IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качеството на севернокорейските снаряди е под въпрос, Русия отново атакува с "Кинжал"

Поради тази причина севернокорейските снаряди се използват в случаи, когато точността няма никакво значение

10:20 | 13.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руски военни се оплакват в каналите в Telegram от качеството на севернокорейските снаряди, съобщава The Moscow Times. Изданието цитира приближения до разформированата ЧВК "Вагнер" канал Gray Zone, в който се отбелязва, че артилерийските снаряди, които Русия получи от Пхенян, са с лошо качество на барута и не стигат до целите си.

Снарядите от Иран са "не лоши", кометира и "Портфель Генштаба", но проблемът е, че оставят в дулата на оръдията сажди, които трябва редовно да се почистват.

Заради качеството севернокорейските снаряди се използват в случаи, когато точността няма никакво значение - важното е просто снарядът да излезе от дулото, отчита още Grey Zone.

Могат ли гладуващите пхенянски работници да създадат ултрамодерни оръжия-чудо, ако не са в състояние да сглобят прост снаряд, разсъждава и военният кореспондент Larkin (Алексей Ларкин), който е сътрудник на WarGonzo. Основателят на този проект Семьон Пегов получи награда за храброст от руския президент Владимир Путин в края на 2022 г.

Американското военно разузнаване съобщи около Новогодишните празници, че има данни, че руските военни са използвали балистични ракети KN 23 в Украйна. По-късно и анализи на останки от ракети в Харков установиха, че действително са използвани севернокорейски ракети с малък обсег на действие.

След 10 дена пауза в ранните часове срещу 13 януари  Русия отново предприе мащабна ракетна атака. Целите са основно в южните части на Украйна и на запад - в Лвов, Ивано-Франкивск и Тернопилск,като в арсенала отново са ракети "Кинжал" и крилати ракети от типа Х-101/Х555/Х-55.

Въздушната тревога е отменена и се оценяват нанесените щети, посочиха от ВВС.

Увеличава се интензивността на бойните действия

Увеличава се и интензивността на бойните действия, сочат данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 688-я ден от началото на войната. През изминалото денонощие е имало близо 90 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени места в приграничните зони.

Минусовите температури позволяват движението на тежка техника, но според някои оценки намаляват ефективността на работата на дроновете - бойни и разузнавателни. Най-активни остават действията около Авдиевка, където украинците съобщават за 21 отблъснати атаки - основно около Певромайск и Невелски. Руснаците опитват да подобрят тактическите си позиции около Веселе, допълват още от щаба. Геолокализирани данни показват известен напредък на руските части към коксовия завод на града.

Украинските части продължават да удържат и позициите си около Маринка, отблъсквайки 26 атаки край напълно унищоженото населено място, за което Русия съобщи, че държи контрола още преди празниците.

Няма сериозна промяна във фронтовата линия по направлението Купянск - Кремина, като украинците си връщат част от загубени преди това позиции.

Украинците продължават операцията си по левия бряг на Днепър, но геолокализирани данни показват напредък на руските сили около Кринки. Позиционните борби в региона продължават. От южното военно командване отчитат забавяне на атаките на руската армия през миналия ден, но и увеличаване на ударите с дроновете в региона.

САЩ подготвя споразумение за гаранции за сигурността на Украйна

Президентът Джо Байдън е наредил на дипломатическата мисия в Киев да подготви споразумение за гаранции за сигурността на Украйна, съобщи посланикът Бриджит Брин по време на брифинг. Подобен документ беше подписан на 12 януари с Великобритания.

Консултациите с украинските власти вече са започнали и се обсъжда какви ангажименти може да поемат САЩ, коментира още дипломатът.

В споразумението между Лондон и Киев е вписано военно сътрудничество в дългосрочна перспектива - поне 10 години, с възможност срокът да бъде удължен, както и сътрудничество в различни сфери, включително и в киберсигурността.

Демографската криза в Русия се задълбочава

Предварителните данни на статистиката за 2023 година показват, че в Русия са се родили между 1,261 млн. и 1,263 млн. деца. Според демографа Алексей Ракша това е най-ниското ниво на раждаемост за последните 200 години. Официалната статистика определя най-ниското ниво на раждаемост в Русия през 1999 година - 1,215 млн. , но тогава в състава на федерацията не са включени Чечня, Крим и други окупирани територии.

Ако бъдат изключени данните за раждаемостта в новите региони, то през 2023 година в страната са родени 1,213 млн. деца.

Официалните данни на Росстат сочат, че в периода януари - октомври 2023 година в състава на Руската федерация са родени 1,059 млн. деца, което е намаление с 32,4 хил. деца спрямо същия период на миналата година  Пълните данни ще бъдат публикувани към края на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Гошогошев
преди 3 месеца
Те военните предимно в Телеграм си правят събранията и най вече главният специалист към отдел А.В. "Портфель Генштаба", там си казва мнението ,за да може пессцентъра The Moscow Times. да даде гласност ,как снарядите оставяли сажди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 3 месеца
местната форумна фауна кудкудякаше от възторг за севернокоресйките безаналогови чудесии ... :))) ... да идат на некоя екскурзийка до там , да поживеят една петилетка , да се нагледат на паметници и паради ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още