IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със "самоделна" система за ПВО Украйна свалила дрон от 9 км

И Русия, и Западът се изненадаха от работата на системите Patriot, смята Володимир Зеленски

07:47 | 18.01.24 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи успешен удар на хибридната система за противовъздушна отбрана (ПВО) съобщи министърът на стратегическата индустрия на Украйна Олександър Камишин по време на дискусия в "Украинския дом" на Световния икономически форум в Давос. Според него в атаката срещу 17 януари системата е унищожила дрон от разстояние 9 км.

Украинските ВВС съобщиха за унищожаването на 19 от 20 изстреляни дрона, насочени основно към южните части на Украйна.

"Решихме да направим "самоделна" ПВО - взехме съветски компоненти и ги адаптирахме към западните ракети и западните установки към старите съветски ракети. Така оцеляваме и ще преживеем тази зима", поясни Камишин.

Вече има пет такива системи, които са на боеви позиции, допълни още министърът.

Зеленски: И руснаците, и партньорите ни се изненадаха от възможностите на Patriot

И руснаците, партньорите се изненадаха от възможностите на системата за противовъздушна отбрана (ПВО) Patriot, каза по време на среща с журналисти в Давос украинският президент Володимир Зеленски. Той отчете, че тази система е в състояние да се справи с всяка ракета - "от обикновена до балистична, с всеки удар на Русия".

В света няма достатъчно производство на снаряди и други критични за Украйна муниции, заяви още Зеленски на въпрос защо за две години Украйна не е обезпечила нуждите си от въоръжение. Той даде за пример 155-милиметровите снаряди, чието световно производство не достига, за да покрие нуждите на украинските военни. Местното производство - основно на снарядите по съветски стандарти, е възобновено още в началото на войната, но също така не е достатъчно, а за западните муниции дълго време са чакани лицензи за производството, допълни още украинският държавен глава.

Украйна започна да произвежда 155-милиметрови снаряди през септември 2023 г. По време на последното си посещение в САЩ в края на миналата година Зеленски води преговори за производството и на военна техника, включително и на системи за ПВО.

Украинският държавен глава потвърди, че през 2024 г. Украйна ще произведе повече от 1 млн. дрона, но отбеляза, че макар и внушителна, тази бройка също е недостатъчна.

"Светът като цяло не беше готов за пълномащабна война - бойни действия в такъв мащаб в момента няма никъде другаде", заяви Зеленски, посочвайки и че Русия също получава снаряди и дронове от свои партньори.

Няма голям напредък в преговорите за помощта за Украйна в САЩ

Няма голям напредък при разговорите за украинската помощ в САЩ, съобщава Bloomberg. В сряда (17 януари) се проведе първата среща за годината между президента Джо Байдън и председателите на двете камари на Конгреса. Председателят на Сената, демократът Чък Шумър, съобщи, че има шанс за двупартийно решение и е малко по-оптимистично настроен, след като преговорите започнаха след края на празниците.

Републиканецът Майк Джонсън обаче коментира, че ръководената от него Камара на представителите няма да подкрепи предложението на Сената за границите с Мексико."Трябва да покажем, че границата е топ приоритет", коментира той пред журналисти след срещата.

За Байдън решението на един от най-големите проблеми за американското общество - нелегалната емиграция, може да се окаже голям плюс в предизборната кампания. Президентът многократно заявява, че е готов на компромис, но без да дава никакви подробности в какво се изразява той.

Представителите и на демократите, и на републиканците в комисиите, свързани с националната сигурност и отбрана в Конгреса, са категорични, че подкрепата за Украйна е от същесвено значение за запазване на образа на САЩ като "световна суперсила".

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отчете по време на форума в Давос, че Украйна може да издържи най-много до края на месеца без американска подкрепа, без това да се отрази на бойното поле.

Украйна подготвя стратегия за бойното поле през 2024 година, стана ясно от вечерното изявление на президента Володимир Зеленски за 693-я ден от началото на пълномащабната война. "Светът подкрепя тези, които имат перспективи. Основната ни задача е да запазим инициативата", допълни още той. Едно от условията на републиканците в Конгреса, за да одобрят подкрепа за Украйна, е план за действие през 2024 година от администрацията на Байдън.

Русия усилва интензивността на атаките си

След известното затихване на бойните действия около празничните дни в края на миналата година и началото на новата,  интензивността на атаките се увеличава, е видно от сводките на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. През миналото денонощие е имало почти 90 директни сблъсъка, като под артилерийски обстрел са повече от 130 населени места в прифронтовите зони.

Най-гореща остава зоната на Таврийското направление - от ВСУ съобщават за отбити 27 атаки около Авдиевка. Геолокализирани данни, цитирани от Института за изучаване на войната (ISW), показват позиционни битки, но без сериозна промяна на бойната линия. Основните сблъсъци са около Новобахмутивка, Степове и около коксовия завод в града. Ръководителят на това направление ген. Олександър Тарнавский съобщава за завръщането на пехотата и тежката бронирана техника в региона, след като земята замръзна.

Украинските части са отблъснали и 10 атаки в покрайнините на Маринка.

Засилва се натискът на руските военни край Лиман, където са отблъснати 13 атаки, а боевете в Купянск се съсредоточиха около Синкивка. Украйна продължава да удържа позициите си по левия бряг на Днепър, макар че руски военни кореспонденти съобщават, че реката е замръзнала в някои части и това затруднява преминаването на украинските военни.

Украинските ВВС съобщават за нова по-масирана атака и свалени 22 от общо 33 изстреляни дрона основно по южните части на Украйна. Още "няколко" дрона не са стигнали целта си, прихванати от средства за радиоелектронна борба, сочат още данните на ВВС. Харковска област отново е обстреляна с две ракети С-300.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за атаки с дронове над Московска и Ленинградска област. За първи път от месеци има унищожен дрон в покрайнините на руската столица, като кметът на града Сергей Собянин съобщава, че няма щети и пострадали от отломки на мястото на удара. Дронът над Ленинградска област е прихванат със средства за радиоелектронна борба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: Скъсана_п a ч a , абе царвул скъсан - ти пак ли избяга от лудницата, яяяя обратно там .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
До: bobopopov Плиткоум, първо не си правят всичко и второ - всяка нормална държава помага на нападнатия. А колкото "изгубената кауза" да защитят земята си, само показва какво жалко същество си ти, за да го кажеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
До: Tikva007 Оо, каиш слабоумен, кво става, пак ли си на амбразурата? Копейките верно сте един дол дренки - липса на мозък, но с голямо желание да плямпате. Впрочем и последния ви мит, този за великите пиянски оръжия и армия отиде в канала. И тук се оказахте пълни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
bobopopov
преди 3 месеца
Като могат да си " САМОСДЕЛВАТ",Защо още просят (всичко и от всеки) за изгубената си кауза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: зеленясАл007 Само да те светна че не с тор и почва. Друго е /има и бази данни/. Дерзай .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 13
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: Днес сутринта май Шаро те е повторил - направо си на черешата от екстаз. Ако не знаех, че е в специализирана психиатрична клиника, щях да си помисля, че си разппраната_ушанка-джуджанка, защото тя една година тук ме разобличаваше като Митю Некуф и пускаше линкове към сайта на 119 ЕСПУ, но явно си копие на същата матрица за трроллове и сега ще трябва една година да търпим лекцията ти за тор-браузера. Заедно с маллоуммните ти сводки от фронта идва малко байгън за инвесторски сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 16
0pk
преди 3 месеца
До: zelka007 Оп зелкич, пак си се превъзбудил от рано и си се метнал първи на балатума. Само за теб да рязясня, 27 отбити атаки означава, че избраната укропозиция са я драннали с 3-4 снаряда, след което са пратили двама души да проверят има ли живи, съотвтно ако има, разузнавачите се връщат и отново се пoвтаря същото действие докато стигне 27 пъти. И така докато стане. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 15
0pk
преди 3 месеца
Всички са изненадани от необходимостта на ъпгрейд със съветски компоненти, за да може пейтриъта да сваля ирандки дронове. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 40
zelka007
преди 3 месеца
за любопитните !! как тuквеник007 наваксва на плюсчета с иначе абсолютните си нефелщини !! отговор : инсталирате си tor browser , кънектвате се , набирате адреса на сайта , зарежда се , нацъквате минусчета или плюсчета , в лявата част част на адресната лента има бутонче tor circuit , кликвате да рефрешне проксито , продължавате с надцъкването ... системата разполага с около 300 европейски proxy адреса със защита , предостатъчно за целта на заниманието , необходимо е време и компютър ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 40
zelka007
преди 3 месеца
само да допълня , западът , към! който! и! ние! принадлежим! , не е изненадан от възможностите на patrriot . това все пак е било предназначението му !! по-скоро украинците са изненадани , че сказката за непобедимая , в която са живели дълги години , е въздух под налягане ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още