IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК вероятно ще отблокира 10 млрд. евро за Унгария

Според анонимни източници решението е взето, тъй като Будапеща е завършила необходимите съдебни реформи

21:51 | 08.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Виктор Орбан. Снимка: БГНЕС/EPA/OLIVIER MATTHYS
Виктор Орбан. Снимка: БГНЕС/EPA/OLIVIER MATTHYS

Очаква се Европейската комисия (ЕК) да отблокира 10 млрд. евро от замразените средства за Унгария, съобщи Guardian, позовавайки се на анонимни дипломатически източници.

Според медията средствата, които представляват около една трета от общия размер на спряното финансиране на Унгария, вероятно ще бъдат освободени на 12 декември.

Докладът на Guardian идва в момент, когато Унгария засилва противопоставянето си на по-нататъшната подкрепа на ЕС за Украйна, включително на пакета за финансиране на възстановяването на Украйна в размер на 53 млрд. долара.

Източници заявиха пред "Гардиън", че предполагаемото отпускане на средства на Унгария не е свързано с "изнудването" на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който заплашва да блокира присъединяването на Украйна към ЕС.

Според анонимните източници ЕК е решила да отблокира 10 млрд. евро, тъй като Будапеща е завършила необходимите съдебни реформи. Според информацията останалите средства ще останат блокирани поради липсата на съответствие с други критерии за върховенство на закона.

В същото време представители на унгарското гражданско общество и някои от депутатите в страната твърдят, че Будапеща всъщност не е завършила напълно реформите.

Около две седмици по-рано ЕС одобри авансови плащания в размер на 980 млн. долара за Унгария от замразените средства за възстановяване.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Унгария многократно възпрепятства подкрепата на ЕС за Киев, противопоставя се на санкциите срещу Русия, а сега заплашва да осуети стремежа на Украйна към ЕС.

Орбан, който поддържа тесни връзки с Кремъл, отказва да предостави военна помощ на Украйна и твърди, че контраофанзивата на Киев е обречена на неуспех.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Nuclear man
преди 5 месеца
Унгарския ***. 1 към 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още