IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противовъздушната отбрана на Украйна изненада с три свалени Су-34 за ден*

Според руски военни кореспонденти използвана е системата Patriot

18:49 | 22.12.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За денонощие украинската противовъздушна отбрана е свалила три самолета Су-34, съобщи ръководителят на ВВС на Украйна ген. Микола Олещук в своя канал в Telegram. Самолетите са свалени в южно направление.

Новината е частично потвърдена от руски военни кореспонденти, които признават за "загуби в небето". Според тях е използвана системата за противовъздушна отбрана Patriot. Украйна вече има няколко такива системи. Такава система участва в щита на Киев, който не пропуска дори и свръхзвуковите ракети "Кинжал".

Малко по-късно президентът на Украйна Володимир Зеленски даде още малко информация за операцията - трите самолета са свалени над Херсонска област от противовъздушните сили, разположени в Одеса. В своето вечерно обръщение той отбеляза, че втората зима на пълномащабната война в Украйна е различна, визирайки масовите обстрели, които правеше Русия преди година върху обектите на енергийната инфраструктура. Сега, благодарение на подсилената ПВО, ударите намаляха значително.

Зеленски отчете още, че е разговарял с нидерландския премиер в оставка Марк Рюте, с когото са обсъдили още един елемент на въздушната отбрана - доставките на самолетите F-16.

През есента Нидерландия обеща да предостави още една система Patriot за защитата на Украйна. Съобщението направи премиерът Марк Рюте по време на посещение в Одеса. Украинският президент ВолодимирЗеленски тогава отказа да коментира къде ще бъде разположена системата, но отбеляза, че едва ли мястото на изявлението е избрано случайно.

От юли насам Русия целенасочено обстрелваше Одеса и региона в опит да блокира опитите на Киев д аподнови износа през Черно море. В последните седмици обаче ВВС съобщава за унищожени повечето от изстреляните към южните части дронове.

"Беше блестящо планирана операция", коментира говорителят на ВВС Юрий Ихнат пред обединения телевизионен канал на Украйна по повод съобщенията на Олещук.Русия обаче има на разположение десетки самолети от този тип и продължава и да ги произвежда, допълни още  той.

Су-34 се използва за нанасяне на удари с управляеми авиационни бомби и ракети.

Преди няколко дни Олещук съобщи за свален самолет Су-25, но уточни, че той е унищожен не от украинските ВВС, а от приятелски огън.

* Информацията е допълнена с коментара на Володимир Зеленски

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
penman
преди 4 месеца
До: decisivecoffeeИмпотентен кретенино, пробутвай си лъжите в други форуми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 8
zelka007
преди 4 месеца
малко инфо излезна по темата ... свалени са на точката , от която хвърлят планиращите/плъзгащи се бомби , близо до Азовско море , около Мариопол ... това означава , че пусковите установки на patriot-а са били съвсем на линията на съприкосновение , под носът на рашибозуците ... вероятно са използвали последен модел pac3 ... ето това друзя антиваксъре-газовици означава - водене на много цели във въздуха и едновременно унищожаване на няколко ... пишете пак за ниският коефициент на допотопните ПВОта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 8
zelka007
преди 4 месеца
До: OHЯ ... учебните Ф16ки на украинците вече летят над Румъния и западна Украйна ... в Украйна инсталират хангарите и сервизните системите за наземна поддръжка и въоръжение ... скоро ще се включат и те ... няма да чакат месеци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 7
OHЯ
преди 4 месеца
Когато Украйна получи ф16 ще става още по-весело !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 48 rate down comment 19
zelka007
преди 4 месеца
пълен провал на страшилката С-400 и тотално превъзходство на patriоt-a ... :))) ... а страшилката су34 е въоръжена с последен модел квото се сетиш от рассийските оружия . основен радар Ленинец В-004 с пасивна електронно сканирана решетка за 200250 km , 6 ракети въздух-въздух за защита от преследвачи , в това число и ПВО ракети ... последен модел радар Пика-М от 4-то поколение на комплекса БКР-3 с обсег до 300 км , който открива всякакви въздушни и наземни цели ... и пфиииууу - туппп ... и труп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 12
evlogi
преди 4 месеца
На хаирлия де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 11
evlogi
преди 4 месеца
Ми айде, на харлия да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още