IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика се разширява, прикривайки проблемите за руснаците

Има сигнали за очаквано прегряване на икономиката и заплаха за рецесия, предупреждават икономисти

07:00 | 08.02.24 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Брутният вътрешен продукт на Русия расте рязко след спада през 2022 година, сочат данни на руските власти, цитирани от Ройтерс. Разширяването на икономиката обаче се дължи на държавните разходи за военната индустрия и прикрива проблемите, които не позволяват вдигането на жизнения стандарт на руснаците, допълва агенцията.

Руският президент Владимир Путин, готвещ се за нов мандат начело на Русия, коментира, че страната има достатъчно резерви, за да се отдалечи от Запада, на фона на санкциите, които бяха наложени над страната заради военната инвазия в Украйна. Но местни икономисти се опасяват, че икономиката вече показва признаци на прегряване и въпреки оптимизма на властите предупреждават за предстояща стагнация и рецесия.

По данни на руската статистика "Росстат" БВП на Русия през 2023 г. се е увеличил с 3,6% слад ревизирания спад през 2022 година в рамките на 1,2%. Анализатори казват пред Ройтерс, че този ръст обаче не се усеща от гражданите на страната.

"Ако компаниите от отбранителния комплекс произвеждат ракети и снаряди, това води до ръст на БВП, но "гражданската икономика" получава много малко ползи от това", коментира пред агенцията икономистът Сергей Хестанов.

И други анализатори отбелязват, че в момента руската икономика "се помпа" с еднократни, непродуктивни инвестиции, които няма да доведат до бъдещо разширение. Конвенционалните танкове и бомби са нещо, което се използва веднъж и не носят никакви стимули за икономиката, допълва Александра Суслина. "Невъзможно е да се създаде високотехнологична машина, която в бъдеще да допринесе за растеж, от останките на танк", казва тя.

Не всеки ръст е добър, когато е съсредоточен в ограничен кръг от икономически агенти, казва и главният икономист на PF Capital Евгени Надоршин. Според него повечето руснаци няма да усетят повишаване на доходите си, или в най-добрия случай то ще е минимално.

В Международния валутен фонд (МВФ) очакват ръст за руската икономика, изпреварващ този на страните от Г-7, но пък под развиващите се европейски икономики. От институцията допълват, че военната индустрия винаги е подкрепяла икономиката на страните във война.

Стегнатият трудов пазар води до ръст на заплатите, отчете още МВФ, но руският Център за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози отчита, че реалният ръст на заплатите в Русия вече го няма. Икономистите от организацията твърдят, че пенсиите и заплатите не са индексирани с инфлацията ,която през 2023 година падна до 7,4%, спрямо 11,9% през 2022 година. Това означава, че реалните доходи на домакинствата всъщност намаляват.

Безработицата в Русия е на рекордно ниско ниво от 2,9%, което е отражение на факта, че стотици хиляди руснаци избягаха от страната или се присъединиха към армията през последните две години. По данни на Росстат индексът на производителността на труда в страната намалява с 3,6% на годишна база спрямо 2022 г. Това е най-рязкото намаление след глобалната финансова криза през 2009 година.

Министърът на труда Антон Котянов също признава за този проблем и посочва, че производителността на труда ще може да бъде вдигната чрез технологично производство.

Сигналите от пазара на труда, както и високата инфлация, подсказват,че руската икономика се развива по-бързо от потенциала си. Това означава, че центраната банка ще бъде принудена да държи високи лихвите в сраната. Гуверньорът Елвира Набиулина призна през декември за опасността от прегряване.

"Ако опитаме да шофираме колата по-бързо от нейните възможности и натискаме газта по-силно, отколкото можем, то двигателят рано или късно ще прегрее и няма да стигнем далеч", посочи тя.

И вероятно наистина е рано да се говори за рецесия, но сигнали за проблеми в руската икономика са налице, особено в сектори като автомобилостроенето и строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Скъсана_.... - ти си знаеш, явно банването, което ядеш напоследък не ти е достатъчно, щом продължава инвесторът да те трие. За теб /а и за нас/ явно най-добре е да получиш постоянен Бан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
sssaaa
преди 2 месеца
Поредната статия, която те кара да си мислиш, че "ДЕМОРКАЦИЯТА Е ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА". Не успях да разбера кога загубихме Демокрацията, през всичките ни тези години на Преход в Демократична среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 9
Tikva007
преди 2 месеца
Доста смешно матрялче. Когато се свива, (не, че скоро се е свивала), е кофти за руснаците, а когато се разширава, е още по-кофти - пак за руснаците. Вдигането на БВП и общо на икономиката от военните поръчки в САЩ е супер, а в Русия е шок и ужасТ. Намаляването на безработицата на запад е успех, а в Русия е провал. Растящото потребление при нас е празник, а в Русия е предсмъртен гърч. С такава журналистика никаква война няма да спечелите - нито информационна, нито обикновена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 2 месеца
Разбрах, от толкоз интензивно разширяване, има опасност да се пръстне икономиката им! Хак да им е на мужиците! Ще видят те, като свърши фаянса за крадене! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 12
sssaaa
преди 2 месеца
Значи Евроатлантиците трябва да са спокойни и да се радват относно проблемите на Руснаците. Е тогава защо злобеете и не ни представите аналогична статия свързана с проблемите на Европейците или тук при нас проблеми няма и всичко е мед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
А по темата - 2 прични за смях тук, пъравата е "По данни на руската статистика", а цял свят знае, че руснацире не лъжат, ама хииич и втората е "ръстът" ти да идва от производство на бомби и военна ламарина, която не продаваш, а ежедневно ти утилизират. Тоест заблудата, че уж произвеждаш повече, ама клиента си си ти самия и си го плащаш сам... хахааа ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
То щото западната е цъфнала та вързала, и няма никакви ама никакви набалончени проблеми. Пък щатският дълг си е направо позитив. И защо толкова трябва да ни вълнува състоянието на русите, а не да си гледаме нашата продънена купанка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 17
Гошогошев
преди 2 месеца
"Руската икономика се разширява, прикривайки проблемите за руснаците" И какви са тия проблеми на руснаците дето икономиката им ги прикрива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още