IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин засилва натиска върху Африка, след като се отказа от зърнената сделка

Зърнените реколти и производството на плодове, зеленчуци и млечни продукти са под натиск заради екстремните горещини, а ръст на цените ще удари най-бедните страни

12:44 | 22.07.23 г.
Снимка: EPA/IGOR TKACHENKO
Снимка: EPA/IGOR TKACHENKO

Африканските лидери отдавна не са склонни да критикуват Русия, а сега, когато президентът на страната Владимир Путин прекрати сделката, която позволяваше на Украйна да изнася зърно, те знаят, че са по-зависими от всякога от щедростта на Москва да нахрани милиони хора, изложени на риск от глад.

След като анулира зърнената сделка, Москва отприщи и сериозни атаки срещу украинските пристанища в Одеса, Черноморск и Николаев, първите две от които са жизненоважни за зърнения износ, пише Politico. Заради ударите е унищожена инфраструктура на световни и украински търговци, както и над 60 хил. т зърно.

При последното нападение, в четвъртък вечерта, залп от ракети "Калибър" удари зърнохранилищата на селскостопанско предприятие в Одеса.

„Решението на Русия да излезе от Черноморската инициатива за зърно е нож [в] гърба“, писа в Twitter Ейбрахам Корир Синг'Оей, високопоставен служител на външното министерство на Кения, една от африканските страни, които са получили дарения от руски торове през последните месеци.

Произтичащият от това ръст на световните цени на храните „засяга непропорционално страните от Африканския рог, които вече имат проблеми заради сушата“, допълва той.

Гласът му обаче е самотен. Вместо да упрекнат Москва, африканските лидери останаха до голяма степен мълчаливи, докато се подготвят да присъстват на среща на върха, организирана от Путин в Санкт Петербург следващата седмица. Това следва африканска мисия, ръководена от южноафриканския президент Сирил Рамафоса миналия месец в Киев и Санкт Петербург, в опит да се постигне мир.

Дипломатическият залог едва ли може да бъде по-висок

Путин трябваше да посети Южна Африка за да присъства на срещата на върха на нововъзникващите икономики от БРИКС в Йоханесбург. Това пътуване обаче беше отменено „по взаимно съгласие“, за да се избегне излагането на шефа на Кремъл на риск от арест по обвинителен акт за военни престъпления, издаден от Международния наказателен съд в Хага.

Без Черноморската инициатива за зърно – сделка, сключена преди година с посредничеството на ООН и Турция, която позволи на Украйна да изнесе 33 млн. метрични тона зърнени и маслодайни култури, сега много африкански правителства няма къде другаде да се обърнат, освен към Русия.

„Всичко ще се основава на политически връзки“, коментира Самюъл Рамани, базиран в Оксфорд академик и автор на книга за възраждащото се влияние на Русия в Африка. Той сравнява тактиката на Русия с шантаж и добавя: „Те ще предложат безплатно зърно на едни, ще продават на други. Това е пълноценна зърнена дипломация“.

Последна актуализация: 13:15 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още