IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Технически е възможно да се възобнови транзита по „Северен поток“

За целта ще е необходимо време и средства, изтъква руският вицепремиер Александър Новак

16:15 | 02.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Руският вицепремиер Александър Новак. Снимка: Bloomberg L.P.
Руският вицепремиер Александър Новак. Снимка: Bloomberg L.P.

Технически е възможно да се възобнови подаване на природен газ по инфраструктурата на „Северен поток 1 и 2“, заяви руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица бяха открити общо четири теча по трасетата в участъка, минаващ през Балтийско море, близо до Дания и Швеция.

"Разбира се, има технически възможности за възстановяване на инфраструктурата, необходимо е време и подходящи средства. Сигурен съм, че ще се намерят подходящи възможности", посочи Новак.

Енергийният регулатор на Дания заяви в неделя, че е бил информиран от оператора Nord Stream AG, че е постигнато стабилно налягане при „Северен поток 1“, което показва, че изтичането от последните течове е спряно.

В началото на седмицата операторът на "Северен поток 2" изненадващо съобщи за намаляване на налягането по една от тръбите. Това се дължи на теч някъде по дъното на морето, обясни говорителят на Nord Stream 2 AG. Само няколко часа по-късно се разбра и за още два теча - този път по тръбите на "Северен поток 1", и подозренията вече се насочиха към умишлени действия срещу проекта.

Руският президент Владимир Путин пестеливо коментира темата по време на церемония, на която подписа договорите за присъединяване на четири окупирани украински територии към Руската федерация. За саботажа той обвини "англосанксонците", за които санкциите срещу Русия не са достатъчни.

От своя страна президентът на САЩ Джо Байдън посочи, че масивният теч от газопроводната система „Северен поток" е умишлено действие и че не трябва да се вярва на руските изявления за инцидента.

Часове по-рано Норвегия обяви, че засилва патрулирането на енергийните съоръжения в страната и че Германия, Франция и Обединеното кралство оказват съдействие, като засилват наблюдението над петролните и газовите инсталации в Балтийско и Северно море. Частните компании, включително ConocoPhillips и TotalEnergies SE, повишиха сигурността си след течовете и след съобщенията за безпилотни летателни апарати в близост до техните офшорни съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Да ве , само да плащаме и рашибозука да руши ... :))) ... Нали бъдещето е в Азия ?! Успех с китайците ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още