IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия готви конфискации на активи от критици на войната в Украйна

Законопроектът бе приет от долната камара на парламента

16:14 | 31.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските депутати в Държавната дума дадоха зелена светлина на законопроект, който предвижда държавата да конфискува собственост на хора, които критикуват инвазията в Украйна – засилване на мерките на Кремъл срещу недоволството от управлението на президента Владимир Путин.

Проектозаконът, който председателят на Думата Вячеслав Володин – приближен на Путин, нарече „закон за негодниците и предателите“, бе приет единодушно, съобщава Bloomberg.

Това е трето и окончателно четене на текста в долната камара на руския парламент, който предвижда санкции срещу фалшиви новини за руската армия и публични призиви за действия срещу сигурността на държавата, съобщава ТАСС.

Според заместник-председателя на комисията по законодателни въпроси в Държавната дума Ирина Панкина конфискацията не е вид наказание, а мярка от углавно-правен характер.

„Това е малък, но принципно значим нюанс, който отличава съветския вариант на конфискация, когато може да бъде иззето всичко, от сегашната конфискация, чиято цел е изземването на оръдието на престъплението; това, което е придобито с престъпни средства“, заяви тя, цитирана от ТАСС.

Мярката разширява закона, приет скоро след началото на инвазията през 2022 г., която предвижда затвор и глоби за „дискредитирането“ на руската армия.

Проектозаконът тепърва трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента и подписан от Путин, за да се превърне в закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още