IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Путин е хищник, който не се задоволява със замразени продукти

Украинската държава може да понесе непоправим удар, ако продължи да се бори, предупреди Путин

22:23 | 16.01.24 г. 5
Украинският президент Володимир Зеленски при посещението си в Давос. Снимка: EPA/БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски при посещението си в Давос. Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците да увеличат финансирането за страната му, като заяви, че способността на Киев да отблъсква руското нашествие отговаря и на техните интереси в областта на сигурността, пише Financial Times.

Украинският президент заяви пред Световния икономически форум в Давос във вторник, че всеки, който е вярвал, че войната на Владимир Путин е само за Украйна, „е сбъркал фундаментално“ и допълни, че руският лидер е въплъщение на война без край.

Решението не е замразен конфликт в Украйна, заяви той. „Путин е хищник, който не се задоволява със замразени продукти“, допълни Зеленски.

Той говори в Давос в момент, когато западната помощ достига опасно ниско равнище, след като държавните ръководители във Вашингтон и Брюксел не успяха да възобновят помощ за общо 110 млрд. долара за идните няколко години. В същото време Русия засили въздушните си атаки срещу украински градове, както и местното оръжейно производство и вноса на дронове и ракети от Иран и Северна Корея.

„Ако някой си мисли, че това е само за нас, че е само за Украйна, допуска фундаментална грешка. Възможни посоки и дори... нова руска агресия отвъд Украйна стават все по-очевидни“, предупреди Зеленски. „Засилете нашата икономика и ние ще засилим вашата сигурност“, допълни той.

Зеленски се срещна с държавни и бизнес ръководители в швейцарския курорт, включително главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, президента на Blackstone Group Стефан Шварцман и основателя на стоманения гигант ArcelorMittal Лакшми Митал.

Той беше особено оптимистичен относно забавения финансов пакет на ЕС, като заяви, че е видял положителни знаци на този фронт.

Представители на ЕС са все по-уверени, че могат да постигнат сделка на 1 февруари за предоставяне на ново финансиране на стойност 50 млрд. евро на Украйна чрез отстъпки към Унгария, които ще позволят използването на споделения бюджет на блока, или чрез извънбюджетен план Б, който ще заобиколи Будапеща.

Зеленски заяви, че страната му все още разчита Конгресът на САЩ да деблокира новия американски финансов пакет, докато притесненията в Киев и съюзните столици от завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом след изборите през ноември нарастват. Бившият президент основава предизборната си кампания на спиране на помощта за Украйна и „край на войната“ с Русия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също говори в Давос във вторник, заяви, че Украйна може да надделее във войната, но предупреди, че съюзниците трябва да „продължат да насърчават нейната съпротива“.

„Украинците се нуждаят от предвидимо финансиране през 2024 г. и след това. Те се нуждаят от достатъчни и устойчиви доставки на оръжия, за да бранят Украйна и да си върнат законната територия. Те се нуждаят от способности за възпиране на бъдещи атаки от Русия“, каза Фон дер Лайен.

Контраофанзивата на Украйна миналата година не успя да възвърне значителни територии, окупирани от Русия, и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че от гледна точка на военната кампания „реалността е, че, разбира се, има основания да бъдем притеснени“.

„Голямата [украинска] пролетна офанзива не даде резултатите, на които всички се надявахме“, каза ръководителят на военния алианс. „Но въпреки тези затруднения има основания за оптимизъм“, допълни той и призова страните „да продължат да доставят оръжията“.

В същото време руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че Украйна може да понесе „непоправим удар“, ако продължи да се бори. Русия никога няма да бъде заставена да се откаже от придобивките, които постигна, допълни Путин, цитиран от Ройтерс.

Путин направи телевизионното си изявление ден след като Швейцария прие да бъде домакин на глобална среща на върха по искане на украинския президент Володимир Зеленски.

Той отхвърли „т. нар. формули за мир“, които се обсъждат на Запад и в Украйна и „възпиращите“ по думите му искания, които произтичат от тях.

„Е, ако не искате да преговаряте, тогава недейте!“, каза той. „Сега е явно, че контраофанзивата [на Украйна] се провали и инициативата е в ръцете на руските въоръжени сили. Ако това продължи, украинската държава може да понесе непоправим, много сериозен удар“, допълни Путин.

Изказванията на руския президент за хода на войната стават все по-уверени и агресивни през последните месеци след провала на украинската контраофанзива да постигне значителни победи срещу добре окопаните руски сили. Към момента Русия контролира 17,5% от територията на Украйна.

Путин заяви, че говоренето за преговори е „опит да ни мотивират да се откажем от победите, които постигнахме през миналата година и половина. Но това е невъзможно. Всеки разбира, че това е невъзможно“, каза той.

Предложената от Зеленски мирна формула призовава за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, спиране на враждебните действия и изтегляне на руските сили наред с други точки.

Русия твърди, че преговорите трябва да вземат предвид „новите реалности“, създадени от нейните сили на място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 месеца
До: 0pk .. до къде стигнаха нещата ? от 3 дневна операция и една седмица до Лисабон, стигнаха до 400К умрели ватника и да не може да превземете град с размерите на Елин Пелин две години... от Европа ще умре от студ до умиращи ватенккки от студ. Добре ги движи нещата дъртия Вова.. да продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 3 месеца
Първо, преговори не може да има, докато укрите не си отменят текста в конституцията, къде сами са си написали, че преговори не може да има. :D Второ, слушайте дядя Вова като ви говори, че "ако това продължи, украинската държава може да понесе непоправим, много сериозен удар", щото за предните работи като не го слушахте, видяхме до къде стигнаха нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
evlogi
преди 3 месеца
Няма непоправими неща.Дори западната част на Германия, която беше само руини през 45-та, след като попадна в правилният лагер, се превърна в мечта за източната..Пък от тоз лаф за победите , които постигнали бурлаците през последната година и половина ме напуши на смях...*** скоро ще заприлича на Божинката по лафове..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 13
andy
преди 3 месеца
Що фъфлило напушеното зомби нацистче?! Скоро аверите му ще го пратят да прави компанията на идолите им Хитлер, Мусолини и Бандера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още