IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

 „Северен поток" вероятно е разрушен от проукраински саботьори

Ако тезата се потвърди, това може да доведе до значително напрежение в западния алианс, подкрепящ Украйна

07:30 | 08.03.23 г. 22
Автор - снимка
Създател
САЩ предоставят нови данни за инцидента. Снимка:  EPA/SWEDISH COAST GUARD
САЩ предоставят нови данни за инцидента. Снимка: EPA/SWEDISH COAST GUARD

Разрушаването на газопроводите „Северен поток 1" и „Северен поток 2" в Балтийско море очевидно е дело на проукраински саботьори. Това съобщи New York Times във вторник, като се позова на американски правителствени служители. Информацията беше потвърдена и пред Handelsblatt. Няма индикации, че правителството в Киев е участвало в планирането.

Die Zeit пък предостави допълнителни подробности за предполагаемата атака във вторник вечерта. Според материала на германския седмичник разследващите са успели да идентифицират яхта, която очевидно е била използвана за тайната операция. Твърди се, че лодката е била наета от компания, базирана в Полша и притежавана от двама украинци.

Както пише Die Zeit, екипажът се е състоял от капитан, двама водолази, двама помощници и лекар(петима мъже и една жена), за които се твърди, че са транспортирали експлозивите до местата на престъпленията и са ги заложили там. Националността на извършителите не е ясна, предполага се, че са използвани фалшиви паспорти. Дори и след този материал разследващите не успяват да възстановят връзките с украинското правителство.

Говорителят на украинския президент Володимир Зеленски отрече страната му да е замесена в нападението. „Украйна няма нищо общо с нещастието в Балтийско море", заяви говорителят. Той също така не разполагал с информация за евентуална „проукраинска диверсионна група".

Въпреки това новите данни са от изключително политическо значение. Ако се потвърди, че проукраинските сили са извършили нападението, това може да доведе до значително напрежение в западния алианс.  

Малко след експлозиите държавите от НАТО публикуваха изявление, в което изразиха „дълбоката си загриженост" от случилото се и подчертаха: „Всяка умишлена атака срещу критичната инфраструктура на съюзниците ще бъде посрещната със съвместен и решителен отговор“. 

Газопроводите „Северен поток" бяха съфинансирани от европейски компании и се считаха за ключов елемент от енергийните доставки за Германия до началото на руската война срещу Украйна. 

„Германското правителство взе под внимание последния материал на New York Times", заяви говорител на канцлера Олаф Шолц, като се позова на текущите разследвания на федералния главен прокурор във връзка с експлозиите.

Освен това се провеждат и разследвания от компетентните органи в Швеция и Дания. „Съвсем наскоро, преди няколко дни, Швеция, Дания и Германия информираха Съвета за сигурност на ООН, че разследванията продължават и че все още няма резултат", подчерта говорителят.

Последна актуализация: 08:02 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
На втори април си изберете пак Мая Санду https://ria.ru/20230301/moldaviya-1855185151.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Германския ботуш определя жизнения стандарт на Ганъо с говедата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Козяк е търговска марка на Газпром в Кауфланд. https://***.bg/***/bylgariia/dobrev-bulgargaz-e-kupuval-gaz-ot-vintershal-posrednik-na-gazprom-2318624
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: Shadow1... можеш да вярваш в каквото си поискаш , свободен свят сме ... има хора вярват в извънземни , в Дядо Коледа , в икономическата логика , всеки е свободен да вярва в каквото иска ... :))) ... аз обаче вярвам в причинно-следвената връзка между известните ни факти , и как рассия успява да направлява конфликти с нестандартни решения от едно стотина години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 4
sssaaa
преди 1 година
Зелкич, толкова спам и нищо не каза пак. Сега последно Русия ли има изгода да ги няма тръбите или САЩ. Кажи на всички да знаят за евроатлантическия ти бистър ум и логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 9
valentino29
преди 1 година
"Северен поток" вероятно е разрушен от проукраински саботьори" ........,най после една истина,натото саботира свои членове,найс а! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 7
Shadow1
преди 1 година
Не, аз за себе си изключвам да е Русия поради редица предпоставки и най-вече тази която казах. Сега ако говорим какво теоритично е възможно само ще си изубим времето, те и извънземни на теория може да са били. Така че приключвам този дебат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: Shadow1... и последно в цялата картинка ... чрез взривяването на патока , рашибозука клaти сътрудничеството на ЕС и НАТО , иска да внася недоверие м/у партньорите ... което , ако се получи , помага да печели време във войната на изтощение с Украйна ... кой ти гледа някаква дребна икономика , след като се възстановява историческата несправедливост с новите териториални придобивки ... а парадокса е , че те имат огромни обезлюдени територии и тази тенденция се задълбочава експоненциално ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 23
zelka007
преди 1 година
До: Shadow1... наративите на рассийската прпаганда не ти ли правят впечатление , колко са удобни и повърхностно насочени . първо беха ингилизите , щото англосаксите са архиврагове на добрите и миролюбиви рашибозуци . след това се оказаха хамериканци и норвежци , щото видиш ли те имали най-голям келепир от всичко . а сега пък украинци с помощ от поляците , щото то нормално за фашисти да разрушават , хем парите и оръжията харчат на добрите европейци , хем ги еввват откъм гърбът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
До: Shadow1... първо неква заблуда е , че това са рассийски тръби . ми не са . 50% са на полудържавни немски/австрийски/френски газови търговци и 50% на гъссспром . проекта 100% е финансиран от немски/австрийски/френски банки с европейски пари , не с рассийски . всичко по проекта без изключения е произведено и доставено от европейски фирми ... кое е руското в него ?! тия в една съвременна турбина не могат да сменят маслен уплътнител и да избършат течовете ... нефелно племе ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още