IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Яндекс" може да напусне бизнеса с доставки на храни в Париж и Лондон

Във френската столица бизнес резултатите не били добри

09:33 | 01.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският интернет гигант „Яндекс“ постепенно прекратява дейността на своята услуга за хранителни стоки Yango Deli в Париж, съобщи негов говорител в четвъртък, като се позова на лоши резултати и намекна, че може да последва излизане и от лондонския пазар.

Услугата, която има за цел да доставя поръчки за хранителни стоки в рамките на 15 минути, използвайки „тъмни складове“ - специализирани складове, които обслужват само онлайн клиенти - оперира също така в Израел и под друга марка на основния си пазар в Русия.

„Yango Deli постепенно преустановява дейността си по свръхбърза доставка на хранителни стоки в Париж", заяви говорител на Yango Deli пред Ройтерс. „Това беше пилотен проект с малък брой складове и той не постигна нашите вътрешни цели“.

Говорителят също така заяви, че към лондонското подразделение има интерес от други компании.

„Пазарът на свръхбързи доставки в Лондон е силно конкурентен и ние виждаме значителен интерес към нашия бизнес там, включително от страна на равнопоставени компании", каза говорителят, като добави, че не може да даде повече подробности.

Източник, запознат с въпроса, заяви, че дискусиите за закриване на операцията в Париж, която стартира миналото лято, са в ход от началото на февруари, като решението е фокусирано върху резултатите.

За Лондон, където услугата стартира през есента на миналата година, източникът заяви, че Yango Deli разглежда няколко сценария за запазване на постигнатото от екипа, един от които е евентуална продажба,.

Компанията разполага с пет тъмни склада в Лондон, в които се съхраняват около 2 500 артикула. Постоянните клиенти са около 40%, което според собствените оценки на Yango Deli е с около 1,5% повече от средното за пазара.

Лондонското подразделение се управлява на местно ниво от Deli International Limited, регистрирано в Обединеното кралство дружество.

Листната на Nasdaq и в Нидерландлия, „Яндекс“ и нейните дъщерни дружества досега са избягвали западните санкции, които орязаха достъпа на Русия до световните финансови системи и вериги за доставки.

Бившият заместник-изпълнителен директор Тигран Худавердян напусна компанията, след като Европейският съюз му наложи индивидуални санкции, което според „Яндекс“ е било шокиращо и изненадващо.

ЕС разкритикува компанията за това, че предупреждава руските потребители, които търсят новини за Украйна в нейната търсачка, за ненадеждна информация в интернет.

Междувременно компанията сигнализира, че не разполага със средства за покриване на потенциално изкупуване на конвертируеми облигации поради спиране на търговията с акциите ѝ, листвани на Nasdaq, а по-рано през март изтичане на данни разкри личните данни на потребителите на нейното приложение за доставка на храна "Яндекс Еда".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още