IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия похарчи 1,3 млрд. долара за най-масовия си ракетен залп над Украйна*

Джо Байдън коментира, че целта на Москва е разрушението на страната

21:29 | 29.12.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е похарчила 1,27 млрд. долара за най-масовата си ракетна атака над Украйна от началото на пълномащабната война през февруари 2022 година. Изчисленията са на украински медии на базата на списъка на използваните ракети и данни от отворени източници и Forbes за тяхната цена.

В сутрешните часове на 29 декември Русия изстреля 158 ракети и дронове на няколко вълни, включително и пет ракети "Кинжал".  Системите на ПВО на Украйна унищожиха 114 от въздушните цели (около 72%).  Има данни за попадения на ракети и отломки върху гражданска инфраструктура - болници, училища, родилен дом и търговски центрове, както и жилищни сгради в Киев, Одеса, Лвов, Днипро, Харков и други градове. При ударитеса загинали 29 души, а повече от 150 са ранени, съобщават украинските власти. Според анализатори Москва се е готвила три месеца за този удар, визирайки липсата на по-масови удари от септември насам.

В ранните часове на 29 декември полските радари засякоха неидентифициран обект, преминал над територията на страната. Анализите показват, че вероятно става дума за руска ракета Х-22, която е преминала през въздушното пространство на Полша, преследвайки цели в Украйна, пишат местните медии, позовавайки се на свои източници. Новината беше потвърдена от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който разговаря с полския президент Анджей Дуда. "НАТО остава нащрек", написа Столтенберг в социалните мрежи. CNN съобщи, че полското външно министерство е извикало Андрей Ордаш, руския шарже д`афер във Варшава за изясняване на случая. Зам.-министърът на външните работи е връчил нота на Ордаш и го е предупредил за "по-сериозна реакция при повторение на случая".

След срещата руският представител коментира пред руското издание РБК, че полските власти не са му дали никакви доказателства, че ракетата е руска и преди това да бъде потвърдено, Москва няма да дава никакви изявления по темата.

В редица области на Украйна отново беше обявена въздушна тревога след изстреялни нови групи бойни дронове вечерта на 29 декември. Херсон е под обстрел с артилерийски снаряди от левия бряг на Днепър, допълват властите в града.

Украйна поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН след обстрела, съобщи министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. 

От руското Министерство на отбраната съобщават за "50 групирани и един масов удар с високоточно оръжие и дронове" в периода 23-29 декември. Според информацията под обстрел са единстевно военни обекти, включително и летища и складове за боеприпаси. Поражения има и по места за разпределение на военни, формиравания на националисти и чужди наемници, пишат още от военните  в своята сводка за изминалия ден.

Спасителните операции все още продължават, коментира във вечерното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той отчете, че пораженията са станали типични за руските удари - жилищни сгради, църкви, търговски и складови помещения. "Терорът никога няма да победи хората", отбеляза той и посочи, че страната продължава да работи за укрепване на системите на ПВО.

По-рано днес украинският президент посети най-горещата точка на фронтовата линия - Авдиевка.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

В специално изявление, публикувано на страницата на Белия дом, президентът Джо Байдън отбеляза, че руският президент  Владимир Путин не е променил своите цели и иска да заличи Украйна и да подчини народа ѝ. "Той трябва да бъде спрян", заяви Байдън и призова Конгреса да одобри помощта за Киев без повече забавяне.

Великобритания съобщи, че изпраща допълнителни ракети за ПВО след удара на Русия и призова светът да се обедини в подкрепа на Киев, а председателят на ЕК Урсула фон дерЛайен отчете в социалната мрежа Х, че ЕС е отпуснал досега 85 млрд. евро финансова, военна и друга подкрепа за Украйна. Военната подкрепа е в размер на 27 млрд. евро.

* Статията е допълнена с информацията за ракетата, прелетяла над Полша

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 30.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 7
wart
преди 4 месеца
Руските ракети за Украйна не представляват опасност те ги свалят почти всичките . Понякога някоя случайна ракета бива пропусната има случаи когато свалят повече отколкото са изsрелени от Русия.Това е когато да имаш ПВО способна да унищожава всякакви ракети не разбрах защо Украйна иска ООН да се събере на извънредно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 44
zelka007
преди 4 месеца
До: adimos ... паметника си замина !! на ред е альошата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 45
zelka007
преди 4 месеца
До: SnaGi ... гайдата с наченки на интелект в опит за ирония ... що се пънеш да оригиналничиш , след като кумирите ти се о-с-и-р-а-т ежедневно ?! с една сянка с/у поне три С-300 избомбиха десанатен кораб насред пристанището !! с по една сянка избомбиха фрегата , подводница !! С-400 избомбиха !! летището с атакуващите хеликоптери избомбиха !! летището с бомбардировачите избомбиха !! и нищо не ги спря !! тотален провал на С-400 и С-300 !! и ги сравняваш с patriot , nasams , iris-t , samp/t ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 47
zelka007
преди 4 месеца
До: aldy ... факт !! посвършила е ракетите , сглобяват по десетина на месец . толкова си могат . и то ако не правят автоматични повдигачи на стъкла !! де ги подводниците , от които изстрелваха ракети ?! де ги караблите от които изстрелваха ракети ?! защо само 20 самальота пуснаха ?! де ги стотиците бомбардировачи ?! да не би да посвършиха и караблите и самальотите ?! 2024 ще си свидетел на още взривени летища и още потопени карабли ... това е само началото !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 47
zelka007
преди 4 месеца
хехе ... превъзбудените форумни квuчунгери в екстаз , омазани в лиги ... матушката сглобява 6 месеца 100 ракети за да бишне училище , болница , родилен дом , десетина жилищни блока ... рассийски мир в цялата му прелест на съзиданието и мирът ... паметници ли ще останат ?! наред всичко !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 48 rate down comment 43
adimos
преди 4 месеца
Абсолютна лъжа. Русия отдавна няма нито лев. Свършили са и ракетите и нови не може да произведе. Пълна лъжа и заблуда е статията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 52
Импeраторът
преди 4 месеца
И на фона на убийствата на цивилни и разрушаване на родилни домове и гари, някои крепостници искат рашистки свят, не хамерикански :-) ей това е да си *ъ* като *ъ* ... btw препоръчвам на нашите крепостници да прочетат какво мислят рашистите за родината във техните форуми - накратко да я няма ... пък вие искате да ги посрещате с отворени г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 41
SnaGi
преди 4 месеца
До: aldy И аз изобщо не вярвам на тази статия. Русия не само ракети вече няма, но заради "ефективните" санкциите и парите е свършила. Какви са тия 72% свалени цели, според мен са най малко 100% + още няколко. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 58 rate down comment 40
aldy
преди 4 месеца
Някой май послъгва, а? Русия отдавна свърши ракетите и няма откъде да вземе други. Освен ако Северна Корея не им даде. А това, което са изстреляли, до последната бройка е унищожено от фантастичната ПРО на урките. Те свалят по 16 Кинжала от 6 изстреляни. Способни чиляци, дума няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още