IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследването на взривовете по "Северен поток" все още не е приключило

Русия твърди, че не получава информация от разследващите органи в Швеция, Дания и Германия

12:30 | 22.02.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разследването на взривовете по трасето на газопровода "Северен поток" по дъното на Балтгийско море все още не е приключило, се казва в обща позиция на Дания, Швеция и Германия до ООН, пише Ройтерс. Темата влезе в дневния ред на Съвета за сигурност по искане на Русия. Москва очаква да бъде гласувана и резолюция до края на седмицата.

Постоянният представител на Русия в организацията Василий Небензя коментира по време на снощното заседание, че Москва няма информация за разследването, пише ТАСС. Според Небензя Западът не показва желание да си сътрудничи с Русия.

"Имаме сериозни съмнения относно ефективността, прозрачността и безпристрастността на разследванията, които се провеждат в редица национални юрисдикции", твърди руският представител.

В писмото си до ООН трите държави обаче са категорични, че споделят информацията от разследването с руските власти. Първоначалните данни показват, че причината за разрушаването на трите тръби на проекта са "мощни експлозии, дължащи се на саботаж".  

Небензя коментира по този повод, че Швеция, Дания и Германия са игнорирали искания от октомври 2022 година Русия да участва в разследването на инцидента. Целта е да се прикрие ролята на САЩ, смятат в Москва.

В Русия отдават голямо значение на разследване на журналиста Сиймур Хърш, който посочи в своя блог, че американски водолази, съвместно със свои норвежки колеги, са заложили експлозиви по тръбите на "Северен поток". Целта е била да бъде осигурена подкрепата на Германия за Украйна, твърди журналистът, но без да дава никакви доказателства за думите си.

В САЩ определиха журналистическото разследване като "научна фантастика" и пример за дезинформация.

Още в първите дни на инцидента Русия и Запада започнаха да се обвиняват взаимно за инцидента. Русия обвини и британските тайни служби в съпричастност към него.

Според Запада взривовете са причинени от Русия, за да бъде допълнително изнудвана Германия и Европа. Разрушени бяха три от тръбите, като жизнеспособна е една тръба от "Северен поток 2", който така и не получи разрешение за експлоатация от германските власти.

През есента руският президент Владимир Путин по време на енергийно събитие в Москва предложи на Германия да даде разрешение и руският природен газ отново ще потече към страната именно през тази тръба. По този начин Берлин трябваше да се спаси от тежката зима и липсата на газ.

Но зимата се оказа мека, а Германия скоростно откри два терминала за втечнен газ, които осигуряват достатъчни количества от суровината на този етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Много интересно, разследването на падналия самолет приключи още на другия ден и веднага бббяха назовани виновните, а тука края му не се вижда. Не можаха да слязат и да намерят невзривените боеприпаси ли за толкова време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
хаха ... без трима-четирима чeбурашки , дежурните по форум са се разписали ... нефелните крадци на съдомиялни и перални сами си гръмнаха тръбите , за да правят сечено на ЕС ... нека си горят газчицата на Портовая ... успех в търговията с рубли ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
ratten
преди 1 година
До: Alex Silver говедарчетата такъв некъпaн ще го нaлапат, че нема и да разберат китайски ли е, руски ли е, арабски ли е или колективен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
transmission protection instrument Да не е източна срещу западна ми да е северна срещу южна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
РФ да започва със санкциите срещу ТАЩ. Като начало може да им спретне спиране на доставките на ядтрено гориво. Има и още един доста дълъг списък, за който гаванките дори не се сещат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
public relations meaning:https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=uriserv:OJ.C_.2018.213.01.0062.01.ENG.xhtml.C_2018213EN.01006801.tif.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=uriserv:OJ.C_.2018.213.01.0062.01.ENG.xhtml.C_2018213EN.01006801.tif.jpghttps://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:52018XC0618%2802%29&rid=6 Рес публиките на Рассията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Разследването на взривовете по "Северен поток" все още не е приключило === Хехе, същото, както се случи с "разследването" на катастрофата с МН-17. Осем години не стигнаха. Вероятно ще са нужни 8х8 години. И отново не допускат РФ до разследването. По замашките им ще ги познаете. А Германия не смее да се изкашли, щото америкосите са й дали силно слабително... На ход да очакваме Белингкат? Беше крайно време да се обадят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ratten
преди 1 година
това разследване изобщо няма за цел да приключиа ако случайно приключи, че е срещу "неизвестен извършител", като в милицията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още