IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските ПВО свалиха залп от 10 ракети "Кинжал", Полша вдигна F-16 заради атаката над Киев

Руският ракетен обстрел продължава трето денонощие, отбеляза Володимир Зеленски

13:05 | 02.01.24 г. 29
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В сутрешните часове на 2 януари Русия отново подложи на масиран ракетен обстрел територията на Украйна. Този път ударът е основно към столицата Киев, поражения отново има и в Харков. Полските ВВС вдигнаха по тревога две двойки самолети F-16 в отговор на атаката, става ясно от съобщение на полските военни в социалната мрежа Х (Twitter). При предишната атака на 29 декември руска ракета премина през въздушното пространство на Полша и властите предупредиха с дипломатическа нота, че при следващ подобен случай ще има отговор.

От ВВС на Украйна съобщават за повече от 100 изстреляни ракети, сред които 10 свръхзвукови "Кинжал", всички от които са унищожени от системите за противовъздушна отбрана (ПВО) на Киев. В днешния залп са използвани над 70 крилати ракети (Х-101, Х-555 и Х-55), както и три "Калибър", изстреляни от Черно море, и 12 балистични "Искандер - М", С-300 и С-400.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна посочват, че тази сутрин Москва е повторила обстрела от 29 декември. През нощта срещу 2 януари бяха изстреляни 35 дрона към Украйна, като всички от тях бяха унищожени от ПВО. След това последваха и ракетните удари - първо вълна с крилати ракети, а след това и свръхзвуковите. Освен "Кинжал", свалени са и 59 ракети от типовете Х-101, Х-555 и Х-55, както и трите "Калибър", уточняват още от ВСУ. Украинската ПВО обаче все още не може да се справи с балистичните ракети - обикновено Русия изстрелва ракети С-300 и С-400 по позиции в Харковска област, като полетът им е толкова кратък, че в повечето случаи даже не може да бъде обявена въздушна тревога.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза в социалните мрежи, че руският обстрел продължава трето денонощие, като почти всички попадения са в обекти на гражданската инфраструктура. В нощта срещу 1 януари Русия изстреля рекордно количество дронове - 90, като 87 от тях бяха свалени. В  периода 31 декември - 2 януари руските военни са изстреляли вече към 170 бойни дрона и стотици ракети от различни типове, допълва още Зеленски.

Властите в Киев съобщават за щети от отломки и сериозни пожари в резултат от обстрелите. Има поражения по газопроводната, електрическата и водопроводната мрежа и части от столицата са с прекъснато снабдяване. На 1 януари в украинската столица беше ден на траур за загиналите при предишния обстрел. При него загинаха близо 50 души, от които 29 в Киев. Ранените надхвърлят 160 души.

При последния обстрел - основно над Харков и Киев, са пострадали 92-ма души, четирима са загиналите.

От миналото лято Украйна подсили съществено своята ПВО, използвайки различни системи, предоставени от партньорите ѝ. Сред тях са американски Patriot, германски Iris-T, норвежки NASANS и други, които допълват системите от съветско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

29
rate up comment 4 rate down comment 3
penman
преди 4 месеца
*** пак са се юрнали да заработват копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: Скъсана_Ушанка. скъсан_презерватив жалко че на тиквата май му омръзна да те/ви храни, големи попадения имаше. Вас не ви чета, просто ви набивам минусите .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: SnaGi Ти като за начало се върни в трети клас, че си полуграмотен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Я,ментето ми с високите k се е появило. То на всичко е ясно кой е -оня скъсан дъъртак Тиквъ07. Но нищо, харесвам воя на лузърести копейки късно вечер! Направиха ви за смях всичките аналло-говне-тни ламарини, а пияната ви орда още повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 8
SnaGi
преди 4 месеца
Аз незнам за какво укрите реват постоянно за оръжия и най вече за пво. Даже и нас ни молиха за стари с300 ракети. Та те свалят всяка руска ракета, по добре от това как може да стане? Според мен запада вече разбра за невероятната ефективност на укро пво и за ненужността от повече доставки. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
*** - к у х - честито, вече си в цензорната листа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: sssaaa Абе ти сериозно ли си тръгнал да спориш с радиоточки? Набий им няколко минуса или никакво внимание. ДГД за грантаджиите ваксърите антигъзовиците зелените *** скъсаните имитаторите филоробите юристките баубау-тата .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 10
филофоб
преди 4 месеца
Ей sssaaa -да разбирам ли -че разрушаване на гражданска инфраструктура и убиване на цивилни от руснака, поставяш в една и съща плоскост с укриване на информация от украинеца-иначе казано -че тези две явления =са явления от едно и също качество?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 10
sssaaa
преди 4 месеца
До: филофоб, Не, не се радвам когато съобщят за гражданска инфраструктура, но не се радвам и че не казват и крият за украинските загуби в този конфликт, а само казват за гражданска аинфраструктура разбита само от Рашките. Не се радвам и когато Фекалната Зелка и другите беззмммозъчни как се радват като Израел руши цели квартали в Газа и нарича убитите деца "бъдещи терористи". Теб радва ли те това Евроатлантическо Демократочно качество?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 10
SnaGi
преди 4 месеца
Аз мисля, че дори е занижен броя на свалените ракети. Според мен всичките са свалени, чрез пряко попадение на целта. Това се потвърждава и от Министерство на енергетиката на Украйна, 260к души в Киев са без ток поради поразени множество под станции. Мен мозък не ми трябва, слушам "Украинска Правда". :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още