IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия официално прекрати участието си в "зърнената сделка"

В Москва настояват техните условия по договорките да бъдат изпълнени

13:58 | 17.07.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Москва излиза от "зърнената сделка" и е уведомила за това Украйна, Турция и ООН, става ясно от коментар на говорителя на Министерството на външните работи Мария Захарова пред ТАСС. Тя не посочва причина за това решение, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти в Москва, че руската част от договорката не е била изпълнена.

"Когато бъде изпълнена руската част, руската страна ще се върне незабавно към реализацията на тази сделка", допълва още Песков.

Съобщенията бяха направени само часове след атака с дронове по Кримския мост. Москва официално обвини Украйна за случая и Нациоталният антитерористичен комитет започна разследване за терористичен акт срещу съоръжението. Киев не потвърждава съпричастност към удара, макар че от Службата за сигурност на Украйна посочват, че ще разкрият всичко, което знаят около Кримския мост след победата на Украйна.

На 15 юли руският президент Владимир Путин разговаря с президента на Южна Африка Сирил Рамафоса и отбеляза, че по тази договореност не са премахнати ограничения пред износа на руски селскостопански продукти и торове. Но до този момент нито една държава не е наложила санкции срещу износа на руски селскостопански продукти и храни, включително и ЕС, макар че през 2014 г. Русия спря вноса на аграрна продукция от Европа заради наложените санкции заради анексирането на Крим.

Според медийни публикации Русия настовява и за възстановяване на работата на тръбопровод за амоняк от Толиати до пристанището в Одеса, на което обаче украинската страна се противопоставя, тъй като съоръжението минава през зони с активни бойни действия.

Сделката, която позволява на Украйна да изнася зърнена продукция от три от пристанищата си в Черно море - Одеса, Южний (Пивденний) и Черноморск, беше сключена през миналия юли с посредничеството на Турция и ООН. Сега турският президент Реджеп Тайип Ердоган е сред най-големите лобисти за продължаването на сделката и покани своя руски колега в Турция, за да обсъдят условията по нея.

През миналата есен Русия за кратко излезе от тази сделка след атака с дронове в пристанището в Севастопол. Тогава руските власти обвиниха Украйна за удара и обясниха, че дроновете са били изпратени от пристанището в Одеса под прикритието на зърнените коридори. Прекратяването на участието на Москва в сделката тогава не спря изпълнението ѝ и корабите продължиха своите пътувания, дори и работата за кратко се ускори, тъй като в предишните дни руските власти бавеха съвместните проверки на корабите. Малко по-късно Русия реши да се върне към изпълнението на договорките.

През зърнените коридори от миналата година досега са изнесени почти 33 млн. тона зърнена продукция, сочи справка на сайта на ООН. Основно това е царевица (16,8 млн. тона), пшеница (8,9 млн. тона) и слънчоглед (1,8 млн. тона). Основен купувач на украинската продукция през тези коридори е Китай (7,9 млн. тона).

Като цяло 57% от износа са насочени към развиващите се икономики, става ясно още от справката на ООН. Договорката се смята за ключова за избягване на продоволствена криза в Африка и Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 9 месеца
До: zelka007Предполагам ти лично ще го бутнеш с мekата китка? Ей, вече е фaшиcтитe не са като едновремешните!!! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
До: mr. Yoda ... недъгав ... тва там е незаконно построено съоръжение ... методично го премахват ... както ние ще бишнем паметника , ще го боядишем розов и ще го изпратим с митрофанова в питер !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 9 месеца
Русия официално обяви, че Британия е помагала за терористичният акт на Кримският мост. И САЩ не са оставени извън скоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още