IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските ПВО свалиха залп от 10 ракети "Кинжал", Полша вдигна F-16 заради атаката над Киев

Руският ракетен обстрел продължава трето денонощие, отбеляза Володимир Зеленски

13:05 | 02.01.24 г. 29
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В сутрешните часове на 2 януари Русия отново подложи на масиран ракетен обстрел територията на Украйна. Този път ударът е основно към столицата Киев, поражения отново има и в Харков. Полските ВВС вдигнаха по тревога две двойки самолети F-16 в отговор на атаката, става ясно от съобщение на полските военни в социалната мрежа Х (Twitter). При предишната атака на 29 декември руска ракета премина през въздушното пространство на Полша и властите предупредиха с дипломатическа нота, че при следващ подобен случай ще има отговор.

От ВВС на Украйна съобщават за повече от 100 изстреляни ракети, сред които 10 свръхзвукови "Кинжал", всички от които са унищожени от системите за противовъздушна отбрана (ПВО) на Киев. В днешния залп са използвани над 70 крилати ракети (Х-101, Х-555 и Х-55), както и три "Калибър", изстреляни от Черно море, и 12 балистични "Искандер - М", С-300 и С-400.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна посочват, че тази сутрин Москва е повторила обстрела от 29 декември. През нощта срещу 2 януари бяха изстреляни 35 дрона към Украйна, като всички от тях бяха унищожени от ПВО. След това последваха и ракетните удари - първо вълна с крилати ракети, а след това и свръхзвуковите. Освен "Кинжал", свалени са и 59 ракети от типовете Х-101, Х-555 и Х-55, както и трите "Калибър", уточняват още от ВСУ. Украинската ПВО обаче все още не може да се справи с балистичните ракети - обикновено Русия изстрелва ракети С-300 и С-400 по позиции в Харковска област, като полетът им е толкова кратък, че в повечето случаи даже не може да бъде обявена въздушна тревога.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза в социалните мрежи, че руският обстрел продължава трето денонощие, като почти всички попадения са в обекти на гражданската инфраструктура. В нощта срещу 1 януари Русия изстреля рекордно количество дронове - 90, като 87 от тях бяха свалени. В  периода 31 декември - 2 януари руските военни са изстреляли вече към 170 бойни дрона и стотици ракети от различни типове, допълва още Зеленски.

Властите в Киев съобщават за щети от отломки и сериозни пожари в резултат от обстрелите. Има поражения по газопроводната, електрическата и водопроводната мрежа и части от столицата са с прекъснато снабдяване. На 1 януари в украинската столица беше ден на траур за загиналите при предишния обстрел. При него загинаха близо 50 души, от които 29 в Киев. Ранените надхвърлят 160 души.

При последния обстрел - основно над Харков и Киев, са пострадали 92-ма души, четирима са загиналите.

От миналото лято Украйна подсили съществено своята ПВО, използвайки различни системи, предоставени от партньорите ѝ. Сред тях са американски Patriot, германски Iris-T, норвежки NASANS и други, които допълват системите от съветско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 24 rate down comment 16
valentino29
преди 4 месеца
В Одеса:- унищожени са три склада и хангар за съхранение на противокорабни ракети и установки Harpoon- унищожени са огромен брой командни пунктове с британски и полски военни- убити са 4 действащи офицери от Бундесвера и 7 офицери от армията на Чехия- унищожени са 2 РЛС френско производство. В Харковска област:- унищожени са две установки ЗРК Iris T,- 4 танка Gepard,- два командни центъра и около 65 офицери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 15
valentino29
преди 4 месеца
В Киев и областта са унищожени:- ЗРК Patriot,- склад с ракети AtacMs- команден пункт на ВСУ- убити 9 генерали, един от тях - заместник на Залужни- унищожени са 4 командни центъра и два хотела с наемници от Швеция, Дания, Литва и Естония- над 78 убити военнослужещи- около 1000 ракети за Iris T и NASAMS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 16
wart
преди 4 месеца
Не разбрах как така Украйна свалила почти всичките Руски ракети а има толкова много убити 50 и ранени 100. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 26
evlogi
преди 4 месеца
До: sssaaa Я кажи, кво ти е мнението за следната еволюция в изказванията на шайката от Спаската башня: от " До Берлин за една седмица" до сегашното " Русия няма да се предаде"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 31
evlogi
преди 4 месеца
До: BattleRoyal Бе аз не знам в Украйна кво гори, *** знам,че там Ф 16 още не са доставени, но самая магучая още преди няколко седмици свали 3-4 броя.Не се пъни ру.ба.шка, открай време твоите херои са световни шампиони по лъжи и дезинформация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 24
BattleRoyal
преди 4 месеца
Украина има два съюзника - фантазията и фотошопа... Свалят ли свалят насън всичко руско пък обектите горят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 29
sssaaa
преди 4 месеца
Всички четем как ежедневно Укрите свалят всички ракети, дронове и самолети, а пък все се оплакват, че Русия нанесла удари по гражданска инфораструктура. Сега последно сваляте ли ги във въздуха или ги изчаквате да паднат, след което ги броите за свалени? Как върви Пролетно-лятната контра офанзива през Есента та чак до Зимата? Край Вербове и Роботне дезертират масово Укрите, нещо да измислите в защита или историята с Кинжалите е достатъчна за днес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 14
OHЯ
преди 4 месеца
10 несваляеми плашила са приземени в знак на добра воля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 33
zelka007
преди 4 месеца
ох на батя калибърчетата и кинжалчетата ... тотал щета друзя антиваксъре-газовици ... от геранчетата(забрадени шахедчета) 15 от 15 ... от кинжалчетата 10 от 10 ... и това с харизаните patriot , nasams , iris-t и samp/t ... полските Ф16-ки са вдигнати за крилатите ракети . не е ясно дали са сваляли и те крилати ракети , влиза им в обсега на действие ... интерсено !! опитват се да изтощат складовете ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още