IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: С още 10-12 системи Patriot Украйна ще може да защити небето си

Ракетният обстрел от последните дни цели натиск върху Киев да преговаря с Москва, смятат от Офиса на украинския президент

20:11 | 28.07.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С още 10-12 системи Patriot, или подобен клас, Украйна ще може да защити цялата си територия, коментира един от съветниците в Офиса на украинския президент Михайло Подоляк пред британския The Guardian. Украйна вече има Patriot, които заедно с други системи за противовъздушна отбрана (ПВО) успешно защитават столицата Киев.

Но ударите в Одеса в последните дни показват, че останалата част от Украйна е изложена на ракетните удари на Русия. Има няколко вида ракети, с които по-старите системи не могат да се справят, сред които модифицираните "Оникс", които са противокорабни ракети, свърхзвуковите "Кинжал", С-300 и Х-22. Именно те бяха използвани в най-масовите обстрели над пристанищния град от началото на войната през февруари 2022 г.

Подоляк коментира, че ракетните атаки в южните части на Украйна от последните дни са доказателство, че разполагането на още системи Patriot е и икономически изгодно, и морално оправдано. "Ще бъде много по-скъпо да покриваме щетите, отколкото да сложим Patriot на юг", допълни той пред британското издание.

Според Киев ракетните удари в последните дни целят увеличаване на натиска за преговори с Москва. Президентът Владимир Путин коментира по време на форума Русия - Африка, който се проведе в Санкт Петербург на 27-28 юли, че САЩ и НАТО отказват преговори, а украинският президент Володимир Зеленски със закон ги е забранил, посочва ТАСС.

От Африканския съюз пък му отговориха, че уважават суверенитета и интегритета на страните и мирното решаване на военните конфликти на базата на компромиси, допълва репортер на The Guardian.

Пред африкански медии в началото на юли украинският държавен глава беше категоричен, че войната действително ще приключи с преговори, но те няма да са с Владимир Путин, чиито "ръце са до лактите в кръв".

За украинските власти преговорите сега и приемането на руските условия, тоест отказ от анексираните през миналата есен територии и полуостров Крим, ще доведат единствено до замразяване на конфликта. За хората, включително и в държавите далеч от фронтовата линия, е по-изгодно войната да приключи с победа на Украйна, отколкото военният конфликт да бъде замразен и това да доведе до несигурност в следващите години, казва още Подоляк.

Пред британското издание той отбелязва още бавното взимане на решения сред западните съюзници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 9 месеца
До: zelka007, то добре, че нямаме Патриот-и, иначе щеше вече да пътува за Кийв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
тук е момента да се инвестира здраво в SAMP/T и прехващачи ASTER 30 , и да се предоставят на Украйна ... първо ще се демонстрира превъзходството на европейските ПВО системи , второ ще си развием ВПК-то още повече , трето ще смачкаме физиономията на мечката безвъзвратно ... рев на леопарди из Запорожието , бягащи рашибозуци , украинците са на 10км от Токмак ... :))) ... драконовите зъбки фърчат на поразия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още