IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля резервен план за помощта за Украйна при вето на Унгария

Предложението ще включва национални гаранции от страните членки за набиране на финансиране на пазарите

17:15 | 09.11.23 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Страните от Европейския съюз (ЕС) обмислят резервен план, за да прокарат така нужната помощ за Украйна в борбата ѝ да отблъсне Русия, в случай че Унгария наложи вето върху текущото предложение за финансиране в размер на 50 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Предложението ще включва национални гаранции от страните членки за набиране на финансиране на пазарите, в случай че Будапеща блокира прегледа на дългосрочния бюджет на ЕС, който включва пакета и изисква единодушие, посочват запознати източници.

Приятелски настроеният към Кремъл унгарски премиер Виктор Орбан отказва да доставя оръжия на Киев и неведнъж е казвал, че контраофанзивата на Украйна е обречена на провал, дразнейки останалите столици в ЕС. Засега той не желае да подкрепи нов пакет помощ на ЕС за Украйна.

В същото време Орбан залага на скорошното освобождаване на поне част от над 30 млрд. долара европейски средства за страната му, които блокът замрази миналата година заради опасения за упадък на демокрацията.

За Украйна продължителният дебат в Брюксел по пакета за следващата година е обезпокоителен, особено предвид факта, че американският Конгрес също е в задънена улица по отношение на предоставянето на още помощ, най-вече военна.

Говорейки пред евродепутатите във вторник, еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан заяви, че блокът не може да бъде изнудван от която и да е страна членка.

„Разбира се, можете да направите нещата по-сложни, по-тромави, ако имате нужда от единодушие, но сме виждали в миналото, като сме пределно ясни, че не можете да ни спрете да правим неща“, каза той. „Разбира се, може да е сложно, по-сложно, като се има предвид Украйна. И разбира се, можем да намерим решение, което включва само 26 държави членки“.

Някои държави предпочитат скорошно намиране на алтернативно решение за финансирането на Украйна, за да се увеличи натискът върху Орбан, казват източници, пожелали анонимност. Въпреки това Испания, която в момента е ротационен председател на ЕС, и Европейската комисия подкрепят споразумение в рамките на дългосрочния бюджет, добавят източниците.

Опасенията за възможно унгарско вето и дискусията как да бъде заобиколено се водят, тъй като Будапеща призова за цялостна дискусия относно ефективността и устойчивостта на съществуващата стратегия на ЕС за Украйна, която според нея не носи резултати, казват още източниците.

Тази седмица Унгария е заявила пред държавите членки, че иска оценка на размера на финансовата помощ и рисковите фактори като корупцията, добавят те.

Представители на Комисията не са отговорили веднага на искането за коментар.

Унгария обвини ЕС, че се опитва да я изнудва, като уж обвързва отпускането на средства от ЕС с благословията на Будапеща за повече помощ за Украйна – нещо, което представители на ЕС многократно отричат.

„Виждаме опит за изнудване от страна на Брюксел“, каза министърът от кабинета Гергели Гуляс пред репортери в четвъртък. „Комисията не е решила дали сме изпълнили техните условия“ за отпускане на средства „очевидно с цел да го обвържат с други досиета, като например помощта за Украйна или прегледа на бюджета“.

Унгария е „готова да обсъди“ бюджета на ЕС – „дори помощ за Украйна в краткосрочен план от шест месеца до една година“, но няма да се съгласи да започне преговори за членство в ЕС с Киев, каза Гуляш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 5 месеца
До: zelka007 говоря по принцип, и ние сме за гонене с тая съдебна "реформа" :)... ЕС му пълни гушата, а той играе срещу нас..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 5 месеца
Пробваха с Комунистическият Интернационал - не стана. Сега пробваха с ЕС - захапа, но скоро зъбното колело пак ще остане без зъби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 14
zelka007
преди 5 месеца
До: khao ... то държавата не е виновна и хората в нея ... достатъчно е баш сбъркания да го махнат или да му вдигнат четворно транзитните такси за рассийски газ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
valentino29
преди 5 месеца
До: khao,Главния гинеколог иска да глътне и 404 и ти нямаш думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
valentino29
преди 5 месеца
До: khao,сложих ти минус ,но съм съгласен с теб,трябва да има механизъм ,но алчността не го позволява,циреят расте до спукване. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 17
khao
преди 6 месеца
определено има нужда от механизъм за гоненене от ЕС... това все едно в нашия вход да има един кретеееен който да прави каквото си иска и да изнудва всички, редно е такъв човек да бъде групово и грубо изпоизпрепребит! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още