IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин обвини Украйна и Запада за антисемитските настроения в Дагестан

Руските военни са преминали от защита в настъпление в няколко направления около Бахмут

07:52 | 31.10.23 г. 9
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна и западните разузнавателин служби стоят зад погрома на летището в Махачкала (Дагестан), заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на заседание с членове на Съвета за сигурност, правителството и ръководството на правоприлагащите органи, пише пресслужбата на Кремъл.

На 29 октомври демонстранти нахлуха на летището с антисемитски плакати и нападнаха самолет, летящ по редовен полет от Тел Авив. Разследванията показаха, че в социалните медии в републиката, която е в състава на Руската федерация, са се появили съобщения, че на борда има бежанци от Израел, които ще бъдат настанени в Дагестан.

В първото официално изявление по случая говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова заяви директно, че той е предизвикан от "киевския режим". "Киевският режим в момента е максимално заинтересован от дестабилизацията на Русия и дискредитацията ѝ на международната сцена на фона на угасващото внимание на световната общественост към кризата в Украйна", коментира тя.

В своето изявление преди началото на срещата Путин за пореден път заяви, че САЩ стоят зад конфликта между Израел и "Хамас", в Украйна, в Афганистан, Ирак, Сирия и други конфликти по света. "Те поставят своите военни бази навсякъде, постоянно използват военна сила с повод и без повод, и изпращат оръжие в зоните на конфликти. Те изпращат финансови ресурси, включително в Украйна и Близкия изток, и подклаждат омраза в Украйна и Близкия изток", заяви руският президент.

Според него целта е да бъде отслабена Русия, защото САЩ не са доволни от участието ѝ в решаването на глобални и регионални проблеми.

Путин нареди на правоохранителните органи да вземат "твърди, навременни и точни действия за защита на конституционния ред на Русия, правата и свободите на нашите граждани, междуетническата и междурелигиозната хармония", но така и не осъди атаката на летището.

От своя страна, украинският президент Володимир Зеленски, който остро осъди атаката още на 29 октомври, заяви, че случилото се в Дагестан показва слабостта на властите в Москва. Това е вторият случай, при който те губят контрол, каза той във вечерното си обръщение по повод 614-я ден от пълномащабната война в Украйна, визирайки и "похода на справедливостта" на лидера на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин през лятото.

"Това е сигнал, че Русия може засега да извършва бойни действия и да увеличава натиска на някои места на фронтовата линия, но в същото време е неспособна да издържи на стратегическата конфронтация", допълни още Зеленски.

Според директора на стратегическия комуникационен център на НАТО Йенс Сартс атаката на летището в руската република показва радикализацията на руското общество, резултат от войната в Украйна и свързаните с това публикации в медиите против украинците, Запада, Израел. Той отчете още, че голяма част от воюващите в Украйна идват именно от Дагестан и другите републики в състава на Руската федерация.

Руските военни преминават в настъпление и край Бахмут

Руските военни преминаха от защита в настъпление в няколко направления и около Бахмут, съобщава ръководителят на сухопътните сили на Украйна ген. Олександър Сирский в Telegram. Той допълва, че поставените цели не са постигнати. Геолокализирани данни пък показват, че украинските военни имат напредък край Курдюмивка (10 км от Бахмут), както и известни победи край Роботине (Запорожка област), пише Институтът за изучаване на войната (ISW).

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отбелязват в своята сводка за изминалия ден, че опити за връщане на позиции руснаците правят към Авдиевка и Купянск, много интензивни остават боевете и за напълно разрушеното населено място Маринка. Край Лиман за пореден ден няма атаки и продължава прегрупирането на войските, съобщават още от ВСУ.

Като цяло интензивността на бойните действия започна да намалява - до 36 директни бойни сблъсъка, което е под средното за изминалата седмица. В някои от предишните дни имаше по над 100 сблъсъка. Под артилерийски обстрел обаче са били повече от 110 населени места в прифронтовите региони.

От своя страна, Министерството на отбраната на Русия също съобщава за множество отбити атаки на укранците край Купянск, Лиман и в Запорожка област.

Изтласкването на фронтовата линия с 30 км назад ще спре непрестанния обстрел над Херсон и населените места в близост, посочи бившият генерал от ВВС на Украйна Роман Свитан пред телевизионния "Канал 24". Той обясни, че обстрелът се извършва с въздушни бомби и артилерийски снаряди, които не могат да бъдат прихванати от системата за противовъздушна отбрана (ПВО). Южното командване съобщи, че само на 30 октомври десният бряг на Днепър е обстрелван с близо 40 въздушни бомби.

Руските военни анализатори съобщават за укрепване на позициите на украиците край населеното място Кринки на левия бряг на р. Днепър. Руски военни пък се оплакват от липсата на електронно оръжие за защита на региона.

Русия съобщи за осем свалени ракети Storm Shadow над Крим и обстреля Одеса

Русия съобщи за атака с осем ракети Storm Shadow над Крим по обяд на 30 октомври, като всички ракети са били унищожени от системите за ПВО. Сателитни снимки обаче показват пожар в Център за радиоелектронна борба на Черноморския флот, който има за задача да унищожава дронове.

Русия изстреля 4 ракети "Искандер" и две Х-59 по Одеса, като ударите са предимно към пристанищната инфраструктура и кораборемонтен завод.

През нощта срещу 31 октомври Русия е обстреляла Украйна с два бойни дрона и една ракета Х-59. Дроновете са унищожени, докладва ВСУ.

ISW цитира руски военен кореспондент, според когото Русия започва да използва по-точни, лазерно насочвани ракети, чието отклонение е 5 метра, а не както конвенционалните бомби - 50 метра.

Украйна получава четвъртата си система Patriot

Започна обучението на украинските военни, които ще управляват системата за ПВО Patriot, която ще бъде предоставена от Германия, съобщават още от ВСУ. Това е четвъртата система, с която ще разполага Украйна, след като получи по една от САЩ и Нидерландия, а сега и втора от Германия.

Според анализаторите поне една от тях е на дежурство край Киев.

Има много варианти за разполагане на новата система - край Одеса, Миколаев, Херсон, Харков или централните части на страната, коментират украински анализатори. Вариант е със системата да бъде пазена и инфраструктурата за F-16.

Междувременно нидерландският премиер Марк Рюте увери Зеленски, че първите самолети, които страната му ще предаде на Киев, ще бъдат в Румъния до средата на ноември. Става въпрос за самолети, на които ще се обучават украинските пилоти. Нидерландия ще представи още военна помощ за Киев, включително и ракети за системите Patriot.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 7
evlogi
преди 6 месеца
До: Naemate1 ... Владимир Путин по време на заседание с членове на Съвета за сигурност, правителството и ръководството на правоприлагащите органи, пише пресслужбата на Кремъл....Откъде говори и дали говори, знае само пресслужбата на Кремъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
evlogi
преди 6 месеца
Няма такъв оли.гоф,рен.Добре че е тоз Запад, че ако го нямаше, с кво щеше да си оправдава про.стоти.ите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
Naemate1
преди 6 месеца
Путин от фризера ли говори :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
0pk
преди 6 месеца
До: zelka007 зелкич, тва като се хилиш на външните намеси в дагестан, сешлисе за великите изборни намеси в мекката на демокрацията извършени лично от Путин, веднага след наместа му в покачване на американското гориво по бензиностанциите? Или те там бяха действителни, за разлика от тези измислените? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 11
sssaaa
преди 6 месеца
До: zelka007, Фекален, кажи ни как върви пролетно-лятно есенната контра-атака? В атака ли сте или още чакате нови Евроатлантически доставки за препродаване на черния пазар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 13
zelka007
преди 6 месеца
друзя антиваксъре-газовици ... гледам цената на петрола , нещо не е според предвижданията на брадатия в пясъците и зануленият от бункера , въпреки милионите барели ограничения в добива ... единият строи мегаломанщини , другият си играе на войници с големите батковци ... и на двамата не им спори ... !! ... та в тоя ред на мисли , брадатия би приел още съкращения на добивът , ако в рассийските културни центрове по света започнат да правят записвания за хадж ... тъй и тъй имат цар джамия ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 14
zelka007
преди 6 месеца
хех ... в мюсюлманската държава рассия въстанали муджахидините ... не може да е верно ... :))) ... и според древна кагебейска традиция , единственият виновен за вътрешната ситуация е външен враг , който дебне за ресурсите и иска да откъсва парчета от матушката ... нещо ново нема ли да измислят , за да заместят "кой ми акa в гaщuте" ?! а фронтовите новини скука , мрът кат мухи рашибозуци , уж в атака , ама реверсивна ... ракети нема , от ония дни и газ51 изкараха от музея ... всичко е по план !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още