IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската "Яндекс" отчете 110 млн. долара нетна загуба

Компанията е имала спокойни първи два месеца на годината до започването на войната в Украйна

19:55 | 27.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската интернет група „Яндекс“ отчете коригирана нетна загуба от 8,1 млрд. рубли (110 млн. долара) за първото тримесечие на тази година. Това се случи седмица, след като тя оттегли финансовата си прогноза за 2022 г., предава Ройтерс.

Конкретно „Яндекс“ не е обект на западните санкции срещу руската инвазия в Украйна, но листнатата на Nasdaq компания се сблъска с редица проблеми през последните седмици – от промени във висшия мениджмънт до критиките на Европейския съюз (ЕС) и опасенията за обслужването на дълга си.

„Имахме непрекъснати, стабилни операции и силен растеж в повечето от бизнесите ни до 23 февруари 2022 г.“, посочва „Яндекс“, визирайки деня преди Русия да изпрати десетки хиляди войници в Украйна в рамките на това, което руският президент Владимир Путин нарича „специална военна операция“.

„През последните пет седмици на първото тримесечие нашите операции в определени бизнеси бяха неблагоприятно засегнати от въздействието на геополитическите събития, което е отразено в нашите резултати за цялото първо тримесечие“, допълва компанията.

„Яндекс“ заяви, че е продължила да инвестира в нови и в досегашните си начинания през първите два месеца на тримесечието, преди през март да се насочи към мерки за оптимизиране на разходите.

За цялата 2021 г. „Яндекс“ генерира коригирана нетна печалба от 8 млрд. рубли.

С оттеглянето на финансовата си прогноза миналата седмица, компанията също така заяви, че е намалила или е поставила на пауза много от планираните си инвестиции, както в международен план, така и на вътрешния си пазар. Въпреки това тя ще продължи да поддържа разходите си в основни области, включително отделите си за пътувания и електронна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
скоро ще бъдеш уведомяван ежечасно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Супер. Намерихте губеща известна руска компания и трябва да ни уведомите. Благодарим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още