IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етнически конфлити могат да вгорчат предизборната кампания на Владимир Путин

Руският президент трябва да се бори и с инфлацията, изчезването на храни от магазините и липсата на парно

17:49 | 21.01.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Редки за Русия кадри на масови сблъсъци между протестиращи и полиция се появиха в социалните мрежи от Република Башкортостан (Башкирия) в състава на Руската федерация. В градчето Баймак хиляди се събраха в подкрепа на местния активист Фаил Алчинов, осъден на четири години за подбуждане на етническа омраза. Делото мина при закрити врата на 17 януари.

През пролетта на 2023 година 37-годишният Алчинов се обяви против развитието на мина в региона, сочейки че тя ще има негативни последствия за башкирите - тюркска етническа група, близка до татарите, живееща Башкирия, разказва CNN. Politico допълва, че в изказване Алчинов е използвал думите "кара халюк", които на башкирски означават "прости хора", но русаците ги превеждат буквално - "черни хора".

Във видеата от протеста, разпространени в социалните мрежи, се виждат опитите на полицията да разпръсне събралите се хора със сълзотворен газ, както и арести на протестиращи. Чуват се и викове "Свобода" и "Срам", когато полицията разпръсва хората. Подобни масови протести са изключително рядка гледка в Русия, особено след началото на т.нар. от Кремъл "специална военна операция" в Украйна. Законодателни промени засилиха правата на полицията да арестува участници в масови акции, когато са определени от властите като незаконни.

В Telegram Радий Хабиров, ръководител на Башкирия, пое вината за напрежението в републиката. Според него местните власти и самият той не са обяснили на хората, че Алчинов не е екоактивист, а е терорист, членувал в признатата за терористична организация "Башкорт", и е във връзка с организации, настояващи за партизанска война и отделянето на Башкортостан от Руската федерация.

Хабаров е един от приближените до Путин, работел преди в администрацията в Кремъл, припомня европейското издание Politico.

Руски опозиционери отбелязват, че между 2 хил. и 5 хил. души са се събрали на протест в Баймак, където се проведе съдебния процес. По данни от преброяване през 2018 година в града живеят към 17 хил. души. От Института за изучаване на войната (ISW) оценяват мащабите на протеста като съизмерими с размириците в Дагестан, разиграли се през есента заради очакване бежанци от Израел да бъдат настанени в района.

На 19 януари протести, но много по-малобройни имаше и в столицата на Башкирия - Уфа, които бързо бяха разпръснати от полицията.

Едва ли някой има съмнения, че Владимир Путин ще спечели изборите в Русия, насрочени за март 2024 година. Подобни стълкновения обаче не са по вкуса на Кремъл.

Според живеещия в Украйна бивш депутат от руската Дума Иля Пономарьов в Башкирия зее сериозен конфликт. Пред телевизионния канал Freedom той отбеляза, че властите са се изплашили и могат да прибегнат до неочаквани действия, а с това да насърчат и продължаване на протестите в региона. Според него има вероятност за подобни сблъсъци и в други региони - например Якутия.

"Трябва да се има предвид, че в Република Башкортостан няма национално мнозинство - има три етноса - башкири, татари и руснаци. В случая с Якутия обаче повече от половината население са якути с много добре развито национално самосъзнание", казва още Пономарьов.

Според него Якутия е "самодостатъчен" регион и няма нужда от подкрепата на Кремъл във финансово отношение. В сибирските региони - Тива, Бурятия, има и причини за бунтове, отбеляза още той.

Пономарьов беше единственият депутат в руската Дума, който гласува против анексирането на Крим през 2014 година. От години той живее в Киев и участва активно в обществения живот.

Потенциално напрежение може да донесе разследване на следствената служба срещу един от лидерите на узбекската общност, поискано от военни кореспонденти в Украйна. В свой пост в социалните мрежи Усман Баратов определя участващите във войната като "петли" - силно обидно в руския жаргон. Според  ISW руските военни кореспондети, част от които ултранационалисти, могат да предизвикат и други разследвания срещу натурализирани руснаци или представители на други етнически групи.

"Всички етнически диаспори и общности не са нищо повече от легализирани мафиотски структури", написа в своя канал в Telegram зам.-председателят на Думата Пьотр Толстой.

"Време е да сложим край на междуетническия либерализъм. В Русия не трябва да има място за паралелни структури със собствени закони, обичаи и власти. Само стриктно спазване на нормите на руското законодателство и поведение", пише още руският политик.

Напрежението в Република Башкортостан е просто поредното предизвикателство, пред което руският президент Владимир Путин ще трябва да се изправи в рамките на своята предизборна кампания. Преди това се натрупаха проблеми, свързани с инфлацията, недостиг на храни, липсата на работна ръка, прекъснатото топлоподаване в редица региони в най-студените дни на януари досега. Всяка година в руските региони топлоподаването се прекъсва през лятото за прафилактика и ремонти, но според местни коментари през последните години не се правят всички необходими ремонти, а част от средствата, заделени за това, се прибират. Войната в Украйна е направила ситуацията с корупцията още по-тежка. Анекдоти се разказват, че улиците се разкопават, тръбите се боядисват, за да не се вижда корозията и всичко се засипва, пише още Politico.

Сега на много места в Русия действително има "гейзери" от аварирали топлопроводи.

Обстрелът на Белгородска област в края на 2023 година, както дроновете,които Украйна използва по цели на руска територия, включително и с реактивни двигатели, които достигат до все по-далечни точки - на 18 януари дрон порази петролен терминал на Балтийско море край Санкт Петербург, "приближават" войната до руснаците, които могат да реагират гневно към властта.

В събота (20 януари) съпругата на воюващ в Украйна руснак поиска връщането му у дома, съобщи Ройтерс. "Владимир Владимирович Путин издаде заповед за изпращането на мъжа ми там (Украйна - бел. Ройтерс). Искам да знам кога ще издаде заповед за връщането му у дома", е казала тя пред поддръжници на президента в предизиборен щаб. Съпругът на Мария Андреева е мобилизиран през октомври 2022 година, посочва агенцията. Андреева е част от движение на съпруги на воюващи руснаци, които настояват за демобилизация на техните близки.

Всички тези проблеми могат да натежат в един момент, въпреки уверенията на Путин, че руската икономика е най-голямата в Европа по паритет на покупателната способност, заради което изчезнаха яйцата и пилешкото месо от магазините в страната. Надеждата в Кремъл е, че след зимата следва пролетта и много от тези трудности ще бъдат забравени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 21.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 3 месеца
До: zelka007, кажи ни малко за протестите в Германи (300хиляди), а може в Полша (200 хиляди) и Румъния (на площада в Букурещ има 5000 души, 100 трактора и 100 камиона). Или викаш най-демократично ни изброяваш само тези в западналата Русия, а в просперираща Европа те са маловажни и даже Недемократични?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
adimos
преди 3 месеца
Тотал щета си, ходи на психятър зелен07
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 13
zelka007
преди 3 месеца
в република Башкортостан протестите са събрали около 6000 души ... има над 20 арестувани , поне още 20 са били закарани до бърза помощ ... там рашибозуците не ги понасят , както и много други поробени народи в рассийската ... :))) ... специално зануленият детеубиец от бункера под кремля има лично отношение в тази "республика" ... разграбване земите на местните , закриване на местните компании за добив , неплащане на концесионни такси , неспазване на еконормите ... буре с барут ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 12
zelka007
преди 3 месеца
на който му е интересно ... догарянето на инсталацията на терминалът за втечнен газ от първо лице ... напълно неизползваемо поне до пролетта съоръжение ... :))) ... гъделът е , че двата дрона вероятно са прелетели и над беларус ... https://***.youtube.com/watch?v=Tprky4kNt3Y
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още