IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yandex готви продажба на руските си активи и разпределяне на приходите между акционерите

Бордът на компанията ще се събере в края на ноември, за да обсъди новите условия за продажба, като евентуална сделка може да бъде обявена най-скоро следващия месец

20:35 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Yandex NV планира да продаде своя руски бизнес, включително най-популярната търсачка в страната, след като критиките към нейния основател заради продължаващата война в Украйна накараха потенциалните инвеститори да се притесняват от партньорство с базираната в Нидерландия компания майка, съобщава Bloomberg.

Група руски магнати, които наддават за активите, искат пълно скъсване на връзките с нидерландското предприятие, коментират трима източници, запознати с плановете. Преговорите преди са били фокусирани върху продажбата на мажоритарен дял в руското подразделение на Yandex, което генерира по-голямата част от приходите на компанията.

Yandex отказва да коментира потенциалната продажба.

Фирмата, която също притежава популярно приложение за организиране на превози и платформа за електронна търговия в Русия, е подложена на силен натиск както в страната, така и в чужбина, след като руският президент Владимир Путин започна война в Украйна преди повече от 20 месеца. Основателят на Yandex Аркадий Волож беше засегнат от санкциите на Европейския съюз (ЕС) през юни 2022 г., като блокът се позова на подкрепата на Yandex за руската пропаганда като причина за мерките.

Бордът на компанията ще се събере в края на ноември, за да обсъди новите условия за продажба. Евентуална сделка може да бъде обявена най-рано през следващия месец, изтъкват източниците на медията. След продажбата постъпленията ще бъдат разпределени между инвеститорите чрез обратно изкупуване или дивиденти, добавят те.

Yandex планира да регистрира звено в специалната данъчна зона в Калининградска област, Русия, което ще консолидира всички руски активи преди продажбата, посочват още източниците. Някои от руските инвеститори в нидерландската компания майка ще могат да конвертират дяловете си в акции на новото звено.

Yandex е регистрирана в Нидерландия през 2007 г. Компанията заложи на популярната стратегия на руските компании, търсещи чуждестранни инвеститори. Акциите ѝ се търгуваха на борсата Nasdaq, но след нахлуването на Русия в Украйна бяха спрени от търговия.  

Няколко месеца преди Волож публично да осъди войната, Yandex водеше преговори въз основа на оценка на руските си активи от около 600 млрд. рубли (6,6 млрд. долара) с потенциални купувачи сред най-богатите предприемачи в Русия, както съобщи Bloomberg през май. Семейният тръст на Волож притежава 8,5% от компанията.

Владимир Потанин и Вагит Алекперов са сред милиардерите, проявили интерес към активите, изтъкат източници. Говорители на компаниите на Потанин и Алекперов отказват коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още