IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Москва имат съмнения за проукраинската следа във взривовете по "Северен поток"

Слаба холивудска драма със скучен сценарий и лош кастинг, пише Дмитрий Медведев за лансираната версия

13:38 | 09.03.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Като "глупава американска пропаганда" определя зам.-председателят на Съвета за безопасност на Русия Дмитрий Медведев версията за взривовете на "Северен поток" от "проукраинска групировка". Тя беше лансирана преди дни от New York Times, като изданието подчертава, че замесените нямат връзка с властта в Киев.

В своя канал в Telegram бившият руски президент (2008 - 2012 година) заявява, че става въпрос за "нискобюджетна холивудска драма със скучен сценарий, лош кастинг на актьорите и слаба операторска работа". Той осмива и изтекли коментари на германските власти за пробив в разследването и че издирват яхта, превозила експлозиви в Балтийско море. "В морето, пълно с кораби на НАТО и международни системи за проследяване", посочва още Медведев.

Според публикация в Die Zeit, основаваща се на журналистическо разследване, яхтата е наета на името на фирма, зад която стоят двама украински граждани. Не е ясна самоличността на хората, които са пътували с нея. Има предположения че са украински и руски граждани. "Граждани на света, просто борци с Москва", заявява Медведев във връзка с тази информация и допълва: "Самотни герои, които са се хванали с московчаните".

По-късно германските разследващи отказаха да потвърдят изтеклите данни от разследването, но заявиха, че преди около два месеца действително са издирвали яхта, плаваща в Балтийско море. Германският министър на отбраната Борис Писториус коментира пред местни медии, че не трябва да бъдат вадени заключения от един или друг факт от разследванията.

Версията с проукраинската следа беше определена като "фалшива новина" и от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Пред агенция "РИА Новости" той коментира, че става въпрос за медийна кампания, чиято цел е да "отклони вниманието". Според него "англосаксонците се суетят, защото им е неудобно пред германците".

В Москва имат своите съмнения за взривовете по тръбите на газопровода. От седмици руските власти поддържат разследване на журналиста Сиймур Хърш, според което замесени в саботажа са САЩ. Целта е била да бъде осигурена подкрепата на Германия за Украйна. Журналистът обаче не представя никакви доказателства за своите думи, публикувани в блог.

Преди това Русия обвини Великобритания за поставянето на експлозивите върху тръбите на "Северен поток". Москва се оплака, че разследващите в Дания, Швеция и Германия не им дават достъп до информация.

Украйна категорично отрича участие под каквато и да е форма във взривовете на газопровода.

Преди публикацията в NYT Западът по-скоро виждаше връзка на Русия с тях като опит на Москва да държи в подчинение Европа. 

В края на септември 2022 г. взривове разрушиха три от четирите тръби на проекта "Северен поток". Малко по-късно по време на енергийно събитие в Москва руският президент Владимир Путин предложи доставките на газ за Германия да бъдат възстановени именно по оцелялата тръба. Проблемът обаче е, че тя е част от "Северен поток 2" - газопроводът, който заради войната в Украйна така и не получи разрешително за експлоатация.

Експертът Симоне Талиапиетра от института Bruegel коментира пред Politico още един мотив на Русия. Според нея прекъсването на доставките на газ за Германия като част от енергийната война на Путин с ЕС би имало силни критики в Русия. Германия беше най-големият пазар на "Газпром" в Европа, а съответно и източник на най-много приходи, а и като цяло връзките между двете страни преди войната в Украйна бяха добри. Разрушаването на тръбите слага край на спорове дали спирането на газа за Берлин е приемлив ход, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: zelka007 е как ве, хамериканците разправят, че е дело на проукраинска групировка. Нима обвиняваш руснаците в проукраинство? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
това си е вътрешна работа на рашибозуците , са се надприказват и гледат кой от кой етаж ще скочи ... нефелно племе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Те ако бяха украинците, още на следващи ден щяха сами да се хвалят каква полезна работа са свършили. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още