IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин определи атаката срещу Кримския мост като терористична и обеща отговор

Руският президент призовава за по-строги мерки за сигурност, макар да коментира, че мостът не се е използвал отдавна за военни доставки

21:07 | 17.07.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Русия Владимир Путин призова за по-строги мерки за сигурност след атаката с дронове, причинила разрушения на Кримския мост.

На среща с официални лица, излъчена по държавната телевизия, Путин определи удара по моста като „терористична атака“ и заяви, че Русия ще отговори, предава Bloomberg.

„Министерството на отбраната подготвя съответните предложения“ (за отговор – б.ред), коментира руският президент. По време на атаката двама души загинаха, а дъщеря им беше ранена.

Националният антитерористичен център на Русия съобщи, че два украински наземни дрона са атакували моста в ранните часове на понеделник, като са повредили част от пътя. Операцията е извършена от „украинските специални служби“, посочва се в изявление на Следствения комитет на Русия.

Държавната телевизия показа, че част от пътя се е огънала след експлозиите на моста, който свързва Русия с Крим през Керченския проток.

Експлозиите предизвикаха спиране на пътните и железопътните услуги. Длъжностни лица казват, че железопътният транспорт е възобновен по-късно в понеделник, но секцията за автомобилно движение остава спряна, докато тече ремонт.

Експлозиите бяха извършени часове преди Русия да обяви, че прекратява сделката за износ на зърно от Украйна през Черно море, сключена с посредничеството на ООН и Турция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че решението не е свързано с инцидента на моста. Миналата седмица Русия посочи, че има вероятност да се оттегли от споразумението.

Путин подчертава, че мостът не е използван за военни доставки от дълго време. Въпреки това обаче той очаква „предложения за подобряване на сигурността на това стратегическо важно транспортно съоръжение“.

Кримският мост претърпя атака и през октомври 2022 г., когато беше взривен камион. Москва обвини Киев за организирането на атаката, което отприщи едни от най-интензивните удари срещу Украйна от началото на войната.

Сергей Аксьонов, назначеният от Кремъл губернатор на полуострова, призовава руските туристи, блокирани в региона, да потърсят алтернативни маршрути през окупираните региони в Южна Украйна, за да се приберат у дома.

Междувременно Ройтерс писа, че според източници, заради прекратяването на зърнената сделка, застрахователи проучват възможността да спрат да застраховат корабите, за които е планирано да посетят пристанища в Украйна.

"Поради провала на сделката за Черноморския зърнен коридор повечето корабособственици ще се въздържат да изпращат своите плавателни съдове до украински пристанища", заяви пред Ройтерс високопоставен представител на датската корабна компания NORDEN.

Застраховането на корабите и товарите им е от съществено значение за гарантиране на транспортирането на украинско зърно в рамките на сделката. Представители на сектора обявиха, че обсъждат дали е възможно застрахователното покритие да бъде продължено "под някаква форма", пише БТА.

"Някои застрахователи ще се опитат да се възползват от ситуацията и да повишат значително цената на застраховките. Други ще спрат да застраховат (кораби, които преминават през Черноморския зърнен коридор - бел. ред.). Ключовият въпрос е дали Русия ще минира морския коридор, което ще направи невъзможно предлагането на застрахователно покритие под каквато и да е форма", обяви представител на застрахователния бизнес, цитиран от Ройтерс, предава още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 2
evlogi
преди 9 месеца
Бункерчо се обади..Въобще на живо сред хора откога не се е показвал този олигоф.рен?Очертава се по-зле от Хитлер и Сталин да свърши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 6
khao
преди 9 месеца
До: sssaaa айде, поредния обратен изрожденец дето ми гледа в гащите... как сте успели само геюве да се съберете в тая партия... незнам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 22
sssaaa
преди 9 месеца
До: zelka007, Фекален, ти не виждаш по далеч от майка си и от гащите на Хахото, така че не си ни критерий. Дерзай другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 12
zelka007
преди 9 месеца
очаквано е да минират транспортните маршрути ... ако е да се направи някаква международна гадорийка на гнъсовете от нефелната 1/8 от земната суша винаги може да се разчита ... и тукашните неадекватни изрожденци ще подквuкват в екстаз ... аз не виждам причина да бъдат включени в SWIFT ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още