IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривът на "Северен поток" - ключ към арбитражните дела срещу "Газпром"?

Дори и да иска да използва клаузата за форс мажор, "Газпром" първо трябва да докаже приложимостта ѝ

20:46 | 13.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Министерство на отбраната на Дания
Снимка: Министерство на отбраната на Дания

Няколко големи европейски енергийни компании заведоха арбитражни дела срещу "Газпром" заради щетите в размер на милиарди, претърпени в резултат на спрените доставки на газ за Европа, пише в анализ The Wall Street Journal. Сред тях са RWE, Uniper и Engie.

И трите компании настояват за компенсации, защото е трябвало да купуват газ при неизгодни условия, за да изпълнят ангажиментите си към своите клиенти. Според оценки намалените доставки по "Северен поток" през лятото и след това взривът на съоръжението са коствали 40 млрд. долара за европейските клиенти, изчислено на базата на средните цени на пазара през втората половина на 2022 година.

Затова и експертите са категорични, че ключът за арбитражните дела се крие във взривовете на "Северен поток".

Още от началото на миналото лято "Газпром" започна да намалява доставките на газ през "Северен поток 1", цитирайки липсата на турбина за една от компресорните санции на газопровода. Първоначално тя беше задържана след ремонт в Канада, но по-късно Отава направи изключение от санкциите си и върна турбината в Европа. Много анализатори сочат, че няма техническа причина за намаляването на доставките, още повече, че германският канцлер Олаф Шолц на няколко пъти показа, че нужната турбина се намира в Германия, а "Газпром" отказва да попълни митническите документи и да я получи.

През август руският гигант спря изцяло доставките на газ по "Северен поток 1", отново заради технически проблем - теч на масло, което доведе и до рекордни нива на цената на природния газ в Европа. В края на август суровината на нидерландската борса TTF за кратко достигна ниво от 350 евро за мегаватчас.

Още тогава се заговори за готвени арбитражи от страна на европейския бизнес, още повече, че германската държава трябваше да национализира Uniper, за да спаси компанията от фалит, причинен от загубата на руските доставки. Според експерти "Газпром", въпреки влошените си отношения с Европа, не може да си позволи да игнорира отсъждане от страна на арбитражен съд да плати компенсации.

"Газпром" все още иска да подписва споразумения за продажба с други купувачи по света, коментира зам.-председателят на консултантската компания Wood Mackenzie Ед Крукс. Според него взривяването на тръбите на "Северен поток" ще бъде от ключово значение за водените арбитражни дела.

Според адвокати те са от полза за "Газпром", независимо чия е отговорността - проукраинска, на компании или правителства, дори и на руското.  Компанията ще настоява, че не е можела да достави газ, тъй като саботажът е извън неин контрол, смята Фабиан Айхбергер от Университета в Кеймбридж.

Ади Имсирович, анализатор в Оксфордския университет и бивш служител в "Газпром", е съгласен, че взривът вероятно ще бъде окачествен като форс мажор, но делото е много сложно, защото още преди това руската компания започна да намалява доставките. В момента на взрива в края на септември от седмици "Газпром" вече не доставяше газ през съоръжението.

Договорите на "Газпром" с европейските компании обикновено са търговска тайна, но и също така обикновено съдържат клаузата за форс мажор, коментира още Айхбергер. Според него обаче страната, която се позовава на нея - в случая това ще бъде "Газпром", трябва да докаже, че тя е приложима. Това не е маловажно, защото обикновено форс мажор се прилага за неочаквано събитие, върху което нито едната страна няма контрол - например природно бедствие.

Нито една от засегнатите компании не е поискала да коментира информацията на WSJ.

Преди дни американското издание New York Times публикува материал, сочещ проукраинска връзка във взрива на "Северен поток". Според източници на изданието обаче няма доказателства Киев официално да е замесен в този казус. Украинските власти обаче категорично отхвърлят информация за участие в този саботаж под каквато и да е форма. Украинският президент Володимир Зеленски препоръча да бъде проследено в чия полза е разпространението на тази версия.

И в Москва не вярват на участието на Киев във взрива на съоръженията, сочейки за достоверен друг журналистически материал, обвързващ случая с американските тайни служби. През миналата година Русия обвини и Великобритания за взрива.

Германски медии пък коментират, че разследващите власти са издирвали яхта, превозила експлозиви през Балтийско море. Според тях яхтата е била наета на името на компания, собственост на двама украински граждани. На борда е имало шестима души, като не е ясно дали те са с украински или руски паспорти.

Германският министър на отбраната Борис Писториус допълни, че не трябва да бъдат вадени заключения от един или друг факт от разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Не им стиска да заведат дела срещу свойте политици, докарали ситуацията до тук, тръгнали от Газпром пари да искат. Мчи те няма да могат да ви ги преведат като ги осъдите, нали са под санкции. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 13
OHЯ
преди 1 година
Pycopoбите казаха ли какво ще правим без газ ? Коя зима щеше да бъде тежка , тази , другата , или по-другата ? А и дъртия трансджендър митронеква си , не се е изказвал по въпроса .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 17
bigiadri
преди 1 година
От статията се разбира , че ползата от взрива има Газпром при арбитражните дела ,защото ще го представя за форс мажор. Напъването на Русия да се включи в разследването повече прилича на "крадецът вика крадеца"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 17
andy
преди 1 година
До: andy Всъщност за какво е този рев?! Нали имате безплатни ФАЩиански изпарения?!?! Искате независимост - получихте я! Палете и се топлете! Развивайте силна икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 16
andy
преди 1 година
Канадците направиха проблема в турбината - Русия виновна! САЩисанети взривиха СП2 - Русия виновна! Това е да си НAГЛO-cakcoнeц!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 42
zelka007
преди 1 година
незаменимият и възмжнонайсигурен газодоставчик , е съставен от редови крадци на санитарен фаянс и перални , а шефчетата му практикуват бънджи скокове без въже . ще шикалкавят до последно и максимално ... въпреки , че рашибозушките дилъри на новичок му помогнаха , като услужливо взривиха тръбите им ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още