и хуманитарна помощ за Украйна, следвайки своята политика за неутралност. Берн обаче се присъедини към санкциите срещу Русия. Президентът сега обеща и подкрепа за създаване на трибунал за разследване на военни престъпления срещу Украйна, възстановяване на гражданска инфраструктура (училища, болници и енергийни съоръжения), както и за разминиране на граждански територии. Повече от 174 хил. км от територията на страната са заминирани от поставени взривни устройства или неизбухнали снаряди.

Швейцария ще предостави и 1,5 млрд. франка финансова помощ за възстановяване на Украйна в периода 2025 - 2028 година, както и съдействие за решение за замразените руски активи, стана ясно още от изявленията след срещата на Зеленски и Амхерд.

В Швейцария украинският държавен глава призова за засилване на контрола по отношение на санкциите, тъй като в свалените руски ракети се намират множество компоненти, произведени от европейски държави и партньори на Украйна срещу руската агресия.

Визитата на Володимир Зеленски в Швейцария продължава и днес (16 януари), където се очаква да участва в дискусиите на Световния икономически форум в Давос, както и множество двустранни срещи, включително и с американския държавен секретар Антъни Блинкен. В швейцарския курорт е и голяма китайска делегация като е любопитно дали ще има двустранна среща между Украйна и Китай. На директен въпрос по време на брифинга след срещата му с Апхерд Зеленски отговори единствено, че са предвидени множество двустранни срещи с партньори от НАТО и ЕС по време на визитата му в Давос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 24 rate down comment 40
OHЯ
преди 3 месеца
Великата пРосия , суперсилата , близо 700 дни се сражава геройски с малката Украйна , и HacиpaHeто e Bce по-близо ! Слава на Късия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 34
iceto
преди 3 месеца
До: Tikva007безПолеZZen иди07
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 33
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 като стана дума за нацита и кървави клоуни, късияя ще ходи ли ?... или на него не му е нужна дипломатическа победа, на фронта има достатъчно... хахахах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 24
Tikva007
преди 3 месеца
Давос ще се отчете като поредния дипломатически провал за Зеле и нацистката му хунта. След студения душ във Вашингтон и нацистките изврращения в канадския парламент в края на миналата година, тази също не започва добре за международния имидж на кървавия клоун. Вътрешният му вече изтече в геджурата след конфликта със Залужний и беззаконията в стил гестаповски гонки за мъже по улиците на украйна, наречени *мобилизация*. Зеле е свършен, вече пречи на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 34
khao
преди 3 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka не ги чете, разбира се... той не може да чете! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 25
Tikva007
преди 3 месеца
"За нас е важно да покажем, че целият свят е срещу руската агресия, че целият свят е за справедлив мир", коментира Зеленски и добави, че "не всичко зависи от нашите желания" на въпрос дали очаква Китай да се включи в тази конференция.* - Ще покажете целия свят без половината, което е населението на държавите, категорично против този вариант на англосаксонски *справедлив мир*, а половината от другата половина са фурнаджийски лопати като нас. Наистина не всичко вече зависи от Вашингтон и Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 24
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka *** - г л у п ака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 28
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: 0pk Ама ти и ги четеш ли? Нема смисъл, като нямат грам мисъл в тъпите си зелки. Подминавай ги като пътни знаци. Може и по някой минус за разнообразие. Убий *** с мълчание .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 38
0pk
преди 3 месеца
До: zelka007 зелкич, вече е скучно да ти чета многоточията, ама да ти обърна внимание, че укрите вече официално са в активна защита, въпреки свършилите ракети, самопадащите самольоти и измрелите на талази оp.ки. Победа близко! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 35
zelka007
преди 3 месеца
друзя антиваксъре-газовици нефелници ... освен кадри с bradley и leоpard разпердушинващи рассийски безполезни железа , из мрежата се завъртяха и кадри с м1 abrams ... в стандартен европейски камуфлаж на линията на съприкосновение ... :))) ... не са с пустинните камуфлажи . и са оборудвани с реактивна броня и с всичко което се сетиш против ракети , дронове и снаряди ... дори имат от новата реактивна броня инсталирана ... мдаа , хич не ги пазят кат "армата" за паради ... най-отпред са ... !! ДГД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още