IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри използването на замразените руски активи за възстановяването на Украйна

Слух за отстраняването на главнокомандващия на ВСУ отново предизвика напрежение в Украйна

08:12 | 30.01.24 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Представителите на 27-те държави от ЕС единодушно подкрепиха предложението печалбите от замразените руски активи да бъдат използвани в полза на Украйна, съобщиха в Х (Twitter) от сайта на белгийското председателство на Европейския съвет.

Според публикация във Financial Times предложението на ЕК за използването на замразените активи на руската централна банка е внесено на 12 декември 2023 година. То предвижда използването на генерираните печалби - към 15 млрд. евро през следващите три години, да бъдат внасяни в европейския бюджет и оттам - разпределени за възстановяването на Украйна. В западните страни има замразени към 300 млрд. долара активи на Русия, като основната част от тях са в базираната в Белгия клирингова къща Euroclear (към 191 млрд. долара).

Белгийското правителство едностранно реши и предаде в полза на Украйна приходите в бюджета от данък печалба, генерирана от тези активи.

Решението за замразените средства идва само дни преди извънредната среща на европейските лидери, на която се очаква решение за актуализиране на Многогодишната финансова рамка, в което е включена и помощ от 50 млрд. евро до 2027 година за Украйна. На предишната среща в края на декември Европейския съвет не можа да вземе решение по казуса заради ветото на Унгария.

Унгарският външен министър Петр Сийярто отказа коментар дали Будапеща ще премахне ветото си по време на посещение в Украйна на 29 януари. "Темата не подлежи на двустранни обсъждания", заяви той по време на пресконференция в Ужгород.

Володимир Зеленски: Европа може и сама да окаже нужната на Украйна подкрепа

Обединена Европа може и сама да окаже нужната на Украйна помощ, но отказ на САЩ да участват би оказал много силно негативно влияние върху европейските лидери, смята украинският президент Володимир Зеленски. В интервю за ARD, взето в 700-я ден от началото на пълномащабната война, той коментира, че очаква позитивна за Украйна развръзка относно замразената помощ в американския  Конгрес.

Според него, ако Вашингтон откаже подкрепата си за Украйна, това ще скъса връзките между САЩ и Европа, както и че ще е сигнал, че Европа е оставена сама. "Това е сериозна заплаха, от която (руският президент Владимир - б.р.) Путин ще се възползва 100%. Това ще бъде сигнал, че НАТО също не е толкова силна", допълни той.

"Пасивност или нежелание на САЩ да подкрепи Украйна е лош сигнал за всички", коментира украинският държавен глава.

Германия може да бъде лидер на ЕС, категоричен е още Зеленски и допълни, че канцлерът Олаф Шолц е осъзнал след началото на войната, че един от лидерите не само на своята страна, но и на цяла Европа.

Пред германския телевизионен канал Зеленски каза още, че е разочарован не от отношението на партньорите си по отношение на доставки на оръжие сега, или подкрепа в първите дни на войната, а от силните държави, които имат силни икономики и силни армии и "броящи се на пръстите на едната ръка", които не са направили достатъчно, за да спрат пълномащабната война в Украйна след анексирането на Крим и превземането на части от Донбас през 2014 година.

Освободен ли е главнокомандващия на ВСУ?

Сериозен скандал предизвика украинският журналист Роман Цимбалюк и изданието Цензура.НЕТ, който написа във Facebook, че главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужний е освободен от поста си и на негово място е назначен ръководителят на военното разузнаване ген. Кирило Буданов. Информацията беше "потвърдена" от опозиционни депутати, които писаха, че се чака само указа на президента по казуса.

От Министерството на отбраната и от Офиса на президента категорично отрекоха информацията, но украински медии отбелязаха, че самият Зеленски не коментира темата в своето вечерно обръщение.

В Украйна отдавна се говори за обтегнати отношения между Залужний и Зеленски, като сред сочените причини са политически амбиции на генерала, както и несъгласие между двамата за военната тактика на страната. В своята годишна пресконференция в края на 2023 година украинският президент заяви, че ще продължи да работи заедно с главнокомандващия, обръщайки се към него само на малко име. Преди това той не коментира информацията за разрив в отношенията между двамата.

По-рано на 29 януари Зеленски, заедно с министъра на отбраната Рустем Умеров, Залужний, Буданов и други високопоставени украински военни отбеляза годишнина от битката при Крути - част от Украинско-Съветската война, провела се през 1918 година.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Залужний е едно от най-популярните лица в Украйна с рейтинг надхвърлящ 80% в последните проучвания. Преди година двамата с Зеленски имаха почти равна поддръжка, но редица скандали, включително и корупционни, доведоха до спад в доверието към президента до около 65% към края на 2023 година.

Война на дронове

Русия извърши една от редките по-масови атаки с дронове в последните седмици към територията на Украйна, като по данни на ВВС целите са южните части на страната - районите около Одеса, Миколаев и Херсон, както и Киевска област, Черкаска и Сумска област и Кривий Рих. Изстреляни са 35 дрона, от които 15 са унищожени от системите на противовъздушната отбрана.

От Министерството на отбраната на Русия пък съобщават за свалени 21 дрона над Крим, като губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев пише в Telegram за атаки над акваторията на Белбек, където се намира и военно летище. На този етап няма данни за повредена инфраструктура, отбелязва той.

В сводката за 705-я ден от началото на пълномащабната война от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават за 70 директни бойни сблъсъка, а повече от 130 населени места са под артилерийски и минометен обстрел.

Ръководителят на Таврийското направление ген. Олександър Тарнавский отбеляза, че в момента руснаците използват по-ограничени количества бронирана техника - за защита на пехотата. Остава висок броят на използваните дронове - над 200 са били унищожени в района, от който са част най-горещите точки на фронтовата линия през последните дни - Купянск и Маринка. Геолокализирани данни показват напредък на руските части югоизток от Авдиевка, а динамична остава ситуацията около коксовия завод, ресторантския комплекс "Царская охота", край Степове и Новобахмутивка. В сводката на ВСУ са отбелязани отбити 15 атаки около Авдиевка и още почти 10 - към Маринка, като са спрени руските опити да подобрят позициите си в тези направления.

Руските и украинските източници не са единодушни относно съдбата на Табаивка (югоизточно от Купянск). Руското Министерство на отбраната съобщи, че населеното  място е превзето, но украинските военни отбелязват, че боевете за него продължават. Руски военни кореспонденти предават за отблъсната украинска атака за Яходно, от ВСУ съобщават за около 10 отблъснати атаки около Синковка и Пищане.

Позиционни са боевете около Часив Яр и Бохданивка около Бахмут, като ВСУ съобщават за артилерийски обстрел над Хрихоривка, Курдюмивка, Клищиевка и Андриевка - прифронтови населени места.

По данни на Южното оперативно командване Русия подготвя нови части на територията на Крим, които да изпрати към левия бряг на Днепър. Геолокализирани данни показват напредък на руските части към Кринки. Украинците съобщават за отбити 10 атаки в региона и удържане на позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 месеца
Всичката им работа такава, "търчи лъжи". Щели да прибират данъка върху печалбата от руските активи в белгийски банки. И това се представя като конфискуване на руските мангизи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
бреей, днес ку-хите-зелени-скъсани грaнтаджии много са се активирали! Каква ли е причината :) .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
До: 0pk С тия глупости, дето ги дрънкаш, просто си представям какъв скъсан лузър - утрепляк си в реалния живот, копейко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Tочно така, който чупи-купи! Или пияниците си мислят, че ще им се размине? И за откраднатите активи ще си платят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 14
khao
преди 2 месеца
До: valentino29 хахахаха, "Руснака винаги идва за парите си". ... даже ако ще да сте ги изкарали с вашия труд! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 15
khao
преди 2 месеца
До: 0pk *** как веее, те всички хора по земята са руснаци ... започвайте да ги освобождавате, само незнам как ще се разберете с макетата! ... Даже е редно е да пуснете и един референдум за Тексас заедно с "изборите" за Късия цар! :D ... усещам че поне 99.7% са твърдо ЗА, и понеже го правите вие, автоматично става законен във всичките безаналогови вселени! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 4
aldy
преди 2 месеца
И "Работническо дело" пускаше такива факеновини. Не били компютри, а компоти, май? А бре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 5
valentino29
преди 2 месеца
"Белгийското правителство едностранно реши и предаде в полза на Украйна приходите в бюджета от данък печалба, генерирана от тези активи."което няма нищо общо със заглавието ,"ЕС одобри използването на замразените руски активи за възстановяването на Украйна" .! : )пс.Руснака винаги идва за парите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 6
0pk
преди 2 месеца
До: khao нима най-сетне призна, че украинците всъщност са руснаци? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 19
khao
преди 2 месеца
До: 0pk Не съм пропуснал... а и има ли значение къде е произведен автомата, като го е държал руснак. Имаше видео по вашата телевизия, и те ли лъжат? За процента наркомани, вземи си нареди мислите и го напиши пак... трудно разбирам пияни и друсани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още