IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания потвърди подозрително присъствие на руски кораб край "Северен поток"

Информацията за необичайно движение на военни кораби от няколко държави в региона получава своето официално потвърждение

10:42 | 28.04.23 г. 5
Снимка: Министерство на отбраната на Дания
Снимка: Министерство на отбраната на Дания

Руски кораб със специално предназначение СС 750, оборудван с миниподводница, е бил на територията на "Северен поток" дни преди взривовете. Тази информация беше разпространена от норвежкото разузнаване, което съобщи, че има повече от 100 сателитни снимки от региона, но отказа да ги разпространи с мотива, че са с разузнавателен характер и част от разузнавателна работа. Още в първите дни след взривовете се появиха данни за присъствието на руски кораби в региона.

Датското Министерство на отбраната обаче също потвърди за подозрителното присъствие на руския плавателен съд, както и на още руски военни кораби в региона, пише датското издание Information.

Корабът СС 750 е предназначен за подводни операции, коментират анализатори пред изданието. Разследване на германската медия t-Online пък показа, че корабът е само един от общо шестте руски военни кораба, които вероятно са били в района на газопровода дни преди взривяването на три от тръбите му.

На базата на данни от движението на кораби в района на 22 септември германските журналисти установяват необичайно движение на бреговата охрана и военноморските сили на Дания и Швеция, а източници в разузнаването обясняват, че причината са засечени руски военни кораби в региона. Сателитни снимки показват напускането на плавателни съдове на пристанището в Калининград. Разследването беше публикувано на 25 март, а днес журналистите обновяват материала си и допълват, че става дума за кораба, за чието движение съобщават от датското Министерство на отбраната.

Датското разследване показва, че корабът СС 750 е напуснал пристанището в Калининград на буксир, влачен от кораба "Александър Форлов". Буксирът е бил с включен транспондер, но не и корабът със специално предназначение. Те са се насочили към остров Борнхолм, след което и транспондерът на влекача е бил изключен.

Анализаторите коментират, че данните дават нова светлина около инцидента с три от тръбите на "Северен поток". На теория руските военни кораби може да са изпълнявали съвсем различни цели, но съвпадението едва ли е случайно, коментират в Дания. "Много вероятно е тези кораби да са участвали в саботажа", казва Йоаким фон Браун, анализатор, работил с разузнавателните служби на Дания.

Information пише още, че от реакциите на военните части на няколко държави на 21 - 22 септември е имало необичайно събитие в Северно море. За няколко часа в региона на Борнхолм Дания, Швеция и Германия изпращат военни кораби в региона, в операцията са се включили патрулиращи самолети от Швеция и Полша. В близост е имало и американски военни кораби и хеликоптер за наблюдение.

Досега тази информация бяше съобщавана като част от медийни публикации. На официално запитване до датските власти медиите получават само заявление, че военни кораби в региона са извършвали нормалната си дейност.  Още тогава анализатори коментират, че обикновените маршрути на патрулиране са далеч от тази зона, а корабът P524 Nymph на датските военноморски сили се включва за първи път от пет години в такъв патрул.

Датските военни отказват повече коментари за движението на P524 Nymph, допълва Information.

Сегашните съобщения за сателитни снимки на руски плавателни съдове вече са официално потвърждение за необичайна дейност само четири дни преди взривове да унищожат част от тръбите на газопровода, доставящ газ директно от Русия до Германия.

Разследването на инцидента все още не е приключило. Досега има няколко версии за случая, включително и разпространена от New York Times теория, че зад взривовете на 80 метра дълбочина стоят проукраински активисти, които са заложили експлозив, използвайки наета яхта.

В Москва не вярват в тази версия и се придържат към тезата на разследващия журналист Сиймур Хърш, че замесени в случая са американските военни. Преди това Русия обвини и британското разузнаване за взривовете.

Руското участие в инцидента на пръв поглед изглежда нелогично - разрушена е основната връзка с най-големия пазар на "Газпром". Но газовата компания месеци преди това ограничи до минимум доставките на газ за Европа през това трасе и е изправена пред редица арбитражни искове, които могат да костват милиарди. Подозрително е и взривяването на три от четирите тръби - оцеля само част от трасето на "Северен поток 2", който обаче няма лиценз за работа.

Почти веднага в Русия се появиха коментари, че доставките по "Северен поток" могат да бъдат възстановени, включително и ако Берлин се отметне от решението си да не позволи работата на разширението на проекта. Издаването на лиценза беше спряно заради войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 39
zelka007
преди 11 месеца
До: 0pk... и рассийските отпадъци са пътували почти през цялото време с изключени трансподери в зоната на пАтоците ... :))) ... дева и гнъсовете ... най-мирната държава в света ... всичко тайно в името на мирът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 36
zelka007
преди 11 месеца
До: 0pk... нефелен , ето ти трасиране на маршрутите на караблите на блатните opkи , как и кога и къде са се крили от радарите на НАТОвските кораби ... :))) ... по-гнъсъви от рашибозуците са само форумните копейкопоклонници ... https://oalexanderdk.substack.com/p/osint-analysis-six-russian-ships
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 8
0pk
преди 11 месеца
Всичко е очевидно, ама снимките няма да ги покажем, щото са с разузнавателен характер и част от разузнавателна работа. Ще трябва да ни вервате на честната дума. А какво стана с версията за яхтата с украинските гмуркачи? Тя не мина и сега на дневен ред е следващата измислица? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 42
zelka007
преди 11 месеца
хаха ... нещо , което беше очевадно от самото начало , се потвърждава ... блатни opkи ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 8
ratten
преди 11 месеца
предполагам капитан путин го е управлявал а юнга е бил медведев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още