IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да одобри до 1 млрд. евро средства в подкрепа на Унгария

По-голяма част от общата сума ще остане блокирана, тъй като Будапеща трябва да напредне по решаването на въпроси като съдебната реформа и борбата с корупцията

14:26 | 23.11.23 г. 2
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) финализира решение да отпусне до 1 млрд. евро за Унгария, докато премиерът на страната Виктор Орбан засилва атаките си срещу блока и заплашва да провали помощта за Украйна.

Европейската комисия (ЕК), изпълнителният орган на ЕС, приключва оценката си на изменения план за възстановяване на Будапеща след пандемията от коронавирус за справяне с енергийната криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

След като очакваното решение бъде одобрено от финансовите министри на ЕС, унгарското правителство може да получи достъп до 20% от допълнителните заеми в размер на 3,9 млрд. евро и 700 млн. евро безвъзмездни средства, поискани за финансиране на националния план, част от REPowerEU, добавят източниците.

Размерът на освободените средства вероятно ще възлиза на 920 млн. евро.

След очакваното изплащане на средствата, по-голяма част от общата сума ще остане блокирана, тъй като Унгария трябва да напредне по решаването на въпроси като съдебната реформа, борбата с корупцията и управлението на системите за одит и контрол.

Отношенията с ЕС остават напрегнати, след като Орбан стартира кампания с плакати, представяйки председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен като марионетка на Алекс Сорос, син на родения в Унгария американски финансист Джордж Сорос. Премиерът на Унгария също така се стреми към широкообхватни правомощия, за да изкорени това, което предложеното от него законодателство описва като чужди опити за влияние върху вътрешната политика.

ЕК оценява обхвата, компетенциите и последиците от предложената от Орбан Агенция за защита на суверенитета, изтъкват източниците.

Той също така продължава да поставя под съмнение някои от решенията на блока относно миграцията и призова за всеобхватна дискусия относно ефективността и устойчивостта на съществуващата стратегия на ЕС спрямо Украйна, която той определи като неефективна.

Одобрението на ЕК може да стане факт въпреки дългогодишна съдебна битка за отстъплението на Унгария от демокрацията. Миналата година ЕС спря над 30 млрд. долара от финансирането на Будапеща поради опасения за върховенството на закона и корупцията - пари, до които Орбан иска да получи достъп след продължителна рецесия и бюджетна криза.

Около 13 млрд. евро от средствата, спрени поради опасения относно независимостта на съдиите, все още може да бъдат отключени до края на годината, споделят източниците. Изпълнителната власт на ЕС и правителството в Будапеща обсъждат подробностите и изпълнението на съдебната реформа, одобрена в началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vipcpew
преди 5 месеца
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за него, но на практика е масово заболяване, но има решение - профилактика или лечение на хемороиди само с едно лекарство, защото здравето е най-важно, прочетете сами ----- https://mub.me/hemoferon
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 5 месеца
Ако му дадат пари на Орбан, значи са луди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още