IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпът от Русия към Крим е блокиран заради авария на Кримския мост

Руският президент Владимир Путин не мисли, че украинската контраофанзива е успешна, а руските военни увеличават натиска в Луганск

07:06 | 17.07.23 г. 3
През октомри 2022 г. част от моста беше разрушена при взрив. Снимка: Архив, Bloomberg
През октомри 2022 г. част от моста беше разрушена при взрив. Снимка: Архив, Bloomberg

Авария спря движението по Кримския мост в сутрешните часове на 17 юли, става ясно от съобщение на назначените от Москва власти на окупирания Крим. Движението на фериботната линия също е преустановено, а достъпът до полуострова е възможен само през окупираните украински територии.

Управителят на Крим Сергей Аксьонов съобщава за проблем при 145-ата колона на моста от Краснодарския край към Крим, но не уточнява какъв точно е той и какво го е причинило. Той призовава туристите и пътуващите от и до Крим да използват алтернативни маршрути, но ръководителят на Темрюкския район в Краснодарския край съобщава за спирането и на фериботната връзка към Крим.

Фьодор Бабенков пише, че ако се налага пътуване към "новите територии", трябва да бъдат ползвани алтернативи. В района е създаден оперативен щаб за координация на действията.

Властите в Крим уточняват, че на полуострова има достатъчно хранителни запаси, горива и стоки от първа необходимост.

В Министерството на туризма отвориха гореща линия заради случващото се на полуострова, става ясно от съобщение в ТАСС. Нито една руска институция не разкрива подробности около случващото се, съобщавайки единствено за авария. От Министерството на транспорта уточняват, че достъпът до Крим е възможен единствен през окупираните територии. Оттам допълват, че проблемът е свързан с разрушения на пътното платно и не потвърждават съобщения за разрушаване на колоните на моста.

През октомври 2022 г. част от Кримския мост беше разрушена от взрив на камион. Това спря движението в едното платно на съоръжението до началото на декември.

Строителството на моста започна през октомври 2015 г. след заповед на руския президент Владимир Путин. Движението беше открито през 2018 г.

Русия засилва военния натиск в Луганска област

Русия засилва натиска в приоритетната за своите планове Луганска област - зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр съобщи в своя канал в Telegram, че ситуацията на източния фронт се влошава и в последните два дни руските военни настъпват в направлението към Купянск. Позициите се менят динамично по няколко пъти на ден, пише тя.

Градът беше освободен от окупация в началото на първата контраофанзива на Украйна през миналия септември. Превземането му ще отреже доставките на украинските военни към Луганска и Донецка област. Украинските позиции около града обаче са на височина и превземането на тази отбранителна линия няма да бъде лесно.

В последните дни Русия увеличава елитните военни части в Луганска област и около Бахмут, сочат военни анализатори. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна посочват, че основните усилия на руските военни са насочени към Купянск, Лиман, Бахмут, Маринка и Авдеевка. Засега украинските военни успяват да удържат позициите си в тези области на фона на тежки боеве, става ясно от сводката на ВСУ за 508-ия ден от войната.

Около Бахмут украинците настъпват по южния фланг, но се борят да удържат позициите си на север. Около Маринка и Авдеевка битките са ожесточени без смяна на позициите. За изминалото денонощие са се провели 20 боеви стълкновения.

На фона на усложнената обстановка на изток, украинските военни напредват в Запорожка област в направленията Бердянск и Мелитопол. Говорителят на Таврийското направление Валерий Шершен потвърждава за повече от 1 километър настъпление в дълбочина към Бердянск. От ВСУ посочват, че в Запорожка област украинските военни подобряват и укрепват позициите си и извършват контрабатарейни мерки, тоест унищожаване на огневи позиции на противника.

Връщането на Бердянск и Мелитопол ще спре логистичните линии от Крим към останалите части на фронта в Украйна. Около 1/3 част от боеприпасите, както и въоръжение и военни части минават през Керченския мост към фронтовата линии. Позициите също така са в основата на плановете за връщането на окупирания през 2014 г. полуостров.

Преди ден Украйна извърши атака с дронове в Севастопол, като част от тях са били водни. Според анализатори целта на тази операция е била разузнавателна, а не бойна.

Владимир Путин определя украинската контраофанзива като неуспешна

Руският президент Владимир Путин определи украинската контраофанзива досега като неуспешна. Всички опити да бъдат пробити защитите, включително и с използването на стратегически резерви, са неуспешни, каза той пред журналиста Павел Зарубин и допълни, че руските военни се справят отлично със специалната военна операция и заемат най-добрите позиции.

В същото време обаче има все повече изявления на руски военни в Запорожката област, които се оплакват от липсата на ротация, достатъчно муниции и големите загуби. Един от тях е и ген. Иван Попов. В разпространен от руския депутат Андрей Гурульов аудиозапис Попов предупреждава главнокомандващия руските сили ген. Валери Герасимов, че ще се обърне директно към руския президент, и беше изпратен на предните позиции на фронта. Ген. Герасимов коментира, че той се опитва да всее паника.

Този разговор обаче повдига въпроса дали Путин има пълната картина за случващото се на фронта, коментираха преди ден от ISW в своите анализи за войната в Украйна.

В Украйна потвърждават, че офанзивата им е по-бавна от очакваното на Запад и обясняват бавното придвижване с изградените линии за отбрана на руснаците. Според военни анализатори, след като бъде премината първата линия, пред украинците ще се отвори "оперативен простор" и движението ще се ускори.

Край на зърнената сделка?

Днес (17 юли) изтича срокът на споразумението, което позволява безпрепятствен износ на украинска зърнена продукция през три от пристанищата на страната в Черно море. Договорката стана популярна като "зърнената сделка" и беше постигната през юли 2022 г. с посредничеството на ООН и Турция. Тя предвиждаше придвижването на кораби, натоварени със селскостопанска продукция след стриктна проверка на товара от патрули от Русия, ООН, Турция и Украйна. По този начин Москва си гарантира, че през коридорите няма да бъдат доставяни оръжия за Киев.

Бъдещето на това споразумение обаче е неясно, след като руският президент Владимир Путин обясни на своя колега от Южна Африка Сирил Рамафоса, че не са изпълнени исканията на Русия за премахване на трудностите пред износа на руска зърнена продукция и торове. Западът не налага санкции на износа на хранителна и селскостопанска продукция от Русия, но като цяло заради водената война в Украйна Москва трудно осигурява логистика на товарите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 9 месеца
добра новина... браво! искаме оше избомбени рашисти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 23
zelka007
преди 9 месеца
мдааа ... не му върви на този мост ... 20-30см е разместването на плочите и платното , според мен скоро нема да се използва този участък ... :))) ... нощни кадри от мястото ... https://***.youtube.com/watch?v=jl9mMbXhzEY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 26
evlogi
преди 9 месеца
Пу.тя не мислел,че контраофанзивата била успешна...Пу,тя ко можеше да мисли, нямаше да забърка подобна простотия..Параноично т,ъпо парче..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още