IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорката на „Яндекс“ напуска предсрочно компанията

Елена Бунина се обяви против войната и каза, че не планира да се върне в Русия

09:36 | 04.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Елена Бунина.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Елена Бунина. Снимка: Bloomberg LP

Елена Бунина се оттегля от поста главен изпълнителен директор на най-голямата руска технологична компания „Яндекс“ около две седмици преди изтичането на мандата ѝ на 15 април, съобщиха от компанията през уикенда.

„Елена Бунина напуска постовете си на главен изпълнителен директор и директор по човешките ресурси в „Яндекс“, като това е нейно лично решение", се казва в имейл от пресслужбата на „Яндекс“, цитиран от Ройтерс. В него се пояснява, че за изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор е назначен Артьом Савиновски, старши мениджър в компанията, досегашен ръководител на подразделението „Медийни услуги“.

Не са дадени допълнителни подробности за причините за този ход, който е второто скорошно напускане на високо ниво от „Яндекс“ – компания, която създава интелигентни продукти и услуги, базирани на машинно обучение.

През миналия месец Тигран Худавердян напусна поста на изпълнителен директор и заместник главен изпълнителен директор на регистрираната в Nasdaq компания Yandex NV, компанията майка на „Яндекс“, която е регистрирана в Нидерландия. Това се случи, след като Европейският съюз включи него и група руски бизнесмени в списъка със санкции заради „специалната военна операция" на Москва в Украйна.

Худавердян е санкциониран в ЕС като физическо лице. Нито Yandex NV, нито някое от дъщерните ѝ дружества са били санкционирани от САЩ, ЕС или Великобритания.

В изявлението си, с което обяви напускането му на 15 март, компанията заяви, че Бунина ще продължи да изпълнява функциите на генерален директор на „Яндекс“, нейното основно оперативно дъщерно дружество, до 15 април.

Бунина казва, че е била на почивка в Кипър, когато е започнала руската "специална операция" в Украйна и оттогава не се е връщала в Русия. „Отлетях за Израел на 1 март и през последния месец работих в офиса в Тел Авив. Няма да се върна: не мога да живея в страна, която е в конфликт със съседите си", казва топ мениджърът в съобщение, чиято автентичност е потвърдена от Forbes.

45-годишната Бунина е професор по математика в Московския държавен университет. Тя работи за „Яндекс" още от 2007 г., като първоначално оглавява проекта за създаване на Школа по анализ на данни. През 2011 г. става директор на отдела по организационно развитие и управление на персонала, а от декември 2017 г. е избрана за генерален директор на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още