IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ рязко подобри прогнозата си за украинската икономика през 2023 г.

Три мощни експлозии повдигат въпроси за украински саботаж на територията на Русия

08:22 | 12.11.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Приключи прегледът на изпълнението на ангажиментите на Киев по споразумението с Международния валутен фонд (МВФ), съобщават от украинската централна банка. Заключението е, че страната е покрила критериите и може да бъде отпуснат следващият транш в размер на 900 млн. долара в подкрепа на икономиката.

МВФ също така съществено повиши и прогнозата си за ръста на икономиката през 2023 година - до 4,5%, спрямо 1-3% при подписване на споразумението през пролетта. Последните икономически данни сочат по-силно от очакваното икономическо възстановяване през тази година и съществено забавяне на инфлация на фона на рекордни международни резерви и стабилен валутен пазар. През 2024 година обаче украинската икономика ще забави растежа ir до 3-4% заради продължаващата война и рисковете, които носи тя за икономиката.

Мисията на МВФ отбелязва, че Украйна има голям потенциал за развитие след края на войната, ако икономическите политики и реформи се извършват правилно и бъде осигурено нужното финансиране за възстановяване на страната.

Три мощни експлозии повдигат въпроси за украински саботаж на територията на Русия

В периода 10-11 ноември на територията на Русия бяха регистрирани три мощни експлозии, които са насочени към цели, свързани с военната машина, пише в анализ Институтът за изучаване на войната (ISW). В украински медии се говори за участие на военното разузнаване (ГУР) в тези инциденти, а говорителят на иституцията Юрий Юсов официално нито потвърди, нито отрече това. Той обаче допълни, че такива инциденти само ще зачестяват.

 В ранните часове на 11 ноември след екслозия дерайлира влакова композиция от 19 вагона, за която в социалните мрежи се съобщава, че е превозвала минерални торове. Експлозията е разрушила жп линия в Рязанска област, за което в Русия вече е създаден координационен щаб и се разследват причините за инцидента. РИА Новости съобщава, че версията е "намеса на неизвестни лица".

В същия ден избухна и пожар във фабрика за барут край Котовск (Тамбовска област) и това е вторият подобен инцидент в това предприятие след експлозия през юни 2023 година.

Геолокализирани кадри пък потвърждават пожар в Коломна (Московска област), за който местните жители твърдят, че е причинен от  експлозия в сграда на държавната "Ростех" в Коломна (Московска област), свързана с производството на ракети. От Министерството на отбраната на Русия съобщиха за свалени дронове над Московска и Смоленска област през нощта на 10 ноември, но има информации и за попадения в сградата.

В ранните часове на 12 ноември Министерството на отбраната на Русия съобщава за свалени дронове над Белгородска област, както и за още един свален украински МиГ-29, с което унищожените от началото на пълномащабната война украински самолети са вече 534 по руските данни.

Русия отново взе на прицел енергийната инфраструктура на Украйна

След най-масовия обстрел от страна на Русия от месеци стана ясно, че сред целите отново са обекти от енергийната инфраструктура. Заради поражения по мрежата и подстанции без ток останаха домакинства в Сумска, Донецка, Запорожка, Одеска, Черниховска, Харковска и Херсонска област, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Производството на електроенергия е достатъчно, за да покрива нуждите, въпреки спрени три въглищни блока заради обстрел, пишат още от ведомството. Като цяло повечето щети бяха бързо възстановени и повечето потребители - отново включени в системата.

В интервю за Politico енергийният министър на Украйна Херман Халущенко каза: "Това би било справедливо"  в отговор на въпрос дали Украйна ще отвръне на удар по електроенергийната си мрежа с атаки по петролногазовата инфраструктура на Русия. Петролният сектор е един от основните източници на средства за руската хазна.

В ранните часове на 11 ноември Русия изстреля общо 31 бойни дрона и три ракети (Х-31, "Оникс" и С-300) по територията на страната. Системите за ПВО унищожиха 19 дрона, съобщават от ВВС на Украйна. Малко по-късно Русия изстреля и зенитно-управляема С-400 към Киев, но тя така и не стигна до пределите на града, съобщават още от въздушните сили. Ракетата е свалена с помощта на системата Patriot, като първоначално имаше съмнения за вида ѝ и се коментираше, че може би е балистична ракета "Искандер - М". За първи път от 52 дни имаше въздушна атака към Киев, съобщиха военните власти в столицата.

В ранните часове на 12 ноември има нова атака над Украйна с три ракети - две Х-59 и една "Искандер", като ПВО е унищожило една Х-59, а пораженията от ударите все още се уточняват.

Бойните действия рязко се активизираха

За последното денонощие са регистрирани близо 80 директни бойни сблъсъка, сочи отчетът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 626-я ден от началото на войната. Най-горещите точки си остават Авдиевка и Маринка, където руските сили опитват настъпление, прикривано от въздуха. Такива опити за така има и край Вухледар, където отново има раздвижване след известна пауза.

Геолокализирани данни показват известен напредък и на двете воюващи страни край Бахмут. Украински източници съобщават за активизиране на действията на руснаците в региона. Украинските сили удържат позициите си около жп линията.

От ВСУ съобщават още, че продължават офанзивата си в Запорожка област и руски източници потвърждават, че има покорени тактически позиции около Вербове. Украинските военни съобщават за неуспешни руски атаки кмъ Роботине, което се потвърждава и от руски източници.

Операциите на украинците по левия бряг на р. Днепър продължават и руски военни наблюдатели предупреждават за укрепване на позициите южно от Кринки, както и за атаки към Пойма и Пишчанивка. Тези действия се извършват в дълбочина 2-4 км навътре от речния бряг. Руски източници съобщават, че дронове затрудняват отбраната на региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 12.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 не, не ни убеждават в това... в това се опитваш Ти да ни убедиш! .. но отново жалък опит от не толкова умен човек! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
xapoznai
преди 5 месеца
Нормално е да има растеж, защото украинците ще произвеждат сами все по-голяма част от военната продукция. Растежа обаче се подпомага от дотации. И Украйна и Русия ще излязат от тази война смазани икономически. Ефекта ще се засилва колкото по-дълга става войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
Tikva007
преди 5 месеца
Това е и сигнал към ЕС и неговата потъваща икономика - едно пряко ангажиране във войната с Русия може да донесе и на ЕС растеж от 4.5% и овладяване на инфлацията, което в момента непостижимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
Tikva007
преди 5 месеца
*МВФ също така съществено повиши и прогнозата си за ръста на икономиката през 2023 година - до 4,5%, спрямо 1-3% при подписване на споразумението през пролетта. Последните икономически данни сочат по-силно от очакваното икономическо възстановяване през тази година и съществено забавяне на инфлация на фона на рекордни международни резерви и стабилен валутен пазар* - Изводът се налога сам: войната е чудотворен мехлем за икономиката. В това поне ни убеждава МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
Импeраторът
преди 5 месеца
Рашистите се подготвиха за следващите три месеца - имат запас от месо, възстановиха запасите от ракетите си от предната зима, купиха 2 к превозни машини от Китай, 0.5 до 1 млн снаряди от Северна Корея (при доставени 1/3 от обещаните 1 млн за Украйна от ЕС), направиха завод за ирански дронове и вече има резултати от изкупуване на стара рашистка техника от трети страни. Да видим какви ще измислят нашите на Рамщайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още