IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За втора поредна нощ Русия извършва масиран ракетен удар над Одеса

Войната ще свърши с преговори, но те няма да са с Владимир Путин, твърди украинският държавен глава

07:52 | 19.07.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg
Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg

За втора поредна нощ Русия извършва ракетен удар над Одеса - местните власти съобщават за множество взривове в града след изстреляни ракети Х-22 от общо осем самолета Ту-22М3, част от които са вдигнати от Северен Кавказ, съобщава украинската информационна служба "Униан". От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна уточниха, че атаката е била действително масирана - с 16 крилати ракети "Калибър", 8 ракети Х-22, 6 крилати ракети "Оникс", изпратени от база в Крим, 1 авиационна ракета Х-59 и 32 дрона. Унищожени от системите за противовъздушна отбрана са 13 ракети "Калибър", ракетата Х-59 и всички дронове.

Местни източници в социалните мрежи съобщават за удар в склад за фойерверки, което е причина за чутите множество взривове в града.

Има и нова атака с дронове по Киев, като градските власти съобщават, че всички са унищожени на този етап без данни за щети и пострадали.

Рано сутринта на 17 юли част от Кримския мост беше разрушена след атака с два дрона. Малко по-късно Русия отказа да продължи зърнената сделка, която позволяваше на Украйна да изнася селскостопанска продукция от три пристанища на Черно море - Одеса, Черноморск и Южний (Пивденний), с мотив, че не са изпълнени руските искания по споразумението.

Броени часове след това Русия обстреля с шест ракети "Калибър" и 21 бойни дрона основното пристанище по черноморската инициатива Одеса. Украинските военни съобщиха, че всички ракети и дронове са унищожени, но има поражения по пристанищната инфраструктура от отломките. Руското Министерство на отбраната нарече тези удари "на възмездието", твърдейки, че са по обекти, където са се готвили терористични атаки срещу Русия, както и срещу складове с горива.

На "Рамщайн 14" Украйна сформира и разминираща коалиция

След танковата и самолетната коалиция Украйна и нейните съюзници стартират нова инициатива, която е от изключителна важност и за настъплението, и за възстановяването на страната - за разминиране. Предложението е от литовския министър на отбраната Арвидас Анушаускас и беше направено по време на срещата във формата "Рамщайн". Министрите на отбраната на НАТО и украинските власти разговарят за 14-и път в този формат.

Първите минни полета в Украйна бяха създадени още през 2014 година с първите настъпление на руската армия в Донбас. По данни на украинските власи в момента са заминирани близо 30% от територията на страната, или 174 хил. кв. километра. Изчисленията на Световната банка сочат, че пълното изчистване на територията от мини и неизбухнали снаряди ще коства около 37 млрд. долара.

Литва призова всички държави, които могат да обучат сапьори или да предоставят оборудване за разминиране, да се включат в нея.

През уикенда в Украйна беше южнокорейският президент Юн Сок-йол и след срещата му с украинския му колега стана ясно, че двете страни са договорили доставки на специално военно оборудване - машини за разминиране. От началото на широкомащабната война в Украйна Сеул отказва да предоставя "смъртоносна" военна помощ за страната. Южна Корея обаче е известна със своя военно промишлен комплекс и огромните си запаси от артилерийски снаряди.

Изненадващата визита на Юн в Киев може да е сигнал за бъдеща промяна в намеренията, още повече след сигналите за изчерпването на мунициите сред западните съюзници.

Украйна си връща инициативата край Купянск

Руските усилия на фронта остават съсредоточени в направленията Купянск, Лиман, Бахмут, Маринка и Авдеевка, сочи сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). През изминалото денонощие са водени повече от 20 боеви сблъсъци в тези региони. Зам.-министърът на отбраната Анна Маляр допълва, че украинците са си върнали инициативата при Купянск, въпреки струпаните елитни части и техника на тази част от фронта.

Настъплението на противника засега е неуспешно, отбелязва тя в Telegram и допълва, че битките са тежки и украинските военни трябва да се справят с минни полета и интензивни вражески огън. Около Бахмут също има частични успехи на украинската армия.

Според Маляр и ръководителят на източния фронт  ген. Олександър Сирски посчват, че фокусът на руснаците в Купянск цели привличането на резервите на Украйна далеч от останалата част от фронтовата линия и да ограничи напредването към Бахмут и в южното направление.  

Украинските военни обаче  запазват инициативата в направленията Мелитопол и Бердянск, посочват от ВСУ. Превземането на тази част от фронта може да отреже логистиката на руската армия и дават път към окупирания от 2014 година Крим.

От Института за изучаване на войната (ISW) отбелязват в своя обзор на 510-я ден от началото на пълномащабната война, че едва ли ще има съществен напредък на руснаците в Харковска и Луганска област заради качеството на частите. Руският депутат от "Единна Русия" Александър Хинщайн съобщава обаче, че най-елитната бойна част на Русия - отряд "Гром", се прехвърля от Министерството на вътрешните работи към Росгвардия и потенциално може да бъде изпратена в Украйна.

Зеленски: Войната ще приключи по дипломатически път, но с Путин няма да разговарям

Украинският президент Володимир Зеленски е категоричен, че няма да преговаря със своя руски колега Владимир Путин, макар че войната ще приключи по дипломатически път. Пред представители на африкански медии той обясни, че партньорите, които настояват за преговори, стават все по-малко на фона на данните за военни престъпления в страната, а ръцете на Путин са "до лактите в кръв". Още от миналата пролет, когато имаше очакване за постигане на споразумение между двете страни, Украйна е отказала да преговаря под руските ултиматуми.

"Русия казва, че е готова на преговори, но в същото време превзема ядрена централа и ни изключи електроснабдяването посред зима", посочи той и  коментира още, че в опитите си да превземе Украйна руската армия прави същите ходове, както и германската армия по време на Втората световна война, включително и взривяването на яз. "Каховка", с тази разлика, че руснаците не успяха да превземат Киев.

Украйна не е готова да отстъпи територии, посочи още Зеленски пред  представителите на африкански медии. "Ние защитихме столицата, когато беше обкръжена, и няма да предадем териториите, които са в близост до руската граница", категоричен беше той.

Ние не искаме да се върнем към СССР, защото Европа ни е по-близка - там има свобода на словото, равенство между половете, свободата да избираш, разказа още Зеленски. По отношение на членството на страната в НАТО той е категоричен, че никой не очаква това да се случи още днес, но на последната среща на организацията във Вилнюс вече има твърдо заявление, че Украйна ще бъде член, а не просто да има възможността да се присъедини към Алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 15
khao
преди 9 месеца
До: 0pk също разправят че плажа на Крим е много горещ, а пътя до там е песен! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 17
evlogi
преди 9 месеца
До: 0pk Кои бе, колега, го разправят?Верните на бункерчо хибридни канали ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 13
0pk
преди 9 месеца
Разправят, че жителите на Одеса ги приветствали тия масирани ракетни удари с фойерверки. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 31
OHЯ
преди 9 месеца
Няма да я бъде koЧИНkaTa сибирска . И оня Късия с ботокса няма да го бъде . Тъжно , а копейки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 24
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... ооо ... този дето само женски мъж вижда около себе си и в огледалото ... :))) ... изплакна устетата от снощната оргия и са на линия пред клавиатурата ... недъгав ... да знаеш защо ще премахнем ВСИЧКИ съветски и руски паметници в България ... гледай Одеса мисли за паметника ... !! ... няма да оставим камък в/ъ камък ... кво става със 100хил армия край Купянск ?! нещо много бързо се редуцира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 32
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: Tikva007 Нещо съвсем са се смесили опорките в празната ти кратуна, таварищ. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 25
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 ,безделник.. пиян ли си ? кви са тия несвързани тъъъпотии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 21
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Москали на ножи! Москаляку на гиляку! - 2014 г., Киев, Мейдан, радост, подкрепа от запада, американски курабийки за шпицкомандите на Дмитро Ярош и Олег Тягнибог. Убиването на таралеж със ззаддник е теоретически възможно, но много болезнено. Но пък има песен: *Нека ме боли!* След Русия и Одеса напуска зърнената сделка. Лицемерни ссопполи за българите в Одеса, но те са избягали от днешния ти съюзник по НАТО за спасение и закрила в Русия, когато думата *украйна* не е била още измислена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 13
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka007
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 20
sssaaa
преди 9 месеца
Фекален, вземи излез малко навън стига с този спам от сутрин до вечер. Не разбра ли, че си изхабен и употребен неправилно от тия дет се борят за Равенството между половете и прираста на еднополовите бракове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още