IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Руският Google“ – „Яндекс“, назначи консултанти за дълга си

След като акциите на търсачката не се търгуваха повече от пет търговски дни, притежателите на облигации получиха правото да поискат пълното им изплащане

08:49 | 23.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg</em></p>

Снимка:  Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg

Руската търсачка „Яндекс“ е наела консултанти, които да ѝ помогнат да се справи с преговорите с облигационерите, тъй като компанията търси решение за конвертируемите си облигации.

Базираната в САЩ фирма Alvarez & Marsal Inc. действа като финансов съветник на руската фирма по преструктурирането на конвертируемите ѝ облигации, казва пред Bloomberg говорител на A&M. Друга фирма със седалище в САЩ, Morgan Lewis & Bockius LLP, е предоставила правни съвети, поясняват запознати с въпроса, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като става въпрос за частна информация.

Акциите на руската технологична компания в САЩ бяха спрени от търговия за повече от пет търговски дни, което даде възможност на притежателите на облигации да поискат пълното им изплащане. Фирмата вече заяви, че не разполага с достатъчно пари, за да изкупи облигациите на стойност 1,25 млрд. долара, които трябва да бъдат заменени за обикновени акции.

„Като фирма ние изцяло спазваме санкциите и или сме преустановили дейността си, или сме в процес на приключване на работата", заяви говорителят на A&M пред Bloomberg в изявление, изпратено по електронната поща. „Яндекс" е листната на Нюйоркската фондова борса и не е обект на никакви санкции. Избирателно поемаме задачи, при които западните акционери или кредитори имат капитали, изложени на риск от операции в Русия“, посочи още той.

Говорител на „Яндекс" отказа да коментира темата. Представител на Morgan Lewis не е отговорил на многобройните обаждания и имейли, търсещи коментар.

A&M консултира и Ozon Holdings Plc, друга руска компания, която е изправена пред преструктуриране на конвертируемата си облигация поради делистването от борсата.

Американската банка JPMorgan Chase & Co. и адвокатската кантора Latham & Watkins LLP взеха участие в първоначалните преговори по дълга, консултирайки „Яндекс", съобщи по-рано Bloomberg. JPMorgan се отказа от консултантската роля, а от Latham & Watkins така и не са отговорили на имейли и обаждания, търсещи коментар за ролята ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още