IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръча стартиране на преговори за членство в ЕС с Украйна и Молдова

Освен това Комисията предлага предоставяне на статут на кандидат-членка на Грузия

15:22 | 08.11.23 г. 9
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) официално препоръча стартиране на преговори за членство с Украйна и Молдова и предприемане на следващите стъпки по процеса на присъединяване, когато те завършат серия от реформи, съобщава Bloomberg.

Мнението на ЕК ще трябва да бъде одобрено от европейските лидери на среща на високо равнище през декември. Комисията ще следи напредъка на двете държави, като целта е обратна връзка към страните членки да има до март, казва тя в документ.

ЕС се стреми да продължи с изпадналата в застой политика за разширяване – решение, което се превърна в приоритет след началото на руската инвазия в Украйна и опитите на Москва да дестабилизира Европа. Блокът ускори процеса, за да попречи на съседите си да попаднат под влиянието на държави, които не споделят ценностите на ЕС.

„Разширяването на ЕС е движеща сила за дългосрочна стабилност, мир и просперитет на континента“ и геостратегическа инвестиция, се посочва в документа. „То е мощен инструмент за насърчаване на демокрацията, върховенството на закона и спазването на основните права“.

ЕК също така препоръчва предоставянето на статут на кандидат-членка на Грузия, а Босна и Херцеговина също ще трябва да завърши още реформи преди стартиране на преговори.

Дори при зелена светлина от страните членки преговорите може да отнемат години, тъй като пътят към членството е дълъг и сложен. Хърватия е последната държава, която се присъедини към блока и процесът отне 10 години, преди да стане член през 2013 г.

Преди да бъде приета рамката на преговорите, Киев ще трябва да приеме законодателство относно малцинствата, борбата с корупцията и да регулира лобирането, за да го приведе в съответствие с европейските стандарти като част от своя „план за действие срещу олигарсите“. Необходимите стъпки включват също закони, свързани с Националното антикорупционно бюро на Украйна и неговите нива на персонал и правомощия за борба с корупцията.

Като част от усилията да се ускори икономическата конвергенция със Западните Балкани, ЕК предлага нов план за растеж, който „осигурява повече стимули и ползи от интеграцията при приемане в ЕС, като по този начин се стреми да ускори преговорите за присъединяване“.

В случая с Молдова страната ще трябва да осъществи значителен напредък в назначаването на проверени съдии от върховния съд, да номинира нов главен прокурор чрез прозрачен и основан на заслуги процес, да предостави адекватни ресурси на антикорупционните институции и да приложи разпоредби, отнасящи се до плащанията в брой и финансовите потоци.

Когато Украйна получи статут на кандидат-членка през юни 2022 г., ЕС представи седем стъпки, които Киев трябваше да изпълни, за да продължи напред с процеса на присъединяването. Украйна завърши четири от тях, свързани с независимостта на съда, на медиите и с прането на пари, но няколко действия в други сфери все още висят.

Ако европейските лидери решат официално да стартират преговорите, ЕК може да започне техническа работа за подготовката им и процеса на присъединяване, изготвяйки пътна карта и преглеждайки нивото на съответствие между европейското законодателство и законодателството на Украйна и Молдова, докато в същото време двете страни завършват висящите реформи.

Комисията препоръча още страните членки да предоставят на Грузия статут на кандидат-членка, при условие че тя предприеме редица действия, вариращи от борба с дезинформацията и привеждане в съответствие с външната политика на ЕС до завършване на реформите в съдебния и парламентарния надзор, справяне с политическата поляризация и подобряване на защитата на правата на човека.

Мненията са изготвени заедно с подробни доклад за реформите и законодателството в държавите и бяха обявени заедно с по-широк документ по политиката за разширяване.

Сърбия, Грузия

Документът прави равносметка на отношенията с 10 страни от процеса на разширяване, включително кандидат-членки от Западните Балкани като Сърбия и държави като Грузия, която тепърва трябва да получи подобен статут.

Споровете и неразрешените напрежения между Сърбия и Косово блокираха пътя им към Европа, а развитията в Република Сръбска, където проруско образувание блокира реформите, влошават шансовете Босна и Херцеговина да започне преговори за членство.

Комисията заяви, че препоръчва отваряне на преговори с Босна и Херцеговина едва когато тя постигне напредък по 14 ключови приоритета, определени от ЕС. ЕК ще съобщи за напредъка по тях до март 2024 г.

Малък брой страни, включително Австрия, настояват да се продължи с кандидатурата на Босна и Херцеговина и това може да се окаже сложен дебат на предстоящата среща на лидерите през декември.

ЕС обяви нов план за растеж на Западните Балкани, който ще се движи паралелно с процеса на присъединяване и който ще се състои от 4 стълба, включително засилена интеграция с единния пазар на блока, изграждането на общ регионален пазар и подобряване на преките инвестиции към ключови реформи. Планът включва 6 млрд. евро под формата на грантове и заеми за ускоряване на икономическата конвергенция с ЕС.

Документът признава, че преговорите за членство с Турция са в застой и че Анкара се отдалечава от ЕС в много сфери. Въпреки това Турция е описвана като ключов партньор по въпроси като миграция, енергетика и сигурност. Макар че присъединяването не лежи на масата, ЕС по-рано е посочвал, че е отворен към проучването на други начини за засилване на инвестициите.

ЕС се стреми да придвижи напред отношенията с Турция по стратегически начин, се казва в документа на ЕК. Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел ще предостави на страните членки доклад за отношенията ЕС-Турция по-късно този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Знаеме те какво работиш и как те шприцоват. Инженерчето-девелопер, дето ти е писар кода на ниско ниво, е правил преди 10 години дисертация по теб на тема: *Шприцоване на базови алгоритми през задния порт на биологичен БОТ нулева серия (Mark-00) и проблеми при синхронизирането им в среда на реално общуване*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разппоретина_джуджанка: И ти с шамарите си там, където са Ташка и Бомбашка - раздавате ги смело зад анонимни профили и три файъруола, но на покана за физическа възможност, на чист въздух и на живо да шибнете на воля колкото и каквото си поискате, започва едно обяснително блеене изоткъм дупките на създателките ви, където битувате на тъмно, влажно и топло. Голем го вадите, ама само вие си го гледате. Иначе пиккаете клекнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007 Хехе, жълти зъбки и нерви лабави... селски скоот, елементарен си, и като ти шибна един шамар и почваш да увърташ. Я сега кажи как мизерна пPaccия ще нападне ЕС. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... кат няма нищо в Украйна , що се преметахте тук на кълбета копейкозависимите зърно , слънчоглед , олио , зърно , слънчоглед , олио , сливи , ябълки ... ?! ... а пък аз работя с един склад , внасят оттам шприцовани разни неща ... кат за дет уж нема нищо много добре си се справят ... освен това докато затворят две-три глави от преговорният процес и СВОто ще са събрали и прибрали цирка за следващият сезон ... не се ли усещаш защо отварят с тях преговорният процес ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
fvekqybckjxh
преди 5 месеца
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба:----- https://mub.me/medik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпрана_джуджанка: Чибаа_мааа, мъсстиьоу! Ще се обръщаш към мен, когато те питам! Като е икономически съюз, чий го рупа в украйна, където освен война няма нищо друго, не ли икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007 Урсула щяла да вкара ЕС във война с пPaccия? Слабоумче, правиш ли разлика между икономически и военен съюз? Елементарен си и пълен с интелект като манастирска джапанка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
*Споровете и неразрешените напрежения между Сърбия и Косово блокираха пътя им към Европа* - Спорове блокирали, а война със съседна държава - ядрена суперсила, не блокира. ЕК явно е на нивото на Ташка дето се е изходила отдолу и за която всичко е ала-бала и търчи-лъжи. Дали пък да не приемат украйна без преговори, за да направят *нъццки* на Путин? Урсула явно не се плаши да вкара ЕС във война с Русия, гласейки за член воюваща с нея държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 5 месеца
за украинците очаквано , за молдовците е буквално спасение от блатните ... грузинците първо да изгонят онова гавнoедче с белата коса и приближените му и тогава ... вучич да се моли транзитната такса да е само 20лв , да не решим да я правим 100лв например , щот се вдигна минималната заплата у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още