IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Проследете кой има полза от разпространение на дезинформация за "Северен поток"

Киев очаква гаранции за сигурност от НАТО по време на срещата във Вилнюс

19:03 | 10.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна няма нищо общо с взривовете на "Северен поток", заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на брифинг в Киев, заедно с финландския премиер Санна Марин. Според него разпространената в началото на седмицата "проукраинска следа" в саботажа е дезинформация, която цели намаляване на помощта за Украйна, както и избягване на налагането на  по-строги санкции.

Публикацията за възможно участие на украинци във взривовете на тръбите се появи в New York Times. Изданието посочва, позовавайки се на свои източници, че няма доказателства те да са свързани по някакъв начин с президента или някои от висшите чиновници в Украйна. По-късно и германски медии публикуваха информация за пробив на разследващите, които в началото на февруари са издирвали яхта, превозваща експлозиви в Балтийско море. Официално Берлин коментира, че разследването още не е приключило и отделни факти от него не бива да бъдат дискутирани.

"Смятам, че е много опасно независими медии, към които винаги съм имал голямо уважение, да предприемат такива стъпки", коментира по повод  изнесената информация Зеленски и допълни, че би се съсредоточил да анализира в чия полза е разпространението ù.

Според него тези публикации са от полза на Русия или на големи бизнес групи, които не искат да бъдат налагани санкции върху техния бизнес. Зеленски критикува и държави, някои от които част от ЕС и от НАТО, които помагат за избягване на санкциите.

"От една страна те подкрепят Украйна, нашия суверенитет, дори ни отпускат помощи, макар и колкото да се отчетат. А от друга - те често предоставят път за избягване на санкциите, печелят десетки милиарди долари и увеличават своята търговия с Русия спрямо времената преди санкциите", допълни още той.

Три от четирите тръби на "Северен поток" бяха разрушени след експлозии в края на септември 2022 година. В много от западните партньори на Украйна има подозрения, че зад тях стои самата Русия. Според института Bruegel е възможно този акт е свързан с желанието на Москва да накаже Германия за помощта за Украйна. Тъй като спирането на газовите доставки за най-големия пазар на "Газпром" може да не бъде прието еднозначно, Кремъл може да е наредил взривяването на съоръжението. През цялото лято на миналата година Русия намаляваше доставките на газ за Германия до минимум, притискайки я да позволи експлоатацията на "Северен поток 2". 

В Москва също смятат "проукраинската връзка" за фалшива новина. Публикацията в NYT беше осмяна от бившия президент на Русия Дмитрий Медведев, който нарече информацията "глупава американска пропаганда". Русия смята за по-вероятна версията на журналиста Сиймор Хърш, която замесва САЩ във взривовете. Преди това Москва обвини и Великобритания за този акт.

Гаранции за сигурност от НАТО

По време на брифинга след срещата със Санна Марин Зеленски коментира още, че очаква гаранции за сигурността на Украйна от НАТО, които да бъдат представени на срещата на върха във Вилнюс през юни. Киев подаде молба за членство в Алианса в края на септември, но Зеленски обясни, че никой не очаква страната да бъде приета в организацията докато се водят военните действия. Той обаче настоява за определени действия за гарантиране на сигурността, докато бъде възможно Украйна да бъде пълноправен член на НАТО.

Двамата лидери са обсъждали военната помощ за Украйна и санкциите срещу Русия, стана ясно от изявленията им след срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Конечно ние си взривихме газопровода, за да не плащаме огромни обезщетения за спрени доставки (позовавайки се на force majeure). Ето и най-глупие *** уже знают.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
Значи иска независим трибунал, а не иска независими медии. Супер демократичен подход, нещо от рода на Моето си е мое, чуждото е общо.Даже зелката вече разбра, че Русия няма нищо общо, ама не смее да го напише, че ще пречупи Демократичните си възгледи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
dean.jordanov
преди 1 година
зеленски току що обчини САЩ в дезинформация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
то беше очевидно от самото начало , че рашибозука си взриви тръбите , за да ни прави сечено ... но ние пак ще произвеждаме снаряди и пак ще ги продаваме на Украйна по 1 евро с отложено плащане от 5 години ... и танкове ще произвеждаме и ще продаваме на украинците по 2 евро бройката пак с отложено плащане от 8 години ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още