IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин засилва натиска върху Африка, след като се отказа от зърнената сделка

Зърнените реколти и производството на плодове, зеленчуци и млечни продукти са под натиск заради екстремните горещини, а ръст на цените ще удари най-бедните страни

12:44 | 22.07.23 г.
Снимка: EPA/IGOR TKACHENKO
Снимка: EPA/IGOR TKACHENKO

Шамар в лицето

Африканските лидери, които присъстват на срещата на върха на Путин следващата седмица, ще мълчат по подобни въпроси, прогнозира Кристофър Фомуньо, африкански регионален директор в Националния демократичен институт на САЩ за международни отношения и един от посланиците на „Зърно от Украйна“, назначен от Киев.

Прекратяването на сделката за зърно от страна на Русия след воденото от Южна Африка посещение в Санкт Петербург е „шамар в лицето“, казва той пред медията. „Тяхното собствено доверие сега е заложено на карта. И моята надежда е, че те ще трябва да говорят, за да не загубят още повече доверието сред собственото си население“, казва още той.

Ако през 2022 г. руската версия за износа на храни доминираше в Африка, това вече се променя, смята още Фомуньо. Африканците също започват да прозират пропагандата на Москва. „Моето усещане е, че през следващите дни и седмици хората ще видят много ясно, [че] унищожаването на инфраструктурата в Одеса, унищожаването на запаси, пшеница и зърно в Черноморск допринася за недостига и инфлацията в цените“, заключава той.

Екстремно време

Зърнените реколти и производството на плодове и зеленчуци и на млечни продукти са под натиск заради екстремните горещини в Северното полукълбо и войната.

Към натиска върху цените се добавя и забраната на Индия за износ на ориз - основна храна за около половината световното население, за да поддържа вътрешните цени под контрол.

Скорошното настъпване на метеорологичното явление Ел Ниньо също може да причини допълнителни щети на селското стопанство.

Всичко това подновява опасенията относно продоволствената сигурност и цените и създава риск необузданата инфлация по рафтовете на супермаркетите да се задържи за по-дълго, пише Bloomberg. Това би било нов удар за потребителите, които тепърва започват да виждат някои по-добри новини след дългосрочното свиване на бюджетите на домакинствата.

Въпреки че пълният размер на щетите ще зависи от това колко дълго ще продължат неблагоприятните условия, вече има ясни признаци за унищожаване на реколтата от плодове и зеленчуци в Южна Еврота. Страните от региона са доставчик на голяма част от континента.

В цяла Италия свързаните с времето щети в селското стопанство ще надхвърлят миналогодишните загуби от 6 млрд. евро, според фермерската група Coldiretti. Температурите са ускорили узряването или са причинили топлинни изгаряния на всичко - от грозде до пъпеши, кайсии и патладжани. Дейността на пчелите и опрашването са засегнати и производството на пшеница намалява, посочват от групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още