IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Яндекс" чака Путин да даде благословията си за плана ѝ за преструктуриране

Близък до руския държавен глава ще оглави усилията на интернет гиганта да спаси бизнеса си

14:23 | 25.11.22 г.
Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg
Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg

„Яндекс“, компания често описвана като „руския Google”, търси благословията на Владимир Путин, за да продаде операциите си в страната, да отдели основните си международни проекти и да назначи дългогодишен довереник на руския президент, който да управлява отношенията ѝ с Кремъл, пише Financial Times.

Трима души, запознати с тези ходове, казаха, че интернет гигантът неофициално е привлякъл висшия икономически служител Алексей Курдин, за да спечели принципно одобрение от руския държавен глава за плана за преструктуриране.

Промените ще доведат до това нидерландската холдингова компания на "Яндекс" да излезе от руския пазар като продаде целия си бизнес, с изключение на международните подразделения на четири ключови звена.

Планът има за цел да спаси части от най-големия технологичен успех на Русия от катастрофалните последици от войната на Путин в Украйна, която накара няколко хиляди служители на „Яндекс“ да избягат от страната.

Преструктурирането изглежда е приемане, че амбициите на „Яндекс“ да бъде глобален интернет гигант са приключили, докато западните инвеститори и ключови партньори се дистанцират от руската група след инвазията.

Когато Nasdaq спря търговията с акциите на „Яндекс“ през февруари, пазарната капитализация на компанията спадна до 6,8 млрд. долара, след като преди година беше над 30 млрд. долара.

Ако Путин даде окончателното си съгласие, се очаква Кудрин да напусне сегашната си роля на ръководител на Сметната палата, заменяйки я за ръководен пост в „Яндекс“, споделят източниците.

Според двама от тях, макар че бъдещата позиция на Кудрин остава неопределена, ролята му на практика ще бъде да служи като политически защитник на компанията на високо ниво.

„Той се ползва с личното одобрение на президента от много години... и неговите ценности са много сходни с ценностите на „Яндекс“, коментира източник.

„Яндекс“ се надява, че планът за преструктуриране ще спаси четири от най-обещаващите международни звена на компанията – за самоуправляващи се коли, изчислителни облаци, образователни технологии и категоризиране на данни – като сложи край на връзките им с токсичния руски пазар, твърдят няколко източници, близки до гиганта.

Зараждащите се, но малки бизнеси, преди това разчитаха на партньорства с големи американски технологични компании, както и на сървъри, чипове и процесори, които западните санкции сега забраняват да бъдат изнасяни в Русия.

„Яндекс“ също така се надява, че Кудрин ще осигури бъдеще на доста по-големия ѝ руски бизнес във време, в което Кремъл засилва все повече контрола си върху икономиката и интернет на фона на масовото оттегляне на чуждестранни компании.

Бивш дългогодишен министър на финансите, 62-годишният Кудрин ще се превърне в най-високопоставения руски служител, напуснал поста, откакто Путин нареди инвазията в Украйна в края на февруари.

Кудрин и Путин работят заедно още от дните си в администрацията на кмета на Санкт Петербург, където бъдещият руски президент започна да набира сили в началото на 90-те години.

Както много от висшите икономически служители на Русия, Кудрин лично се противопоставя на войната, казват двама близки до него източници. Но той не се е изказвал против нея, нито е критикувал Путин. Кудрин не е отговорил веднага на запитването за коментар.

Междувременно основателят на компанията Аркадий Волож, който живее в Израел, също е ужасен от войната и не се е връщал в Русия от началото ѝ, казват негови приятели. „Яндекс“ не е правила публични изявления относно инвазията, оставяйки се уязвима за обвинения в съучастие чрез насърчаване линията на Кремъл.

През юни Волож се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор и прехвърли правата си за гласуване от контролиращия си дял на борда, след като Европейският съюз го санкционира за ролята на „Яндекс“ в промотирането на руската пропаганда и изтриването на критично съдържание към Кремъл от резултатите в търсачката си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още