IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна предлага зърнената сделка да продължи без Русия, елитни руски части укрепват източния фронт

След разрушенията по Кримския мост руските власти насочват туристическия поток през зони с активни бойни действия

07:42 | 18.07.23 г. 26
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна е изпратила официални предложения до ООН и Турция да бъде продължена зърнената сделка без Русия или да бъде намерен нов тристранен формат, съобщи украинският президент Володомир Зеленски в своето вечерно обръщение. "Украйна, ООН и Турция могат заедно да гарантират работата на зърнения коридор и да инспектират корабите", заяви той и допълни, че от украинските хранителни продукти зависят 400 млн. души - от Мароко до Китай и от Индонезия до Ливан.

В интервю за африкански медии Зеленски коментира още, че собственици на кораби имат готовност да продължат да извозват селскостопанска продукция, ако Турция и Украйна гарантират износа. Той допълни, че Украйна спазва своите ангажименти по договора.

Статистиката на ООН по Черноморската инициатива показва, че през коридорите през последната година са изнесени почти 33 млн. тона зърнена продукция - основно царевица и пшеница. Основен получател е Китай (със 7,9 млн. тона), като почти 60% от износа е насочен към развиващите се икономики.

Русия съобщи, че излиза от споразумението в последние ден на неговото действия - 17 юли. Официалната причина е неизпълнение на договорките за износа на амоняк от Русия,  както и с цел нормализирането на износа на селскостопански стоки от Русия и връщането на "Россельхозбанк" в системата на SWIFT. В официален коментар на Министерството на външните работи на Русия се поставя под съмнение и каква част от зърнената продукция отива към действително нуждаещите се държави.

Под прикритието на тези коридори Украйна извършваше провокации срещу руски граждански и военни обекти, се казва още в позицията на външното министерство.

Но по силата на подписаните миналия юли две огледални тристранни споразумения - между Украйна, ООН и Турция и между Русия, ООН и Турция, всички кораби, които влизат и излизат от украинските пристанища подлежат на стриктни проверки от съвместни екипи. Това силно забавяше процеса, но беше въведено по искане на Русия, която по този начин гарантираше, че коридорите няма да бъдат използвани за внасяне на оръжия в Украйна.

Западът очаква и реакция на Китай по отношение  на зърнената сделка. В последните години Украйна е водещ доставчик на хранителни продукти за страната.

Русия е разположила повече от 100 хил. военни в Лимано-Купянско направление

В направлението Лимано-Купянск Русия е разположила повече от 100 хил. военни, 900 танка, 550 артилерийски системи и 370 реактивни систем за залпов огън, разказва говорителят на източното военно направление Серхий Черевати. Той уточни, че са съсредоточени десантни части, пехотни подразделения, частни военни компании, щурмови подразделния и териториална отбрана.

Преди ден зам.-министърът на отбраната Ана Маляр съобщи, че в Купянск руснаците отново са в настъпление. Командащият Сухопътните сили на ВСУ ген. Олександр Сирский сега допълва, че руснаците хвърлят допълнителни сили и в Бахмут - елитни въздушно-десантни войски. Маляр обаче определя ситуацията като "предсказуема" и движението напред засега е сдържано от украинските военни.

Връщането на Купянск и Лиман ще "анулира" постигнатото от Украйна в Харковска област през есента на 2022 г.

Русия хвърля своите усилия именно в направленията Купянск, Лиман, Бахмут, Маринка и Авдеевка, където са се провели 34 бойни сблъсъка, потвърждават и от Генералния щаб на ВСУ. В своя обзор на 509-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна от ВСУ уточняват, че в тези направления е имало 29 бойни сблъсъка, като украинците успяват да опазят позициите си.

От своя страна, украинските военни продължват настъплението си в Мелитопол и Бердянск.

През миналото денонощие Русия е нанесла 5 удара с ракети С-300, които не могат да бъдат спрени от системите за противовъздушна отбрана. Има попадения в жилищни сгради и инфраструктура, множество ранени и загинали цивилни граждани, допълват от ВСУ.  

Тази нощ Русия е извършила нападения с ракети и дронове в Одеса, Миколаев, както и Херсонска, Запорожка и Днипропетровска област, пишат от ВСУ. От Оперативно командване Юг уточняват, че са унищожени всички изстреляни ракети - общо 6 крилати ракети "Калибър", но има попадения от отломки върху инфраструктурата на Одеса. И преди е имало удари по града, особено по пристанищна инфраструктура - пристанището е едно от трите работещи в Украйна в този момент и основно в зърнената сделка. 

Свалени са още 21 дрона над Одеса и 4 над Миколаев, допълват украинските военни, без да уточняват общия брой на изстреляните "Шахед"-и.

Алтернативният маршрут от Крим - през зони с активни военни действия

След разрушенията по Кримския мост ремонтът може да отнеме месеци, а руският президент Владимир  Путин обеща "отмъщение", но за много от обикновените руснаци, които са решили да почиват на полуострова, от по-съществено значение е как ще могат да се приберат у дома си. За кратко достъпът от и до Русия беше напълно блокиран, а руските власти предложиха алтернативен маршрут през окупираните територии - Бердянск и Мелитопол, около които се водят активни военни действия.

От Института за изучаване на войната (ISW) пишат в своя обзор на 509-я ден от войната, че разрушенията по моста ще имат отражение върху доставките в Южна Украйна, още повече, че военни вече се оплакват от недостиг - например ген. Иван Попов от 58-а общовойскова армия, която действа в Запорожката област. Украински експерти обаче не очакват сериозно отражение, тъй като железопътният трафик не е засегнат, а основно той се използва за доставките.

Руските власти изглежда опитват да омаловажат случилото се, но постъпват безотговорно, насърчавайки туристите да преминават през зона с активни бойни действия, както и да продължават да популяризират Крим като дестинация за лятната отпуска, допълват още военните анализатори. Руският президент Владимир Путин дори препоръчва някои от туристите да бъдат возени с военните конвои.

На заседание във вечерните части на 17 юли беше премахнат комендантският час по магистралите в окупираните части на Украйна, за да бъде насърчен още трафикът.

Железопътният трафик по моста беше бързо възстановен, но той до голяма степен се използва за доставки за военните. Съществена част от военната техника пък минава "на собствен ход" по автомобилното трасе на моста.

Вицепремиерът Марат Хуснулин съобщи, че рано тази сутрин (18 юли) и автомобилното движение отново е подновено - двупосочно и поетапно в оцелялото пътно платно на моста.

Той докладва още на руския президент, че основите на съоръжението са здрави, но една част от моста в посока Таман е напълно разрушена. Още един участък - в посока Керч, е повреден, като има осово изместване от 70-80 сантиметра. Ремонтът на съоръжението ще продължи най-малко до есента, допълва още Хуснулин, цитиран от ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 еййй, не те е срам... изпи пенскийка на жената! Но днес определено изглеждаш по щастлив, явно двамата от механата добре са те шомполирали и си готов за нова борба срещу Запада, хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 5
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Сестра ми е пенсионерка и спи като руския цар, но младата ти жена как понася денонощните ти бдения тук? Или е при комшията? Гледам, и снощи до последно си ми държал тук паттката, а после и нечия клиентска на телефона. Изглежда и жена ти е при сестра ми - в твоята FR? Не е ставало дума, но сестра ми ти е колега - психолог, профайлър и ясновидец - вижда ясни неща в нищото. И теб по писането те анализира и каза, че си жена, която се прави на мъж или мъж комплексар с мишо пишшле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 късно е! Лягай си пречиш на сестра ти, а жената утре е на работа, че трябва да издържа малоооуммия си брат-безделник! Днес се самоумижи достатъчно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 7
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: И за теб сме чували - из чатовете ти викат *инспектор Дюдю* заради безпогрешната ти интуиция да правиш личностни профили и винаги да познаваш, или поне да си вярваш, че всичко знаеш и познаваш - неизменен атрибут на самонадеяния селлтак с мозък на кокоши ембрион. Ако всичките години, които и двамата с гаджето ти отдолу сте преклечали тук в дрищене, бяхте посветили на труд и някаква професия, можеше и да добиете някаква тежест. Сега сте мишляци - миши аккита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 7
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Знаем, знаем за теб - хората из цяла България разказват за загадъчен бизнесмен, който обекаля страната с последен модел тесла и плаща на личен шофьор, за да са му свободни ръцете на телефона и от сутрин до сутрин, докато обикаля, да може да зарежда с актуална информация чата на Investor.бг по всякакви теми - енергетика, военно дело, военна техника и технологии, икономика, бизнес, финанси, здравеопазване - каквото се налага. Но избягвал малките градчета, че няма скара със салата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 9 месеца
До: zelka007 е той си кажа че е с двама мъже... гаджето му и някъв друг... черпят го! като му гледам коментарите, има палав език...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 6
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 нали... то всеки е като теб, проссста копейка и следователно с 5 лв, живеещ в панелка! както гледам по ежедневните тъъъпни, все ден ти е скучно.. и как няма де е, в люлин лятото е скучно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 7
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... ти си пасивен баце , кого лъжеш че водиш жени напред назад ве ... :))) ... форума , мен , себе си ли ?! ти си неграмотен технически и финансово , пълен некaдърник . да е веднъж , два пъти , пет пъти , десет пъти да те фанем разбирам ... ама то е всеки път ... !! ... аз за разлика от теб обикалям държавата , такава ми е работата , знам много добре къде може да се хапва ... в малките градчета хем нема къде да спиш , хем нема кой да ти направи дори скара с обикновенна салата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 10
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Именно, това и правя - не ми пука и поддържам лакърдията и тъъъпоттията, която сте създали с гаджето ти Търчилъжи тук. Когато ме налегне скука. Иначе и ти като мен нямаш 5 лева за механа, но разликата между нас е, че на теб няма кой да ти даде и трябва да ги заработваш денонощно тук и на телефона, а на мен сестра ми всеки ден ми дава по 5 лв. и обикалям механите из България и понякога - навън. Имам и верни приятели, които ме черпят за стари заслуги. Тъъъп и лъъъжлив съм поравно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 9
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 да не ту пука, важното е лакърдията и тъъъпотията да върви... преди два коментара фронта беше 150км, сега вече е 1000!.. те така и с механата, всеки ден си в нова, а реално немаш 5лева да идеш в баничарницата до панелата ти!... не сте там да грабите земя, но организирахе бързо няколко фейк референдума....вече се чудя, по тъъъп ли си или по лъъъжлив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още