IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските дронове сменят целите си, Украйна увеличава асортимента

Украйна записа най-доброто си представяне в класацията на Transparency International за борба с корупцията

07:40 | 31.01.24 г. 6
Снимка: Vlada Liberova/Libkos/Getty Images
Снимка: Vlada Liberova/Libkos/Getty Images

Украйна очаква днес (31 януари) първите доставки на разработените от SAAB и Boeing далекобойни ракети GLSD с обхват на действие от около 150 км, съобщава Politico. Управлението им е чрез системите GPS, което може да е слабост на фона на работата на руските средства за радиоелектронна борба. Самите ракети имат поставени защити срещу заглушаване на сигналите.

Ракетите могат да бъдат изстрелвани от установките HIMARS и М270, които Украйна получи още през лятото на 2022 година. Тогава тези комплекси бяха сочени като съществен фактор за украинското настъпление, но далекобойността им е ограничена.

Крайният срок на доставката на новите ракети на няколко пъти беше променян заради забавяне на изпитанията. Тези ракети ще бъдат използвани в реални бойни действия за първи път в Украйна - те все още не са на въоръжение в армията на САЩ.

Говорител на Пентагона потвърди, че всички изпитания на ракетите са преминали успешно и те са готови за предаване, но институцията не кометира сроковоте от съображения за сигурност. Средствата за доставките бяха одобрени от Контреса преди месеци.

Руските дронове използват слабостта на ПВО в прифронтовите зони

Русия промени целите на ударите с дронове през миналото денонощие - изстреляните в ранните часове на 30 януари 35 дрона бяха насочени към цели в прифронтовите зони и в близост до границата, където системите за противовъздушна отбрана (ПВО) не са толкова ефективни. За това свидетелства и броят на свалените дронове - 15.

Търсени са военни обекти, както и обекти от критичната инфраструктура (топлоцентрали и подстанции), но има попадения и в жилища.

От ВВС коментират в обединения новинарски канал, че не става дума за смяна на тактиката, а Русия непрекъснато мени направленията, на които и от които изпраща дронове.

Досега целите на дроновете бяха основно дълбоко в тила - в големите градове, инфраструктурата от национално значение и т.н. Успеваемостта при унищожаването на дронове от системите на ПВО достигаше 80-100% в последните седмици.

В сутрешните часове на 31 януари с дронове бяха атакувани Харковска, Миколаевска, Днипропетровска, Кривхородска и Запорожка област. Изстреляни са 20 дрона и три балистични ракети "Искандер  М", от които със силите на ПВО са унищожени 14 дрона, съобщават от ВВС.

Украйна изгражда своя отбранителна линия по подобие на руската

С намаляването на западната помощ украинците започват да изграждат своя отбранителна линия, подобна на тази на руснаците, съобщава El Mundo. Изданието е разговаряло с военни в Запорожката област, които отбелязват, че се изгражда вече втора защитна линия, макар и не плътна като руската.

На украинските части не достигат и мини, за да постигнат руската плътност - украинските мини са на 60 метра, докато руските бяха поставяни по около 10 на квадратен метър.

Въпреки че на високо ниво в Украйна заявяват, че не очакват намаляване на помощта или че това не би повлияло, военните на бойното поле са получили заповед за удържане на линията през зимата.

Кирило Буданов: До пролетта руската офанзива ще се изтощи

До пролетта руските атаки ще намалеят и офанзивата ще стихне, коментира ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов, цитиран от Института за изучаване на войната (ISW). Според него целта на зимната офанзива е превземането на Донецка и Луганска област в техните административни граници и до река Жеребец (между Харковска и Луганска област).

От ISW също имат наблюдение за увеличаване на натиска именно в тези райони от началото на 2024 година. Руските части постигнаха успехи, превземайки Крохмалне в направлението към Купянск, както и тактически позиции по пътя Купанск-Сватове. Оценката на военните анализатори обаче са, че дори и с отделните пробиви руснаците няма да могат да постигнат широкомащабен оперативен напредък и постигане на целите в региона.

Данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна показват, че боевете около Купянск се водят основно при Синкивка. При Лиман са отбити под 10 атаки при Терни и Ямполивка.

Като цяло в 706-я ден от началото на войната е имало почти 90 директни бойни сблъсъка. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 100 населени места около фронтовата линия. Като цяло боевете остават позиционни и промените са динамични.

Най-тежки остават боевете около Авдиевка, сочи още статистиката на ВСУ, където са отбити почти 40 атаки основно към позиции около града, Первомайско и Невелске. Репортаж на британската ВВС показа преди ден "призрачния град" Авдиевка, към който от началото на януари са изстреляни повече от 300 авиационни бомби и е под непрекъснат обстрел с артилерия и дронове. Според доброволци, които съдействат за евакуацията на жителите, в града са останали около 1000 души - основно възрастни хора, които отказват да напуснат домовете си и живеят в укритията. В града липсват всякакви социални услуги, няма и служби, които да оказват помощ на пострадали от обстрелите.

След три денонощия на затишие руснаците отново обстрелват позициите в направлението "Таврия" с авиобомби, съобщава и ръководителят ген. Олександър Тарнавский. Унищожени са и 235 бойни дрона, допълва той в Telegram.

Украинските части удържат настъплението на руснаците и около Маринка. Украинците се оттеглиха от напълно разрушеното населено място преди няколко седмици.

Руски военни кореспонденти съобщават за извършен трансфер на украински части през Днепър. Засега Украйна запазва позициите си на левия бряг, въпреки че руските военни са в много по-добра позиция от гледна точка на възможности за доставки и ротации на частите.

От Министерството на отбраната на Русия съобщават за атака с дронове над Псковска област в ранните часове на 31 януари.

В социалните мрежи има видеа, показващи серия от пожари в Москва - в подстанция в района на Щербинка, който властите обясниха с токов удар, в сградата на Комунистическата партия, както и в ТЕЦ в район Голяново на руската столица. От Министерството на енергетиката на Русия отрича за проблеми в ТЕЦ-а, макар че местните жители съобщават за пожар, причинен от взрив на трансформатор, допълва опозиционната медиа "Астра" в Telegram.

Правителството публикува предложението си за промени в закона за мобилизацията

Украинското правителство внесе във Върховната Рада за обсъждане проект за промени в закона за мобилизация. Основните мменти в него са намаляване на възрастта за мобилизация - от 27 на 25 години, както и възможност за връчване на призовките онлайн. Текстовете предлагат още и възможност за мобилизация на държавни служители и правоохранителни органи. Военни анализатори препоръчват използването на полицейски части в зоните на бойни действия, тъй като те имат нужната първоначална подготовка.

Мерките предвиждат редица санкции за избегналите мобилизация, включително и отнемане на шофьорска книжка и спиране на изплащане на социални помощи.

Инвалидизираните не подлежат на мобилизация, но по тяхно желание хора с различни степени на инвалидност могат да се включат във военните действия.

Преди дни в интервю за ARD украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че целта на мобилизацията е до голяма степен справедливост - има военнослужещи, които вече повече от 700 дни са на предните позиции и те заслужават да бъдат демобилизирани, изтъкна той.

Украйна е сред отличниците в борбата срещу корупцията през 2023 г.

Украйна подобрява позициите си в класацията на Transparency International за усещането за корупция през 2023 година. Страната добавя три точки към резултата си, което е едно от най-добрите постижения в световен мащаб през миналата година. Страната записва и най-доброто си постижение в класацията, но резултатът ѝ е едва 36 точки (от 100), което ѝ отрежда незавидното 104 място сред 180 държави по света.

Страната е често критикувана за корупцията, ширеща се включително и по време на войната. През миналата година обаче има съществен напредък благодарение на съвместните усилия на властите, гражданското общество и международните партньори. Има разследвания и арести за корупция, включително и свързана с доставки за армията.

За сравнение, Русия, която нахлу в Украйна през 2022 година, губи 2 точки и с резултат от 26 точки е на 141 място в класацията на Transparency International за миналата година.

Спрямо броя точки Украйна се нарежда редом до страни като Бразилия, Сърбия и Алжир.

През 2023 година България добавя 2 точки и с резултат от 45 точки заема 67 място, предпоследна сред страните от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 12
sssaaa
преди 3 месеца
Залужни го изкараха виновен за корупцията и липсата на ефективност на фронта. ОК, този път той ще бъде черната овца и бушон, а следващия път познайте кой ще е - Наркоса! Защо Буданов и Сирски са отказали да заемат неговото място? Я тука някой от Фекалната тройна коалиция да каже, защо от доставени 100бр. Леопард2 27 са унищожени, а останалите повредени и няма нито части, нито техници за ремонт? Приключи ли фекалната Пролетно-лятна есенна контра атака през зимата на неблагодарното племе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 12
sssaaa
преди 3 месеца
Евроатлантическият колективен Запад се опитва да изкара корумпираното племе, малко по-слабо корумпирано. Свърши пушечното месо и сега взеха да намалят възрастта, а иначе тука някакви ти Фекална коалиция ни облъчва ежедневно, че Украйна няма военни жертви, а такива има само Русия. Ама не ни обясни защо в Русия няма втора мобилизация все още, а неблагодарното племе намаля възрастта за мобилизация и обикаля в Автобуси и Църкви за да мобилизира насилствено? А бе Залужни защо не иска да е Секретар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 12
0pk
преди 3 месеца
До: zelka007, зелкич, ежедневното споделяне на мокри сънища не е за тоа сайт. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 13
baba_meca
преди 3 месеца
"Украйна записа най-доброто си представяне в класацията на Transparency International за борба с корупцията" звучи като поредният виц на Зеленски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 24
zelka007
преди 3 месеца
ден 706 от тридневната война ... рашибозуците напинят за нови бидета и съдомиялни , ама греда ... 1000 черни чувалчета са смрадовете , 30 бетеерчета пълни с *** и 10 танкчета ... а пък от оня ден , днес официално потвърдено , още един безаналогов су34 влезнал в обсега я на patriot , я на samp/t ... тия окончателно им се срина въздушният капацитет , тотал щета ... добре че е пълничкият любител на френски коняк , та некой и друг фишек имат да пукат ... трагедия са ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още