IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

 „Северен поток" вероятно е разрушен от проукраински саботьори

Ако тезата се потвърди, това може да доведе до значително напрежение в западния алианс, подкрепящ Украйна

07:30 | 08.03.23 г. 22
Автор - снимка
Създател
САЩ предоставят нови данни за инцидента. Снимка:  EPA/SWEDISH COAST GUARD
САЩ предоставят нови данни за инцидента. Снимка: EPA/SWEDISH COAST GUARD

Разрушаването на газопроводите „Северен поток 1" и „Северен поток 2" в Балтийско море очевидно е дело на проукраински саботьори. Това съобщи New York Times във вторник, като се позова на американски правителствени служители. Информацията беше потвърдена и пред Handelsblatt. Няма индикации, че правителството в Киев е участвало в планирането.

Die Zeit пък предостави допълнителни подробности за предполагаемата атака във вторник вечерта. Според материала на германския седмичник разследващите са успели да идентифицират яхта, която очевидно е била използвана за тайната операция. Твърди се, че лодката е била наета от компания, базирана в Полша и притежавана от двама украинци.

Както пише Die Zeit, екипажът се е състоял от капитан, двама водолази, двама помощници и лекар(петима мъже и една жена), за които се твърди, че са транспортирали експлозивите до местата на престъпленията и са ги заложили там. Националността на извършителите не е ясна, предполага се, че са използвани фалшиви паспорти. Дори и след този материал разследващите не успяват да възстановят връзките с украинското правителство.

Говорителят на украинския президент Володимир Зеленски отрече страната му да е замесена в нападението. „Украйна няма нищо общо с нещастието в Балтийско море", заяви говорителят. Той също така не разполагал с информация за евентуална „проукраинска диверсионна група".

Въпреки това новите данни са от изключително политическо значение. Ако се потвърди, че проукраинските сили са извършили нападението, това може да доведе до значително напрежение в западния алианс.  

Малко след експлозиите държавите от НАТО публикуваха изявление, в което изразиха „дълбоката си загриженост" от случилото се и подчертаха: „Всяка умишлена атака срещу критичната инфраструктура на съюзниците ще бъде посрещната със съвместен и решителен отговор“. 

Газопроводите „Северен поток" бяха съфинансирани от европейски компании и се считаха за ключов елемент от енергийните доставки за Германия до началото на руската война срещу Украйна. 

„Германското правителство взе под внимание последния материал на New York Times", заяви говорител на канцлера Олаф Шолц, като се позова на текущите разследвания на федералния главен прокурор във връзка с експлозиите.

Освен това се провеждат и разследвания от компетентните органи в Швеция и Дания. „Съвсем наскоро, преди няколко дни, Швеция, Дания и Германия информираха Съвета за сигурност на ООН, че разследванията продължават и че все още няма резултат", подчерта говорителят.

Последна актуализация: 08:02 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 14
danchomentata
преди 1 година
German railways to become climate-neutral by 2040. https://en.wikipedia.org/wiki/NordLink
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 29
evlogi
преди 1 година
Кво значение има кой.Важното е, че се свърши една хубава работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още