IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

 „Северен поток" вероятно е разрушен от проукраински саботьори

Ако тезата се потвърди, това може да доведе до значително напрежение в западния алианс, подкрепящ Украйна

07:30 | 08.03.23 г. 22
Автор - снимка
Създател
САЩ предоставят нови данни за инцидента. Снимка:  EPA/SWEDISH COAST GUARD
САЩ предоставят нови данни за инцидента. Снимка: EPA/SWEDISH COAST GUARD

Разрушаването на газопроводите „Северен поток 1" и „Северен поток 2" в Балтийско море очевидно е дело на проукраински саботьори. Това съобщи New York Times във вторник, като се позова на американски правителствени служители. Информацията беше потвърдена и пред Handelsblatt. Няма индикации, че правителството в Киев е участвало в планирането.

Die Zeit пък предостави допълнителни подробности за предполагаемата атака във вторник вечерта. Според материала на германския седмичник разследващите са успели да идентифицират яхта, която очевидно е била използвана за тайната операция. Твърди се, че лодката е била наета от компания, базирана в Полша и притежавана от двама украинци.

Както пише Die Zeit, екипажът се е състоял от капитан, двама водолази, двама помощници и лекар(петима мъже и една жена), за които се твърди, че са транспортирали експлозивите до местата на престъпленията и са ги заложили там. Националността на извършителите не е ясна, предполага се, че са използвани фалшиви паспорти. Дори и след този материал разследващите не успяват да възстановят връзките с украинското правителство.

Говорителят на украинския президент Володимир Зеленски отрече страната му да е замесена в нападението. „Украйна няма нищо общо с нещастието в Балтийско море", заяви говорителят. Той също така не разполагал с информация за евентуална „проукраинска диверсионна група".

Въпреки това новите данни са от изключително политическо значение. Ако се потвърди, че проукраинските сили са извършили нападението, това може да доведе до значително напрежение в западния алианс.  

Малко след експлозиите държавите от НАТО публикуваха изявление, в което изразиха „дълбоката си загриженост" от случилото се и подчертаха: „Всяка умишлена атака срещу критичната инфраструктура на съюзниците ще бъде посрещната със съвместен и решителен отговор“. 

Газопроводите „Северен поток" бяха съфинансирани от европейски компании и се считаха за ключов елемент от енергийните доставки за Германия до началото на руската война срещу Украйна. 

„Германското правителство взе под внимание последния материал на New York Times", заяви говорител на канцлера Олаф Шолц, като се позова на текущите разследвания на федералния главен прокурор във връзка с експлозиите.

Освен това се провеждат и разследвания от компетентните органи в Швеция и Дания. „Съвсем наскоро, преди няколко дни, Швеция, Дания и Германия информираха Съвета за сигурност на ООН, че разследванията продължават и че все още няма резултат", подчерта говорителят.

Последна актуализация: 08:02 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 16 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
От цялата работа не ми стана ясно - САЩ не си признават, че са проукраински или че са саботьори? Ей го на и зелков с неговите самовзривени теории, даже да се установи че 100% САЩ са го направили, пак ще си говори глупостите. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
Смятай колко *** трябва да си за да си помислиш, че рашките сами ще си прекъснат приходите. Просто ситуацията е таква, че евроатлантиците обвиняват за всичко Русия. Не че те са невинни, но не са виновни за всички лоши неща, които се случват. Това е игра на политика и национални интереси. От този умишлен и преднамерен акт има само един печеливш и той е САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Заради "ЦУМ-гейт": Цацаров обвини в корупция двама ексшефове на КЕВРhttps://m.inews.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%97%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%A6%D0%A3%D0%9C-%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D1%82-%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%88%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D0%95%D0%92%D0%A0_l.a_c.327_i.563507.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 8
Shadow1
преди 1 година
И защо не е лицензиран вече тогава? Аз не мисля че някой в Русия е залагал че ще лицензират газопровод заради саботаж на други трасета. Затова и изключвам Русия да си е разрушила своите тръби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Wintershall Dea, one of the main investors in the Nord Stream 2 pipeline, will fully exit Russia in response to Moscow's invasion https://***.dker.bg/files/DOWNLOAD/res_r_117_10.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Булгаргаз ЕАД е представило извадка от договор за покупко-продажба на природен газ сключен между WINTERSHALL ERDGAS HANDELSHAUS ZUG AG и Булгаргаз ЕАД, от 01.05.1997 г. със срок на действие до 31.12.2012 г. В договора има клауза Задължения за вземане или плащане, като купувачът се задължава да закупи и вземе от продавача, или ще заплати ако е предоставено и не е взето, количество природен газ, равняващо се на 80% от годишното договорно количество (ГДК).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 14
ratten
преди 1 година
да, със сигурност са саботьори.съмнение няма, че скоро ще им намерят личните карти на някой плажили в рибарска мрежа.другия вариант е путин да ги е гръмнал.бас държа, че си е казал; бе я да опукам тия тръби и да не мога да диктувам условията на швaбите, докато си играя с бозаджийския кран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 24
zelka007
преди 1 година
До: Shadow1... възможно е , да е организирано така , че да води към украинци ... :))) ... два факта за размисъл ... защо не са взривили всичките четири тръби , а оставиха една точно от СП2 , дето не е лицензиран , за да го лицензират и да тръгне веднага ?! и второ , как още преди да са ясни окончателните разрушения , излезна един гъспромовски висш кадър и обясни , как възстановяването щяло да струва незнам си колко милиона и да отнеме от 6 до 12 месеца , можели да започнат веднага ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 10
Shadow1
преди 1 година
Много удобно звучи, една яхта, един капитан и двама водолази да намерят подходящ експлозив да спуснат 300кг. от него на 90 метра, да намерят тръбите, да настроят таймер и да сработи всичко без никой да разбере. Чак сега когато се появиха обвинения срещу САЩ излезе тази версия, сякаш досега някой се надяваше всичко да се забрави но като се повдигна отново темата е бил принуден да измисли прикриваща история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Тия ша изловат рибата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още