IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на „Яндекс“ къса връзките с Русия с продажба за 5,2 млрд. долара

Инвеститорите ще получат дялове в Yandex International, която бе регистрирана в специалната икономическа зона на Русия в Калининград миналата година

09:55 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компанията Yandex NV е постигнала споразумение за продажба на руския си бизнес, включително на най-популярната търсачка в страната „Яндекс“, на група инвеститори в рамките на сделка за около 5,2 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Инвеститорите ще получат дялове в Yandex International, която бе регистрирана в специалната икономическа зона на Русия в Калининград миналата година. Общата стойност на сделката ще е 475 млрд. рубли, като изплащането ще е комбинация от пари и акции клас А на компанията майка, става ясно от съобщение на Yandex в понеделник.

Групата на купувачите включва също фонд, свързан с петролния гигант „Лукойл“ и няколко предприемачи, никой от които санкциониран, се посочва още. Yandex и Кремъл водят преговори в продължение на около 18 месеца в опит да разделят руския бизнес на компанията от регистрираната в Нидерландия Yandex NV, уточнява Ройтерс.

Раздялата, която се подготвя повече от година, докато технологичната фирма се бори с последиците от руската инвазия в Украйна, отваря пътя на регистрираната в Нидерландия компания майка на търсачката „Яндекс“ да развива проекти в чужбина.

Yandex, която също така притежава и популярна услуга за транспорт и за електронна търговия в Русия, се оказа под засилен натиск както в страната, така и в чужбина, откакто президентът Владимир Путин нареди атаката срещу Украйна преди почти две години. Основателят на компанията Аркадий Волож бе включен в санкционния списък на Европейския съюз през юни 2022 г., като според Брюксел Yandex подкрепя руската пропаганда.

Компанията продаде услугата си за новини малко след като Волож, който живее в Израел, бе санкциониран. Самият той разкритикува войната през август. Тръстът на семейството му притежава 8,5% от Yandex и контролира 45% от правото на глас в управлението ѝ.

Фирмата е регистрирана в Нидерландия през 2007 г. – обичайна стратегия за руски компании, търсещи чуждестранни инвеститори. Акциите ѝ се продаваха на Nasdaq, преди да започне руската инвазия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още