IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия връща инициативата на бойното поле и Путин заговори за защита на завоеванията

Средствата за радиоелектронна борба на Украйна заработиха по-ефективно, твърдят военни анализатори

07:46 | 17.01.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предложенията за преговори са опит Русия да бъде накарана да се откаже от завоеванията си от последната година и половина, заяви руският президент Владимир Путин при среща с представители на общините в Руската федерация. "Но за всички е ясно, че това е невъзможно и всички го разбират - и управляващите Украйна, и западните елити", категоричен е той.

Путин говори, че руските военни в момента държат инициативата на бойното поле, което беше потвърдено и в интервю на ръководителя на сухопътните сили на Украйна ген. Олександър Сирский преди ден. За първи път обаче руският президент използва думата "завоевания" по отношение на окупираните украински области. Досега наративът беше, че руските военни освобождават украинските територии.

Путин каза и че ако войната продължи, на украинската държавност може да бъде нанесен "непоправим, много сериозен удар".

Украинските власти отказват да преговарят с Путин за мир, "съобразявайки се с новите реалности". В Давос украинският държавен глава Володимир Зеленски коментира, че от 2014 година непрекъснато се правят опити да бъде замразен военният конфликт, но това не е по вкуса на руския президент.

Зеленски отбеляза, че Путин ще понесе отговорност за своите действия. "Ние не сме терористи, всичко ще бъде на базата на наказателни, съдебни процеси. И задължително ще бъде понесена отговорност. Трябва да бъде", допълни той.

Украинският държавен глава поиска от световния политически и икономически елит засилване на контрола на санкциите, тъй като важните части във всяка руска ракета идват от западни държави, както и посочи, че Западът не е поставил под санкции ядрения сектор на Русия въпреки окупирането на най-голямата ядрена централа в Европа от руски военни.

Според него обединението около Украйна и политическата изолация на Путин ще спре разпространението на войната. "Не ескалирайте конфликта", допълни той към желаещите да бъде спряна помощта за Украйна, отговаряйки по този начин на коментарите, че изпращането на оръжия на украинските военни всъщност удължават войната.

В Давос Володимир Зеленски покани "всички лидери, които уважават мира" за участие в глобална мирна конференция. Тя беше договорена по време на срещата му с швейцарския президент Виола Амхерд и Берн се ангажира с организирането ѝ.

Съседи на Украйна призовават за подкрепа до победата на Киев

Латвийският президент Едгарс Ринкевичс коментира пред CNBC по време на Световния икономически форум в Давос, че изявленията, че Западът ще бъде до Украйна "толкова, колкото е необходимо" е губеща стратегия. Светът трябва да бъде зад Украйна до победата, както е описана във формулата за мир на Киев, допълни той.

Формулата предвижда изтеглянето на руските войски от международно признатите граници от 1991 година. Те всъщност са признати официално поне на два пъти от Русия - при разпада на СССР и при подписването на Меморандума от Будапеща през 1994 година, когато Москва се ангажира да бъде гарант за сигурността на Украйна, която предава ядрения си арсенал, останал в наследство от СССР.

"Войната ще свърши, когато руските войски се изтеглят от Украйна. Според мен това е задължително", коментира в Давос и полският президент Анджей Дуда, който призова за продължаваща подкрепа за Украйна.

На фона на коментарите за "подкрепа до победата" на Украйна обаче американският президент Джо Байдън заяви след последната си среща със Зеленски, че САЩ ще подкрепят "колкото могат" и от началото на годината Вашингтон не предоставя помощ, тъй като Конгресът не одобри средства.

По информация на Bloomberg днес (17 януари) ще се състои среща между Байдън, председателите на двете камари на Конгреса и на комисии в институцията, като основната тема е помощта за Украйна.

Който контролира Крим, ще спечели войната

Който контролира Крим, ще спечели войната, заяви бившият командващ американските сили в Европа ген. Бен Ходжис в интервю за украинското издание "Сестру". Според него вече не е нужна мащабна сухопътна операция, а далекобойни ракети, които да направят полуострова ненужен за Русия. Далекобойните оръжия могат да прекъснат логистиката за военните - през Кримския мост и жп линията, която се строи в момента от Ростов през Мариупол и Бердянск до Крим.

Кримският мост е трудна цел - руснаците знаят, че е слабото им място и са изготвили система за охраната му. "Но много вярвам в украинските иновации", каза още Ходжис и отбеляза, че за разрушаването на моста вероятно ще бъде използвана сложна комбинация от различни възможности.

"Не зная какво готви Украйна, но съм уверен, че ВСУ ще намери начин да го направи", допълни още той.

Средствата за радиоелектронна борба на Украйна заработиха по-ефективно

Средствата за радиоелектронна борба заработиха по-ефективно в Украйна, сочат анализи на военни наблюдатели. Преди дни от ВВС за първи път съобщиха, че част от унищожените ракети при последния обстрел всъщност са били прихванати със средствата за радиоелектронна борба.

Такива устройства бяха част от последните няколко пакета с военна помощ от САЩ и Германия и се очакваше, че те ще бъдат ефективни срещу дроновете, използвани от руските военни.

Според военните анализатори повечето ракети, които използва Русия, също са насочвани с навигационни системи и използването на средствата за радиоелектронна борба може съществено да ги отклони от курса им.

Превземането на Маринка не донесе нищо на Русия

Превземането на Маринка не донесе позитиви на руската офанзива - частите продължават да бъдат блокирани в покрайнините, съобщават от британското военно разузнаване в сводка за войната в Украйна. През декември Русия обяви за превземането на населеното място, което обаче е напълно разрушено след повече от година боеве и обстрели около него.

В последните седмици нито Русия, нито Украйна успяват да постигнат напредък и около Авдиевка. Градът обаче остава ключов в стратегията на руснаците въпреки ограничените постижения досега. Авдиевка е прифронтови град още от 2014 година, когато руски части окупираха части от Донбас. От началото на октомври Москва хвърли голяма част от военните си сили за обкръжаването на града, което засега е безуспешно.

Успехът ще зависи от Степове, което е ключова точка в линиите за доставки на украинците, но според британските военни анализатори изолацията му е малко вероятна поне в следващите седмици.

Тежката бронирана техника се завръща на фронтовата линия

След есенните дъждове ниските температури сковаха земята и тежката бронирана техеника се завърна, сочи публикация на ръководителя на Таврийското направление ген. Олександър Тарнавский. Данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна потвърждават, че в това направление бойните действия са най-активни. В 692-ия ден от пълномащабната война са отблъснати повече от 30 атаки около Авдиевка и почти 20 атаки в покрайнините на разрушената Маринка.

Геолокализирани данни, цитирани от Института за изучаване на войната (ISW), показват продължаващи позиционни битки на северозапад около Степове, Новобахмутивка и край коксовия завод на града, на запад край Сиеверне, както и на югозапад около Первомайске и Невелске.

Като цяло бойните действия запазват интензивността си от последните дни - почти 100 директни бойни сблъсъка. Под обстрел са повече от 120 населени места в близост до фронтовата линия.

Активни остават още направленията Лиман и Бахмут, а украинските части удържат позиции и по левия  бряг на Днепър. Сателитни данни показват, че руснаците започват да изграждат защитни съоръжения около магистралата М14 и населеното място Кринки в близост до реката.

В нощта срещу 17 януари беше извършена първата по-масова атака с дронове за последните пет дни, при която са унищожени 19 от 20 изстреляни дрона. Целите са основно южните части на Украйна - Одеска, Миколаевска, Днипропетровска и Запорожка област, сочат данните на ВВС на Украйна. Две ракети С-300 бяха изстреляни към Харков и местните власти съобщават за поражения по жилищни сгради. В предишните дни атаките с дронове предшестваха масиран ракетен удар над Украйна.

От Министерството на отбраната на Русия съобщават за блокирана атака срещу Белгородска област и за унищожени седем ракети и четири дрона, както и дрон над Брянска област. Отделно над окупираните територии са унищожени 69 дрона, сочи руската статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 11
iceto
преди 3 месеца
До: sssaaaех, че сте безПолеZZen иди07
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 8
sssaaa
преди 3 месеца
В Нацистка Украйна биват наемани всякакви военни - Американси, Английски, Полски и др. Ето поредния пример. "През април 2022 г. британският наемник Ейдън Аслин беше заловен от Русия по време на боевете в Мариупол и беше осъден на смърт през лятото на същата година. Както си спомняме, Аслин имаше голям късмет - той успя да се върне у дома като част от размяната на затворници.Както виждате, животът не е научил този човек на нищо. Сега той е в Авдеевка, където се водят ожесточени боеве."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 10
sssaaa
преди 3 месеца
Тия смешни фоеверки наречени HIMARS, падат като семки на земята. Само в направление юг са свалени 13бр. Безаналоговите Леопарди днес са станали на желязо (2 бр. + 1 Т64) само в с. Терни при опит за контра-атака на нацистите, като в 95-та десантно-щурмова бригада с подкрепата е почти заличена, като загубите в жива сила възлизат на 160 нациста само в това направление. Само вчера на пушечно месо са станали 925 Нациста. На Зеле му трябва спешна мобилизация на Жени и Студенти, другите намаляха вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
Tikva007
преди 3 месеца
*Войната ще свърши, когато руските войски се изтеглят от Украйна. Според мен това е задължително", коментира в Давос и полският президент Анджей Дуда*. А според някои, войната ще свърши, когато САЩ излязат от нея, или като спрат военната си помощ за украйна. Това може неочаквано да започне с нещо като казаното вчера от Джон Кърби: Пакетът (военна помощ) от 27.12.23 беше последен. Няма предвидени в плановете и графика за доставка на други занапред. *https://m.youtube.com/watch?v=zQN290oD57o
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 23
zelka007
преди 3 месеца
ден 692 от тридневната война , наступ на събирачи на санитарен фаянс и перални в активна фаза - 20 танкчета , 20 бетеерчета и 1100 кaтилчета в черни чувалчета ... около 20 тирчета с рассийска мършa ... добре започва денят ... да ви е спорно друзя-антиваксъре-газовици , да се преметкате по баламатума във вопли по могучая оcирация ... некой кинжал днес заровил нос в угара ?! ... альошата е климнал , требе да се мести за съхранение ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още