IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви за нов щурм, в САЩ заговориха за победата на Украйна

Украйна е свалила рядък разузнавателен самолет и e поразила бомбардировач над Азовско море

07:47 | 15.01.24 г. 17
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия се готви за нов щурм в Източна и Южна Украйна, след като земята замръзне, съобщават руски военни кореспонденти. Според тях обаче офанзивата няма да бъде успешна, тъй като липсват достатъчно военни за планираните мащабни действия.

От Института за изучаване на войната (ISW) оценяват, че ниските температури затрудняват бойните действия в някои части на фронтовата линия, ограничавайки работата на дроновете и артилерията. Но замръзналата земя действително ще позволи придвижването на бронирана техника. Според анализаторите обаче някакви сериозни оперативни постижения са малко вероятни.

Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 690-я ден от началото на пълномащабната война обаче показва увеличаване на интензивността на боевете през последните дни. През последното денонощие е имало почти 100 директни бойни сблъсъка и повече от 140 населени места са подложени на непрекъснат артилерийски и минометен обстрел.

Горещи точки остават Авдиевка и покрайнините на Маринка, където са отблъснати по повече от 20 атаки. Украинският военен анализатор Константин Машовец коментира, че руските части опитват да заобиколят коксовия завод край Авдиевка, което ще даде възможност за пресичане на логистичните линии за отбраната на града. Украинските части пък са започнали да се изтеглят от Степове. Геолокализирани данни не показват значително раздвижване на фронтовата линия в региона. Руски части заемат позиции около сметището на града.

Ръководителят на Таврийското направление ген. Олександър Тарнавский съобщи за многи интензивни въздушни удари по Авдиевка в последните дни с хеликоптери Ка-52 и Су-25.

Няма промяна и в направлението Купянск - Кремена, където бойните действия се съсредоточиха около Синкивка и Петропавловка. Продължават и позиционните боеве по левия бряг на Днепър.

Руското Министерство на отбраната съобщава за три унищожени ракети "Точка У"над Курска област, както и свалени 23 дрона над окупираните територии.

Украинските ВВС свалиха разузнавателен самолет над Азовско море

Украинските Военновъздушни сили (ВВС) са свалили рядък разунавателен самолет А-30 над Азовско море, съобщава председателят на комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване във Върховната Рада Юрий Мисяхин. Под обстрел е попаднал и бомбардировач Ил-22, също над Азовско море, който е поискал аварийно кацане на близко летище, допълва той. Заради операцията за кратко беше блокирано движението на Кримския мост.

Това е поредният руски самолет, свален за последните седмици. При предишна операция украинските свалиха за ден три самолета Су-34 в южните части на страната.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира преди дни, че украинските ВВС са унищожили за ден 26 хеликоптера. Военните потвърдиха тази информация и допълниха, че той визира операцията "Водно конче", при което с помощта на ракети ATACMS бяха разрушени летища в окупираните територии.

Репуликанци с план за победа в Украйна: ATACMS, F-16 и достатъчно артилерия

Ракети ATACMS с пълна далекобойност, самолети F-16, артилерийски снаряди, касетъчни бомби и системи за противовъздушна защита в достатъчен обем за възможно най-бърза победа, санкции срещу режима на руския президент Владимир Путин и конфискуване на замразените руски активи. Това е записано в план за победата на Украйна, изготвен от три комисии в американския Конгрес, ръководени от републиканците - по външни работи на Сената, по въоръжените сили на Камарата на представителите (долната камара) и Постоянната комисия по разузнаването на Камарата на представителите.

В своя план представителите на републиканците критикуват президента Джо Байдън за "смъртоносно забавяне" във връзка с конфликта в Украйна - на първо място заради колебливата реакция на действията на Русия, преди да нахлуе в страната, а след това и по отношение на предоставяне на военна помощ за Киев. Одитите на различни организации и институции досега не показват, че американската помощ за Украйна се разходва неправомерно, подчертават още републиканците.

"Мантрата на Байдън за подкрепа на Украйна "колкото е нужно" е губеща стратегия", заявяват конгресмените и настояват за план за победата и въоръжението на Украйна с нужните оръжия "възможно най-скоро".

Стратегията трябва да гарантира, че Украйна ще е в състояние да получи преимущество на бойното поле, за да притисне Путин на масата на преговорите. Ако Украйна не преговаря от позицията на силния, то няма да има продължителен мир, се казва още в документа.

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, доминирана от републиканците, блокира помощта за Украйна в края на 2023 г. В момента САЩ не предоставя никаква помощ - военна или финансова на Киев. При обсъждането на предложението на Байдън за подкрепа на Украйна, Израел и Тайван на обща стойност над 100 млрд. долара (около 61 млрд. долара от които за Украйна) републиканците обвързаха този пакет с промяна в политиката за миграцията. Темата още не е влязла в дневния ред на Конгреса за тази година.

Володимир Зеленски няма да се съгласи на замразяване на конфликта

Украинският президент Володимир Зеленски и неговият екип никога няма да се съгласят на замразяване на конфликта, смята началникът на офиса на президента Андрий Ермак. Пред "Свобдна Европа" той коментира, че това също така е неприемливо за украинското общество.

Ермак е в Давос, където ръководи четвъртата среща за обсъждане на формулата на мира на Зеленски. В нея участват съветници по сигурността и други висши чиновници от 81 държави. Сред основните точки на плана на украинския президент е изтеглянето на руските военни от границите на страната от 1991 г.

То трябва да включва изтегляне от временно окупираните територии, разпускане и пълно разоръжаване на военните терористични организации и изтегляне на военна техника и въоръжение от окупираните територии, дискутираха участниците на срещата в Давос. България също подкрепя плана на Зеленски и в швейцарския град участва в групата, обсъждаща екологичната сигурност. Нашите представители са участвали в работна група, която да опреди рамките на екологичния геноцид (екоцид), посочват от Офиса на украинския президент.

Днес (15 януари) Володимир Зеленски ще бъде на работна визита в Швейцария, по време на която са предвидени срещи с президента, представители на парламента и политически лидери. Това е една от редките визити в програмата на президента, обявени официално предварително от началото на войната през 2022 година. Зеленски ще участва и в Световния икономически форум, който започва днес в Давос.

По информация на Bloomberg в Давос украинският държавен глава ще се срещне и с ръководителят на JP Morgan Джейми Даймън. Банката е един от съветниците на Киев относно привличането на инвестиции за реконструкцията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 3 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka а ти що отговаряш от тяхно име, проссста копейко???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 9
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: V.At. П и ч, пропуснал си да попиташ най-важните фенове, -Българските! И аз ще ти отговоря - e b a l съм им ***- йка -та и на хамериканските говедари и на руските подобни .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 7
V.At.
преди 3 месеца
И още нещо. Подценяването на противника винаги е било грешка. Дали руснаците са пияници, крадци и т.н. е толкова съществено в случая, колкото ако ви нападнат посред нощ крадци да ги обвините, че говорят на диалект и не владеят правопис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 32 rate down comment 6
V.At.
преди 3 месеца
2. Към феновете на Украйна: Какво точно очаквате да се случи след победата на Украйна и включването и в ЕС и НАТО? - 1. Субсидиите ще се увеличат? Украйна ще влезе в Шенген, а покрай нея и ние? Русия няма да иска реванш и пак кротко ще си живуркаме под сянката на НАТО?Мисля, че каквото и да стане, няма да се върнем на нивото на сигурност от 2019. И че трябва да се замислим малко повече за реални действия, а не на овации по форумите. Поне за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 10
V.At.
преди 3 месеца
Все пак един въпрос, зададен различно към двете групи фенове. Предполагам, че си давате сметка, че това не е мач за първенството по футбол, а военни действия, свързани със загуба на хора и отрицателно влияние към икономиката. Та въпросът ми е 1. Към феновете на Русия. Какво точно очаквате да се случи с икономиката на България и вашето лично състояние след победата на Русия? - 1. България ще напусне НАТО? Ще получаваме петрол без пари? Руските туристи няма да ходят на почивка в Бали, а у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 32 rate down comment 20
sssaaa
преди 3 месеца
Това което са свалили Нацистите е Ил-22 и то не е напълно свалено е кацнал принудително в Анапа. Все още не е потвърдено свалянето на А-50, така че се успокойте с Евроатлантическата Демократична безаналога пропаганда за малко и не изпадайте в Еуфория, като Фекалната Зелка. Защо нищо няма написано за Украинския 1-ви пехотен Батальон и 4-та танкова бригада? Същите са отказали Заповед да отидат на фронта за да се бият Рашките? А бе къде е Украинския Генерал-Лейтенант за район "Запад" Павлович?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 43 rate down comment 20
Tikva007
преди 3 месеца
*Ракети ATACMS с пълна далекобойност, самолети F-16, артилерийски снаряди, касетъчни бомби и системи за противовъздушна защита в достатъчен обем за възможно най-бърза победа, санкции срещу режима на руския президент Владимир Путин и конфискуване на замразените руски активи* - Всичко това без F-16, но пък с ейбрамси, леопарди, челънджъри, брадлита, страйкъри и всякакви железа от цял свят, + сенки и скалпели, + ПВО и планини от боеприпаси - всичко това беше. Победа - йок! Остана да доставят НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 41 rate down comment 18
Tikva007
преди 3 месеца
Разделът с подзаглавие *Репуликанци с план за победа в Украйна: ATACMS, F-16 и достатъчно артилерия* в съчетание с последния му абзац *Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, доминирана от републиканците, блокира помощта за Украйна в края на 2023 г. В момента САЩ не предоставя никаква помощ - военна или финансова на Киев* показва, какво всъщност представлява каузата на украйна за американския естаблишмент - една мъррлява паррцалена топка, подритвана във вътрешни политически мачлета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 19
andy
преди 3 месеца
До: andy А споменаването на ходещият зелен мъртвец, започва да прилича вече на некрофилия. Ама всеки с фетишите си... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 18
andy
преди 3 месеца
Фашибозукът пак имал мокри сънища снощи! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още