IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН предлага на Путин удължаване на зърнената сделка срещу достъп до SWIFT

Ходът ще изпълни ключово искане на Москва за повторно свързване на Руската селскостопанска банка към системата за международни разплащания

11:12 | 13.07.23 г. 2
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския президент Владимир Путин да удължи сделката, позволяваща безопасен износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна срещу връщане на дъщерно дружество на Руската селскостопанска банка в системата за международни разплащания SWIFT, съобщават запознати източници пред Ройтерс.

Русия заплаши да излезе от зърнената сделка, която изтича в понеделник, защото множество искания за доставки на собственото ѝ зърно и изкуствени торове не са били изпълнени. Последните два кораба, плаващи въз основа на черноморското споразумение, се товарят на украинското пристанище Одеса преди изтичането на крайния срок.

Ключовото искане на Москва е повторното свързване на Руската селскостопанска банка Роселхозбанк към мрежата за международни разплащания SWIFT. Тя беше изключена от ЕС през юни 2022 г. заради нашествието на Русия в Украйна. Говорител на ЕС съобщи през май, че съюзът не обмисля връщането на руски банки към системата.

Но ЕС обмисля свързването към SWIFT на дъщерно дружество на Роселхозбанк, позволяващо конкретно сделки със зърно и изкуствени торове, съобщават трима запознати с преговорите източници пред Ройтерс. ЕК не е отговорила на молбата за коментар.

Гутериш е предложил на Путин Русия да позволи удължаване на Черноморската зърнена сделка с няколко месеца, за да даде време на ЕС да свърже дъщерното дружество на Роселхозбанк към SWIFT, отбелязват двама от източниците.

Генералният секретар на ООН е изпратил писмо до Путин във вторник, в което предлага път напред за допълнително улесняване на износа на руски храни и изкуствени торове и гарантиране продължаването на доставките през Черно море на украинско зърно, каза говорител на ООН в сряда.

„Целта е да се отстранят препятствия, засягащи финансови сделки чрез Руската селскостопанска банка, голямо притеснение, изразявано от Руската федерация, и в същото време да позволим продължаване на притока на украинско зърно през Черно море“, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик пред репортери.

Той не даде повече подробности за предложението, но добави, че Гутериш е разговарял с всички засегнати страни по въпроса и иска да обсъди допълнително предложението си с Русия.

Говорител на Кремъл не е отговорил на молбата за коментар.

ООН и Турция посредничиха по Черноморската зърнена инициатива с Русия и Украйна през юли 2022 г. с цел смекчаване на световната продоволствена криза, задълбочена от нашествието на Москва и блокадата на украинските пристанища.

За да бъде убедена Русия да приеме черноморската сделка, в същото време беше подписан и тригодишен меморандум за разбирателство, според който представителите на ООН се съгласяват да помагат на Русия да изнася храните и изкуствените си торове към чуждестранни пазари.

Макар че руският износ на храни и изкуствени торове не е подложен на западните санкции, които бяха наложени след нашествието на Украйна, Москва твърди, че ограничения върху плащанията, логистиката и застраховането съставляват бариера за доставките.

За да заобиколят липсата на достъп до SWIFT, представителите на ООН привлякоха американската банка JPMorgan Chase & Co, която да обработва някои от руските плащания за износа на зърно с уверения от американското правителство.

ООН работи също с Африканската банка за износ-внос  Afreximbank) за създаване на платформа за обработване на трансакции за руски износ на зърно и изкуствени торове към Африка, съобщи пред Ройтерс високопоставен представител на ООН в областта на търговията миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 9 месеца
До: zelka007Ще стане! Скоро! Там е бъдещето.Иначе играта с 5те ykpoнaцисти става очевидна. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 9 месеца
какви са сега тези приказки за SWIFT ... ?! ... тука нали се меткаха по форума в шпагат , и стойка мост за по-напредналите изрожденски посетители при митронекакваси , че имали собствена система и целият свят , без колективният запад , я ползвал от години и бил много доволен от нея ... :))) ... са плашат света с ракети и оружия , да ги включвали в SWIFT , щото еритрея , венецуела и мозамбик били там и те трябвало ... ypyди нефелни ... !! ... не трябва да са там , не-нуж-ни са !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още