IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще вдигне ветото на финансирането за Украйна, ако ЕС размрази нейните пари

Будапеща продължава да се противопоставя на четиригодишния план за помощ за Киев и предпочита едногодишен

21:30 | 12.12.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгария е готова да вдигне ветото, наложено върху предложението на Европейския съюз (ЕС) за финансиране на Украйна в размер на 50 млрд. евро за четири години, ако ЕС размрази предвидените за Унгария средства в европейските фондове. Съветникът на премиера на страната Балаж Орбан заяви това в интервю за информационната агенция „Блумбърг“.

Финансирането на Унгария от ЕС и финансирането на Украйна са два отделни въпроса", цитира агенцията думите на съветника. "Но ако ЕС настоява Украйна да бъде финансирана от ревизирания бюджет на ЕС, тогава тези два въпроса стават взаимосвързани", допълва съветникът.

Според служителя Унгария ще разгледа предложението на ЕС за увеличаване на финансирането за защита на границите, както и за допълнителни субсидии от ЕС в рамките на преговорите за подпомагане на Украйна.

Съветникът отбелязва, че Унгария продължава да се противопоставя на четиригодишния план за помощ за Киев. Унгария би предпочела ЕС да предложи едногодишен план. В такъв случай Будапеща би "обмислила възможността да даде своя принос".

Освен това Будапеща настоява да се отложат преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, докато страната не изпълни всички критерии, необходими за присъединяване към общността.

Ръководството на ЕС задържа средствата, дължими на Унгария, като обвинява правителството на страната, че нарушава върховенството на закона и се стреми към промени в националното законодателство. Будапеща смята, че действията на Брюксел са продиктувани от политически причини и се обясняват с желанието да се отслабят позициите на министър-председателя на страната Виктор Орбан.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
Ivel
преди 4 месеца
Това започва вече да става смешно, чудя се как още крета този евросъюз. Решенията се взимат все по-често след спор от характера на - дай си ми куклите, нати си парцалите. Това не може да продължи дълго, ще има промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 59
zelka007turbo
преди 4 месеца
скоро решенията в Европейската Федерация ще се взимат с квалифицирано мнозинство , а не с пълно , и "орбанизацията" от само себе си ще бъде с "отпаднала необходимост" ... :))) ... нема го правим на въпрос за 10млрд сега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още