IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са готови да подкрепят изземването на замразени руски активи в полза на Украйна

Подобно решение може да насърчи републиканците да одобрят помощ за Киев

15:49 | 11.01.24 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на Белия дом изглежда готова да подкрепи законопроект за изземането на замразени руски активи в полза на Украйна, пише Bloomberg, позовавайки се на документи от Съвета за национална сигурност, изпратени до Комисията по външни отношения към американския Сенат. Целта е замразените около 300 млрд. долара, собственост на руската държава, да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

Според анализите на Световната банка щетите от войната вече надхвърлят 400 млрд. долара.

В Белия дом подкрепят "по принцип" идеята за законопроект, който дава на изпълнителната власт правомощията за конфискацията на руски държавни активи в полза на Украйна, пише в коментар от Съвета, до който достъп има агенцията.

От документите става ясно още, че демократите и републиканците подкрепят законопроекта, както и че двете партии отхвърлят няколко точки. Например текстовете предвиждат американският президент да се координира със страните от Г-7, за да конфискува активите, но не изисква одобрението им и опасенията са, че така може да бъде разрешено предприемането на едностранни действия от страна на президента на САЩ.

И двете партии са против формулировки, които ограничават възможността на Русия да обжалва решението за изземване на активите в американски съдилища.Това обаче прави решенията уязвими за атаки през Конституционния съд.

Подобна идея циркулира още от първите месеци, след като Русия нахлу в Украйна. Политиците, които не поддържат подобни действия, се опасяват, че те могат да подкопаят сигурността на световната финансова система.

В американския Конгрес обаче приемането на този законопроект може да доведе до разблокиране на помощта за Украйна. Представители на републиканците в двете камари на институцията са на мнение, че САЩ отделят прекалено много средства на Украйна за разлика от останалите партньори. Bloomberg напомня, че през ноември председателят на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън подкрепи изземването на замразените руски активи, наричайки го "изключително отговорно нещо, което трябва да направим".

Досега финансовият министър на САЩ Джанет Йелън се ограничава до коментар, че законодателството на САЩ не позволява конфискацията на замразени активи. Но позицията ѝ изглежда ще претърпи промяна, тъй като републиканците продължават да се колабая дали да одобрят още средства на американските данъкоплатци за Киев, според източници на Bloomberg.

Европа се колебае

Припомняме, че основната част от замразените руски активи се намира в Европа (към 200 млрд. евро). Затова и в ЕС има големи колебания как да се подходи към тези средства. Аналитичната организация Bruegel, базирана в Брюксел, коментира преди време, че изземването на активите ще е грешка, но средствата, които се генерират от инвестирането им, могат спокойно да бъдат използвани в полза на Украйна.

Анализаторите посочват, че страните от ЕС не са във война с Русия и това може да повдигне въпроси доколко законно би било да се конфискуват руските средства. Но не така стоят нещата с лихвите, генерирани от тях. 

Подобна стъпка вече предприе белгийското правителство - на среща между украинския президент Володимир Зеленски и белгийския премиер Александър де Кро стана ясно, че страната ще предаде внесените данъци от печалбите, натрупани от руските активи. Става дума за 1,7 млрд. евро, които идват от замразените в клиринговата къща Euroclear средства на руската централна банка (180 млрд. евро).

На идеята за изземване на руските активи се противопоставят няколко члена на ЕС, сред които Франция и Германия, както и Европейската централна банка (ЕЦБ), според която подобно решение може да разклати еврозоната. Опасенията са, че Москва може да отговори чрез изземване на европейски активи в Русия, допълва още Bloomberg.

Темата ще бъде една от основните на следващата среща на Г-7, която ще се проведе през февруари - броени дни преди Киев да отбележи втората година от началото на пълномащабната война.

Украинската икономика е във възход през 2023 година и основната причина за това е прогнозируемостта на финансовата подкрепа, която получи от ЕС (в размер на около 18 млрд. евро, разпределени на няколко транша за цялата година). С БВП от около 200 млрд. евро през 2021 година Украйна едва ли ще се нуждае от повече от "няколко десетки милиарда евро" годишно за финансова подкрепа, включително и капиталовите разходи за покриване на ремонтите на разрушената инфраструктура, сочат изчисленията на Bruegel.  

Други анализи също показват, че Украйна едва ли ще бъде финансово бреме за ЕС, като основният проблем за страната ще бъде връщането на избягалите от войната граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
Много ясно, че ще ги изземат. Който чупи-купи! Или алкохолиците си мислят, че няма да си платят за всичките гадости и разрушения, които сътвориха? Впрочем дали слабоумния копейкаджилък, дето се е плюнчил отдолу, си спомня, че пууткин открадна десетки заводи, магазини, самолети и тн. ? Или те щото така са си свикнали от едно време и на тях им е позволено??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 3 месеца
САЩ са готови да подкрепят изземването на замразени руски активи в полза на Украйна, но ЕС да ги конфискува и ЕС да гризне дръвцето!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 месеца
До: aldyТой Путин рубли може да си тиражира колкото иска, въпроса е какво може да купиш с тях. Големите тиражи срещу, които не стоят стоки и услуги (тука пояснявам - трудовата сила, която не участва пряко и косвено във войната е намаляла значимо, което ще рече че и предлагането на стоки и услуги също се е свило) водят до инфлация и колкото тиражите се увеличават без да можеш да купиш нещо с тях, толкова и цените летят нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
aldy
преди 3 месеца
ФАЩ щели да откраднат руските мангизи, за да ги харижат на урките? Да бе, веднага ще ги дадат. Вервайте в таласъми. Повечето "замразени" активи са в европейски банки. Съответните страни готови ли са да си подпишат смъртната присъда по ред направления? И да им бъдат конфискувани техните активи на територията на РФ? Башка жестокия удар по доверието в техните банки? А Путин на съвсем законно основание си тиражира рубли, обезпечени с тия мангизи. Засега не се очертава загуба за РФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
Импeраторът
преди 3 месеца
вземайте ги :-) те как ви взеха самолетите и предприятията :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 16
Tikva007
преди 3 месеца
В тази връзка един виц се завъртя из руските канали: Питат един руснак, какво ще прави, като дойде краят на света. Той смело отговаря: *А, ние сме в Русия, той тук няма да дойде. Той от тук ще тръгне.*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 19
Tikva007
преди 3 месеца
Путин и кликата му станаха обект на подигравки и гняв от страна на руснаците с червените линии, които на няколко пъти страшнишки заявяваха, а Западът ги прегазваше без последствия. Сдържаността на Путин вече се възприема на много места като слабост, което окуражава Запада да мачка Русия. Руснаците, обаче, рано или късно, винаги идват да си приберат вересиите - думи, приписвани на Алън Дълес. Цапцаросването на $300 млрд. ще е още една смела крачка към очакваната голяма и гореща война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още